Beharangozók

Organikus...Újpest-Felcsút beharangozó

Akadémia:

  1. „A XVIII. század előtt egyetem, később művészeti főiskola. Ma főleg: az ország legrangosabb tudósainak testülete”
  2. „Magas rangú irányító intézmény. Főként művészeti, katonai főiskolák elnevezése.”

forrás: Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Kéziszótára

 

Puskás Ferenc:

 

1927. április 1-jén született Budapesten, Purczeld Ferenc néven. Apja 1927-ben Kispestre igazolt, ahol aktív pályafutása után edzőként tevékenykedett. 1952-ben 2:0-s győzelemmel az Aranycsapat tagjaként megszerezte a magyar labdarúgás első olimpiai aranyérmét.

A következő évben az olaszok legyőzéséve Magyarország megnyerte az Európa-bajnokság elődjét, majd otthonában legyőzte az angol válogatottat, az „évszázad mérkőzésén”. A csapat Puskás csapatkapitánnyal az élen sorra nyerte a meccseit, de az 1954-es VB döntőjében váratlanul, rendkívül balszerencsés módon vereséget szenvedett…

Szüleivel együtt ’56-ban elhagyta az országot, Bécsben, és Olaszországban vészelte át a FIFA eltiltását. Mindenkit meglepve szerződést kapott a Real Madridtól, ahol csaknem tíz évig a világ élvonalában tudott maradni.

 

forrás: www.puskas.com

 

Maradjunk tehát annyiban, hogy szombaton a Felcsút csapatát látjuk vendégül… Annak a falunak a csapatát, ahol 8 millió euró a játékosok összértéke (cca. 2,5 milliárd forint), ahol nevelnek játékosokat, de csak egy szem maradt belőle felnőtt csapatukban, ezért a keret átlagéletkora 25,7 év (köszönöm a gyűjtést Oszi kollégának!). Még egy definíció kimaradt, méghozzá, hogy mit is jelent az „organikus” szó! Mert bizony a stadionjuk az organikus építészet jegyében fogant, gondolom, ez ennek filozófiai értelme is lehet, mert az ilyen épületeknek nem véletlenszerűen markáns stílust is a funkcionalitás mellé.

 

Organikus:

 

„Organikus építészet (más néven szerves építészet) az építészet azon irányzata, amelynek programjában az szerepel, hogy az épület „természetesen” nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték, alkosson azzal harmonikus, „szerves” egységet mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából.”

forrás: wikipédia

 

Nasszóval barátaim, tényleg a felcsúti csapattal játszunk, vagy én nem értem a filozófiát? Ez a klub természetes úton nőtt ki abból a helyből, ahová tervezték? Nagyon nem, de lépjünk túl ezen, hiszen ez csak játék, az csak foci…

 

A nyáron mindkét csapat sokat erősített; nálunk inkább a fiatalokkal próbálkozik a vezetés, akikben van játék (és pénzügyi) potenciál, míg a soros ellenfélnél inkább kész játékosokat vettek. Na persze, ahogy a latin mondja; easy come, easy go… De sebaj, a tizenegy (sőt, most éppen huszonöt) jó játékos még nem jó csapat, ahhoz jó edző is kell! Van nekik olyan is – azt hiszik…

 

Tőlünk Heris és Balogh Bubu tette át székhelyét falura, de sokan mások is követték példájukat. Biztos nagyon jó a levegő arrafelé, nem lehet véletlen, hogy a mai aktív magyar futball-elit pont ott akar focizni! Cserébe kaptunk ám mi is valakit: azt a Tischler Patrikot, aki még 2015-ben négy gólt is gurított nekünk Felcsúton, ahol ennek ellenére 5:4-es győzelmet arattunk. Középcsatárunknak tehát van mit törlesztenie velünk szemben! Nem is kérdés, hogy most őt kell játszatni, mert meg kell mutatnia, hogy az a négy gól nem volt véletlen, és azt is, hogy bizony a nemzet nyelvzsenije is tévedhet!

 

Sajnos kisebb hátránnyal indulunk, ugyanis az ellenfélnek pont annyian szurkolnak majd, mint ahányan otthon ahhoz hozzászokhattak; a cserepad, stábtagok, a kommentátor, és rosszabb esetben a pintéri elvek szerint 100%-on teljesítő bírók. Ezt nálunk zártkapunak nevezik, arrafelé teltháznak, de ez már csak ilyen bicikli!

 

A lelátóról vissza a pályára: a középcsatár már megvan, de ki játszik majd mögötte? A kapus személye nálam nem kérdés, ahogy a két középső védő sem, viszont a két szélső védő még mindig kérdéses… Szerintem Salétros – tetszik neki vagy sem… - kell, hogy a bal oldalt megoldja, a jobb oldalon pedig Pauljevic lehet a kezdőben. A két védekező középpályás Windecker és Diallo lehetnek, középpályán pedig Nagy Dani, Zsótér, és Simon Krisztián szereplésére számítok.

Tehát a kezdő 11:

  •  

Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Salétros

Windecker, Diallo,

Simon Krisztián, Zsótér, Nagy Dani

  •  

 

Nem véletlenül tettem Donit középre, szerintem ott, vagy éppen a jobb oldalon hasznosabb lehet, mint a baloldalon kb. vonalszélsőként, neki jobb a pálya belső részein játszani, a nagyobb teret jobban tudja használni, innen jobban tud kapu irányába mozogni. Krisztián szintén jól tudja a tükörszélső szerepét, de őt jól fogja támogatni Salétros is a bal oldalon. Nagy Dani pedig a jobb oldalon, vagy középen jó játékokat játszhat le Pauljevic-csel, de Zsótért is be tudják venni! Ezzel máris van három futógép, akik képesek lehetnek a kissé nehézkesen forgolódó Herist átjátszani egy-egy beindulással.

 

Nekem tetszene ez a felállás, de soha nem lehet tudni, hogy Vigjevic mester milyen új ötlettel áll elő, és a válogatott szünet alatt milyen új elemket iktattak be a játékba. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy marad a múltkor látott 3 belső védős rendszer, de ebben az esetben szerintem két csatár kell a csapatba, akik közül az egyik gyűjtögeti a labdákat elől, a másik meg bevágja a kínálkozó lehetőségeket. Ebben az esetben Windeckert kivenném a képből és Mohl-t tenném be harmadik középső védőnek, Diallora bíznám a mélységi irányító feladatát, Zsótért pedig kifejezetten feltolnám Tischler mögé/mellé.

 

Csereként jöhet Novothny, meg a többi új igazolás – hacsak már nem tartunk ott, hogy máris a kezdőben kapnak szerepet. Sajnos róluk nem tudok sokat, így megítélni nem tudom erre az esélyt, de majd kiderül mindez szombaton!

 

És ami még kiderül; az eredmény! Addig persze még várni kell, de van egy tippem: 3-1, ide, úgy, hogy talán az első gólt nem is mi rúgjuk…

A történelem ugyan rövid a két csapat közös életében, de érdekességek vannak bőven. Az első találkozóra Fehérváron került sor, ahol a Felcsút szerzett vezetést annak a Lencsének góljával, aki később nálunk is megfordult. A találkozót végül Kabát és Balogh Bubu góljaival megfordítottuk és meg is nyertük.

Ennél sokkal őrültebb meccset játszottunk egymással az első felcsúti meccsen. Hihetetlen fordulatok, gyönyörű és szerencsés gólok után úgy nyertünk 5-4-re, hogy a szurkolók egyik ámulatból estek a másikba. Az egy varázslatos este volt, érdemes ismét megnézni.

.

 

HAJRÁ LILÁK!!!

 

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!