Beharangozók

Hív a vasút, vár a ...

… Vadásztölténygyár SK. - vasárnapi ellenfelünk ebből a névből avanzsált tévé-gyári csapattá, miután a tölténygyártásnak leáldozott kishazánkban. Persze mára a tévéket sem gyárt senki arrafelé. Lehet, hogy ezért van kevés nézőjük??? Nem tudhatom, de a múlt az most úgy jön képbe, hogy az ellenfél statisztikája szerint eddig 43 alkalommal nyertek, míg mi csak 38 diadalt ünnepelhettünk, 21 találkozó pedig pontosztozkodással fejeződött be.

Nos, amikor a tölténygyári csapat megalakult, az ÚJPEST 35 éve már az élvonal tagja volt, és már 5 bajnoki aranyat, 8 ezüstöt, szintén 8 bronz érmet zsebelt be! 1930-ban Bajnokok Tornája győzelmet arattunk, ami kb. a mai BL elődje, kicsit magasabb szint, mint az UEFA kupa… De volt itt Vásárvárosok kupáján egy ezüst, KEK győzelem, és ezüst, és akkor még nem beszéltünk a Mágikus Újpestről, aki itthon ’69-től zsinórban hét alkalommal hódították el a bajnoki aranyat, alaposan helybenhagyva minden létező riválist. Akkor már persze a tévéseket is meg kellett vernünk, mert ’68-tól – egy év megszakítással, éppen ’69-ben – ők is az NB1 tagjai.

De mit akarok én ezzel? Semmi különöset, csak annyit, hogy senkinek nincs félnivalója, senki ne érezze magát – a pályán és a lelátón – kisebbnek, rosszabbnak, vagy éppen kevesebbnek! Az ellenfél egy igencsak tini korú egyesület, múltja, eredményei a ’80-as évek előtt szinte nincs, az pedig, hogy manapság házikedvencként dédelgetett társaság, ne tévesszen meg senki!

Ne értse félre senki, nem szeretném a mindenkori ellenfelet ledegradálni, de ezt jó ha játékosaink is bevésik, és ilyen szellemben mennek ki a pályára; egy patinás, sikeres klub vendégszerepel a felkapaszkodó csapat vendégeként. Nekünk „csak” azt kell hozni, amit elődeink ránk hagytak, az éppen elég lesz a győzelemhez! Arra pedig senki ne számítson, hogy a csütörtöki meccs után fáradt csapat ellen játszunk majd! Ha a csütörtök-vasárnap egy mai élsportolónál nem fér bele a kondícióba, akkor nyugodtan szögre is akaszthatja a csukáját!

Sőt! Ha jobban belegondolok, a Bordeaux vendégeként elszenvedett egy gólos vereség valójában sikerként értelmezhető, ami biztosan további lendületet ad a „tévétársaság”-nak! Ezzel együtt – feltéve, ha játékosaink elhiszik magukról, hogy méltó utódai nagyjainknak – semmi akadálya nem lehet a győzelemnek! Ezúttal (sem) érdemes döntetlenre játszani, most (is) győzelemre kell törni, mert egy újabb döntetlen azt jelentheti már így a bajnokság kezdetén, hogy az éllovasoktól 5 pontra leszakadunk.

Ez az a meccs tehát, ahol biztosan kockáztatni kell – persze ésszerű határokon belül -, mert ha esetleg mégsem sikerülne győzelmet elérni, akkor van lehetőség a javításra. Bár ebben az esetben még nagyobb lenne a távolság az elejétől, de ha jó szellemben, magából mindent kiadva játszik a csapat, az még jobban összekovácsolja a Derbin már érezhetően egyként küzdő játékosokat!

Véleményem szerint a bal oldali védő a kényes pont, és a magam részéről itt jobban örülnék egy gyors embernek, mint Mohl-nak, a többi poszton viszont képesek vagyunk olyan erőket felvonultatni, ami győzelmet ér majd a végén! Ha én lennék a Mester (ahogy nem vagyok…), akkor a következő 11-et küldeném pályára:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Bojovic, Szűcs – Windecker, Sankovic – Nagy D., Pauljevic, Zsótér – Novothny

Obinna, Simon Krisztián csereként, elől további lendületet adhatnak, de Tischler is jó csere lehet, védekezésben pedig Cseke lehet jó csere, amennyiben szükség van a védelem további erősítésére.

Sokgólos meccsre számítok, ÚJPEST győzelemmel! Tippem 2-3, vagy 1-3, de előbbire sokkal több esélyt látok!

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!