Beharangozók

Géza bukása

„Bíborbanszületett Kónsztantinosz a magyar fejedelmekkel kapcsolatban feljegyezte a megasz arkhón, Querfurti Brúnó a magnus senior címet. Magyarul ez valószínűleg nagyúr lehetett, ami a törzsek élén álló – törzsfő – urak közül az elsőt, a mindenki felett állót jelentette. Ma ezt sokan nagyfejedelemnek mondják… Géza megtiltotta a külföldi kalandozásokat. A nagyfejedelmi hatalomtól függetlenségüket megőrizni vágyó törzsi vezetők ellen kíméletlenül lépett fel, ezért az egykorú feljegyzések „véres kezű”-nek nevezik. De ezen belső harcok részleteiről semmit sem tudunk.”
forrás: wikipédia
A történelem ismétli önmagát?  Azt tudjuk, hogy mire Géze megjelölte utódjául Vajkot, már csak három törzsfő (Koppány, Prokuj gyula, Ajtony) nem hajlott meg a fejedelmi akarat előtt. És mit hoz a XXI. század? Nem hiszem, hogy a kalandozások tiltás alá estek volna, de a törzsi vezetők ezúttal bizony véget vetettek Géza uralkodásának. Azt nem tudhatjuk, hogy a történelem e modern-kori újrajátszásában Vajk máris színre lépett, vagy éppenséggel most játszották el az utolsó lehetőségét is a törzsek vezetői annak, hogy valaha is nagy Királyuk legyen, nem tudom…
Lehet, hogy nekik nem kell István, inkább azonnal Béla királysága következik. Nem lehetetlen, hiszen már régóta szervezkedik a háttérben! Lehet, hogy sokan nem tudják, de Béla mindenütt ott van, minden történés mozgatórugója, de eddig még nem lépett színre. Lehet, hogy most látta idejét a trón elfoglalásának? Kíváncsi lennék, hogy mit gondol erről a „nép, az Istenadta nép”…
A kis történelmi felvezetés után – megérkezve a jelenbe – be kell vallanom, hogy nehéz helyzetben vagyok. Ennek oka az, hogy tényleg nem lehet tudni; Pacsi Bálint személyében megérkezett a következő nagy uralkodó Szombathelyre, vagy csak most kezdődnek igazán a komolyabb trónviszályok. Király Gábor a 2017-18-as szezon első fordulója után nem véletlenül jelezte kétségeit klubja jövőbeni nb1-es tagságával kapcsolatban; amit az ősszel eddig mutat a gárda, az még itthon is nagyon kevés az élvonalhoz…
Mi van, ha most az új edző személyében megtalálták azt a hiányzó láncszemet, ami eddig akadályozta a szombathelyi gárdát abban, hogy a korábbi évek erőn felüli teljesítményét hozzák? És mi van akkor, ha nem megfelelő kezekbe került az irányítás? Bizony a dilemma pontosan ugyanaz, mint annak idején; a megmaradás, fényes jövő következik, vagy marad az örökkévalóságnak tűnő bolyongás a semmi szélén, amibe végül beletántorodik a soha el nem jövő jövő…
Vegyük észre tehát, hogy ellenfelünk – aki rendes körülmények között otthon erős (hiszen a kalandozásokhoz már rég nem elég erős…) – most élet és halál kérdéseként foghatja fel szombati meccsét! Ehhez akár kaphattak is megfelelő impulzusokat, krónikus problémáikat pedig maguk mögött is tudhatják akár. Mindig veszélyes ellenfél az, aki nem ismerünk, és most egy ilyennel állunk szemben. Nem tudjuk, hogy mikor és hol támad, mikor, és mit lép, milyen harcmodorban lép fel. De azt tudjuk, hogy mi – sanyarú helyzetünk ellenére is! – jobb helyzetből vágunk neki a mérkőzésnek!
Mire gondolok? Nos, az van, hogy a „történelmi” előzmények mellettünk állnak, ahogy a keretek képességi is a mi javunkra billenti a mérleg nyelvét, de a közelmúlt eredményei is mi győzelmünket vetítik előre. De éppen ebbe a csapdába nem szabad beleszaladni! Miért? Mert most túl könnyűnek ígérkezik a préda, most túlságosan is magabiztosak lehetünk… De ahhoz, hogy ne koppanjunk a végén, tudni kell azt, amit fentebb már pedzegettem; ellenfelünket – ellentétben a korábbiakkal – nem ismerjük eléggé, nem tudjuk minden ízében játékukat, mert ott van egy személy, egy edző, aki ebben az idényben a mennyekbe egy, vagy a pokolra jut majd a végelszámolásánál!
Szóval; figyelem, összpontosítás kell, nem szabad egy pillanatig sem elhinnünk, hogy jobbak vagyunk, viszont minden pillanatban bizonyítanunk kell azt! A legfontosabb máris itt van; az ellenfél a mostani friss impulzusok okán erős motivációval léphet pályára, míg mi – elbizakodottságunkban, és a klub körüli problémák okozta elkeseredésünkben – bizony nem biztos, hogy tudunk olyan tűzzel a lelkünkben játszani, ami szükséges a magabiztos győzelemhez.
Sajnos ezek lelki tényezők, amiket nem nagyon lehet megfogni számokkal, egzakt mérésekkel, de hiszek benne, hogy az előző két meccsünk kisiklás volt, az ott látott nihil gödréből végre kimászik csapatunk. Legyen tehát önbizalmunk, de nem bízzuk el magunkat, véssük be, hogy szinte minden mellettünk szól, ami meg mégsem, azon mi magunk tudunk változtatni! Sorsunk most is a kezünkben van tehát!
Az utóbbi 10 év 31 meccséből 16-ot nyertünk, 9 alkalommal döntetlenre adtuk a meccset, és csak 6 alkalommal hagytuk el vesztesen a pályát. Idegenben azért kicsit rosszabb a helyzet, de így is fölényben vagyunk; a 15 meccsből 7 győzelem, 3 döntetlen, és 5 vereség volt a jussunk. Ez nem mutat túl nagy fölényt, és hiszem, hogy tudni kell ezt játékosainknak is; az ellenfél nem túl acélos összteljesítménye ellenére otthon azért még mindig képes meglepetésekre! 
Az összeállításra már nem is nagyon merek tippelni, de szerintem nem fogunk nagy változásokat látni; Pajo kapus előtt a négy védő ismét a Puljevic-Bojovic-Lita-Mohl lehet, előttük szűrőként Windecker és Salétros fog kezdeni, támadó középpályásként pedig a Simon-Nagy D.-Zsótér hármast nevezi Vignejevic mester, az egy szem támadó pedig Novothny lehet. Ez talán csak abban különbözik az előző meccsen látottaktól, hogy Obinna helyére érkezik Simon Krisztián, de szerintem felfogásában is egy más csapatra van szükség! 
Azért gondolom ezt, mert most pontosan ugyanazt az antifocit várom, mint amit a magyar nyelvművelők réme hintett tankcsapdaként a pályára egy héttel ezelőtt. A betömörülő, semmit nem akaró csapatokkal szemben bizony nem elég a taktikai fegyelem, a pontosan begyakorolt elemek ismételgetése, kell még hozzá jó nagy szív is, és jó adag kreativitás is! Mivel mindkettő ott van csapatunkban, nem lesz gond, de ne gondoljuk, hogy egyszerű menet lesz ez! Bizony meg kell majd szakadni a pályán, de ha így lesz kijönnek a képességbeli különbségek!
Tippem az eredményre 0:3, mivel szerintem az a csapat, aki ebben az idényben eddig egy kezemen megszámolható lövést eresztett el az ellenfél kapujára, ellenünk nem lehet gólszerző! Hiszek a győzelemben, de most komolyan félek is, mert aggódom az ellenfél eddig esetlegesen nem ismert arcától!


HAJRÁ LILÁK!!!
NEM KELL ÚJ CÍMER!!!