Beharangozók

Derbi!

Boca Juniors-River Plate, Fenerbahce-Galatasaray, Celticnek-Rangers, Partzian Belgrád-Crvena Zvezda, Roma-Lazio, El Clásico… Ugyan nem mind igazi városi derbi, de mára a futballtörténelem részeivé váltak, ahogy az ÚJPEST-FTC meccsei is.

Sokan, sok helyen feldolgozták már a témát, a történelmet ismerjük, de soha meg nem unjuk! Volt sok siker, bukás is, és volt bizony, amikor nem bírtak egymással a felek, de olyan soha nem volt, hogy ne ez a meccs legyen a hazai bajnokság fő eseménye! Ez most sincs másként, most is a legfontosabb meccs egész évben – és ezúttal sem számít, hogy milyen előzmények után érkeznek a csapatok a pályára…

Habár… Ellenfelünk a Mütyürland vendégeként szerepelt csütörtökön, Dánia meg kicsit sem lett közelebb az elmúlt évek során sem, így majdnem „menetből” kell újabb csatába menniük. De ne gondolja senki, hogy ezzel meg is nyertük a meccset! A zöldek ugyanis már itthon elbukták a továbbjutást, kint már csak az volt a feladat, hogy a nagy égést elkerüljék. Itt most nem fogok arról értekezni, hogy ez mindenképpen blama, ez a probléma maradjon csak az Üllői úton…

Az érem másik oldala pedig az, hogy ellenfelünknek valójában volt egy pár meccse, amit már nem a felkészülés jegyében vívtak meg (bár tétje nem volt, mert a csoportkört előre kizárhattuk a lehetőségek közül), de arra bizony alkalmas volt, hogy élesben próbálják összecsiszolni a gárdát. Erre nekünk nem volt sok lehetőségünk, és csapatunknál sokkal nagyobb változások mentek végbe!

Ez a Derbi tehát arról fog szólni, hogy egy összeszokottságban messze előttünk járó tárasággal miképpen tudjuk felvenni a versenyt. A recept egyszerűnek tűnik mostanság; eggyel többet kell rúgni, mint amennyit kapunk! Bár a mondat triviális, annak a második része az érdekes; nem hiszem, hogy kapott gól nélkül lehozható a meccs. Ugyanakkor a Paks elleni meccs alapján látható, hogy sokat fejlődött támadó-játékunk, vannak centereink, gyors szélsőink, tudunk mélységből gyors támadásokat, kontrákat építeni.

És itt van a kulcs! Az igaz, hogy a Fradi szélsői gyorsak, jó formában vannak, gólokat szereznek, de ha sikerül elérnünk, hogy ne náluk legyen a labda, akkor még a bal oldali védelmünk (ami egyértelműen neuralgikus pontja csapatunknak!) is állni fogja a sarat! Ne feledjük, hogy játékunk akkor igazán hatékony, ha birtokoljuk a labdát, elsőszándékú támadó focit játszunk, és ehhez meg is vannak a játékosaink! Zsótér már biztosan kezdő lehet, Simon Krisztián is több játékpercet kaphat, de Pauljevic is jól teljesít elől, ahogy Tischler, vagy Novothny is sokat tehet a sikerért.

Tippem a kezdőre, a cserékre:

 

Ha Simon bejön, jó lenne egy csere Zsótérral, a tükörszélsős játékot alapjaiban változtatná meg, Doll pedig nem nagyon képes alkalmazkodni. Mohl játéka kétséges, de feltüntettem, hátha felépül.

Azt szokták mondani, hogy a Derbin minden lehet. Szerintem is, így a lényeg most jön!!! Tippem a végeredményre:

3:1

 

HAJRÁ LILÁK!