Beharangozók

Opera vagy R&R?

Van szombatra két jegyem, azonos időpontra…

Az egyik egy opera-előadás, ahol a hőstenor széles taglejtésekkel pózolva, minden ripacsságot bevetve énekli el a nagyáriát. A végén fülrepesztő kétvonalas „C”-vel sokkolja közönségét, majd önnön nagyságától meghatódva törli le elmaradhatatlan damaszt zsebkendőjével a vastag vakolatrétegen is átizzadó homlokát.

A másik egy őszinte, kőkemény rock koncert. Itt nem sokat lacafacáznak, a zenekar kirongyol a színpadra, csutkára tekerik az erősítőket, az elejétől a végéig belezúznak a betonba. Semmi felesleges sallang, allűröktől mentes az „előadás”. Igen, idézőjel, mert mintha nem is nekem játszanának, hanem azért, mert ezt szeretik, azért/ebben élnek! Ja, rá se pottyantanak a műmájer opera-énekesek nyavalygásaira, mikor messze révedő tekintettel emelkedett művészetükről hadoválnak…

Nincs itt dilemma! Lehet, hogy néha megkínzom magam egy kis „szépzene” hallgatással, de ha a két esemény azonos időben kerül megrendezésre, akkor nem hezitálok! Szóljon a Rock and Roll!!! És ha mégis finomságokra, zenei csemegére vágyódnék, akkor is megtalálom a nekem való zenét! Az igazi R&R a Motörhead-től egészen a DreamTheatre-ig tart, ez utóbbi csapat pedig komolyzenei szerzőket alázó kompozícióiról híres!

Nasszóval! Szombaton egyáltalán nem vagyok kíváncsi a digó díva nagyelőadására, és azt gondolom, hogy nem is kell végigszenvednem operett-estjét! Mert azért itt még csak nem is operáról, hanem annak „kiskegyed” verziójáról van szó; ami majdnem komolyzenei műfaj, csak éppen a ripacsizmus túlburjánzott benne…

Arról van szó ugyanis, hogy a Kispesten a zongoracipelők nem képesek komoly eredményekre, kell nekik egy művészlélek, aki majd alkot elől. És – meg kell, hogy mondjam – nem is csinálják ezt olyan rosszul! Bajnokságot nyerni csak úgy nem lehet, ahhoz azért kell valami, de ha jobban belegondolunk, akkor ez a csapat egyemberes! Ezt az egyet kell kiszedni a képletből, és meg is oldottuk a feladatot!

Biztos vagyok benne, hogy a Lita-Bojo páros megfelelően kemény a harcra, védekező középpályásaink pedig foxiként tapadnak majd rá, így a Lanza-tól megszokott gólok ezúttal elmaradnak. De miért hegyezem ki egyedül rá a dolgot? Mert ő a kulcs, ugyanis a csapatok többi részét tekintve előnyben vagyunk! Igen ám, de mint tudjuk, nem kizárólag az egyén számít, az is fontos, hogy vannak összerakva a csapatok!

Ebben korábban Vignjevic mester Rossit felülmúlta, ugyanis a 2014 és 2017 között 7 találkozóból 3-at nyertünk, és 3 döntetlen mellett csak 1 vereségünk volt! Bár éppen most volt edzőváltás, de nem nagyon látok mélyreható változásokat az ellenfélnél, így csapatszinten most sem leszünk hátrányban, az biztos!

A gólok száma a fenti időszakban meccsenként kereken 1… Ez bizony elég karcsú, de most sem számítok sokkal többre! Kicsit jobban visszatekintve is azt látom, hogy a 2010 óta tartó időszakban is mindössze 1,2-es gólátlag jön ki… Mit is raktam össze ezekből? Szerintem 1-2, 1-1, és 0-0 a legvalószínűbb eredmények.

A döntetlenek mellett szól, hogy mi ebben a műfajban különösen erősek vagyunk. A 0-0 valószínűsége kisebb, mivel soha nem lehet kizárni, hogy az operett-fazon szabadrúgásból beakaszt egyet. Annak ellenére, hogy felépített támadásból nem számítok kapott gólra, ezt reális veszélynek érzem, mivel védekező középpályásainkban benne van a kapunkhoz közel elkövetett szabálytalanság.

Marad tehát az 1-1 és az 1-2. Véleményem szerint csakis akkor győzhetünk, ha a végjátékunk tovább javul, és nem hibázunk a 75.-80. perc után sem! Bizakodó vagyok, mert határozott előrelépést láttam a múlt héten (de már előtte is!), és azt várom, hogy a fejlődés nem torpan meg. Az ellenfél 2017 őszi produkciója elég vegyes, nem látok irány benne, ugyanis:

  • a harmatos B.újváros és a meglepően masszív diók ellen döntetlen,
  • a másik feljutó Felcsút, és az éppen fordítottan liftező, egyenesen az nb2-t célzó Hali ellen sikerült győzelmet aratniuk.

 

Adott tehát egy erősödő, fejlődő Újpest, és egy hektikus, kissé gyengülő Kispest. A fentiek után, mi is lehetne más az eredmény, mint 1:2? Igen, tippem 1:2, gólszerzőként pedig Obit, és Donit látnám szívesen. Utóbbit már csak azért is, mert a Szuszában ez ellen színeiben eleresztett bődületes gólját minimum kompenzálnia kell!

HAJRÁ LILÁK

NEM KELL ÚJ CÍMER!