Beharangozók

Tito él!

Belgrád eredeti magyar nevea XIV. század eleje óta Fehérvár, szerbül 'Fehérvár' jelentéssel Београд / Beograd, Szerbia fővárosa. Szerbia??? Az semmi, hozzánk a jugók jönnek! Lazovic, Scsepovic szerb, Hadzic, Suljic bosnyák, Maric pedig horvát, ők játszanak a csapatban!

Rendben, a történelem már csak olyan, hogy déli szomszédunkat időről időre alaposan átrendezi… Már csak ezért sem meglepő, hogy nálunk is elég erős a dél-szláv kontingens! Pajovic, Pauljevic szerb, Bojovic montenegrói, Sankovic horvát, Selmani, és Angelov pedig macedón, és ezt még megfejeljük Vignjevic mesterrel, aki szintén szerb illetőségű!

A kilencven perc alatt tehát nem lehetetlen, hogy 11 jugó lép pályára! Komolyan mondom, mintha Tito exportorientált gazdasági modellje bőven túlélte volna magát a politikust!

A fentieket nem csak érdekességként említem, hanem azért, mert az MLSZ törekvése a légiósok számának visszaszorítására nem tűnik hatékonynak, így könnyen előfordulhat, hogy két, a magyar fociban meghatározó klub mérkőzése egy dél-szláv rangadó lesz. A tévedések elkerülése végett; nincs semmi kifogásom déli szomszédaink ellen, de nekem erős kérdés, hogy miként is akarjuk kirángatni focink sárba ragadt szekerét, ha csapataink meghatározó játékosai légiósok?

De most már a meccsről, mert mégiscsak ez a legfontosabb most! A mérleg negatív, az eddig 103 meccsből csak 38-at nyertünk… De ne feledjük el,hogy hazai pályán játszunk, és – milyen „érdekes”, hogy ezt külön ki kell emelni… - ki is mehetünk szurkolni! Hazai pályán azért nem olyan rossz a helyzet! Ime:

Szóval, ha ebből indulok ki, akkor egyáltalán nem vagyunk rosszabb helyzetben! Ha pedig abból, hogy a két csapat déli kontingense milyen erősségű, akkor bizony azt kell, hogy mondjam, nem lesz egyszerű a meccset három ponttal zárni! Sokak véleményével szemben nekem tetszett a mezőnybeli játék az előző héten, a kapu előtti impotencia pedig lassan alapelemévé válik csapatunk játékának, így elsőre annyira nem is volt feltűnő számomra…

A mezőny egészében tehát biztosan fel tudjuk venni a versenyt, de két ponton kényes a helyzet:

  • Ellenfelünk támadói minden hájjal megkent, egyébként sem tehetségtelen játékosok, míg védelmünkben a rendszeresen lehetőséget kapó Pávkovicsnem pont ilyen… ahogy a védelmünk két oldala sem túl acélos.
  • Számomra nagy kérdés, hogy ezen a meccsen majd megeszi a bíró a „lazovicing”-et, vagy kiosztja a jogos sárgát, ahogy az is kérdéses, hogy mikor jön el az a szép nap, amikor Juhász rendszeresen elkövetett fizikai és verbális erőszaktevéseit büntetik végre.

Ha erre a két dilemmára tudnám a választ, akkor bizony már elég jó közelítéssel meg tudnám mondani az eredményt is. Csak most veszem észre, hogy saját csapatommal kapcsolatban mintha nem lennének dilemmáim… Pedig de! Kérdés például, hogy Mohl játszik, vagy sem, ahogy az is kérdés számomra, hogy Kálnokit mikor veti be a mester. Ennek nem most lenne itt az ideje, mert emlékeim szerint a Videoton ellen védőnk különösen nagy hibákra képes… de akkor meg hogy is állunk fel a meccsen?

Nos, szerintem:

Pajovic – Nem kérdés, ő az első számú kapusunk, Banai sajnos még mindig nem tűnik ésszerű alternatívának.

Pauljevic – A védelem jobb oldalán a legkisebb rossz, elég gyors, agresszív, de beadásai nem igazán pontosak. Ezzel együtt az előre-játékban nem rossz.

Lita – Nem kérdés, ő a legjobb védőnk, de ha túl sokszor kell testi erejét használnia, mert egy-egybe kényszerítik, könnyen kaphat lapot – különösen az ellenfél tehetséges színészei ellen…

Pávkovics – Sajnos gyenge pont, pedig szurkolok neki, hiszen alapvetően nem lenne rossz alapanyag, de rendre nagy hibákat vét, a gyorsasága pedig fiatal kora ellenére sincs meg igazán. Tévedés ne essék; hajt, küzd, odateszi magát, de eddig nem láttam tőla tényleg NB1-es szintet. Én megpróbálnám itt Csekét, de lehet, hogy csúnyán befürödnék ezzel a húzással.

Mohl/Balázs – Nekem tetszett az előző meccsen Balázs bal oldali védőként, nagyokat nem hibázott, ugyanakkor a szélekről történő beadások, a centerezés neki sem erőssége. Ha Mohl kezd, ebben valamivel jobban állunk, de egyértelműen lassul a csapat. Nem tudom, de ha Mohl egészséges, akkor inkább ő kazd szerintem.

Windecker – A mester láthatóan nem szívesen mellőzi, mint vízhordó szerintem beválik, de meg kell oldani, hogy a helyzetek ne rá jöjjenek ki, mert a kapu előtt nem hatékony. Ezért kell mellé egy olyan szűrő, aki támadásban jobban működik, neki pedig kicsit hátravontan kellene maradnia.

Diallo – Nálam ő lenne a kezdő a második szűrő posztján, mert szerintem ő technikailag jobb, mint Sankovic, jobban is tudja osztani a labdákat, de tény, hogy nem feltétlen harcos annyira, mint Sanko. Ezzel együtt megkockáztatnám.

Zsótér – a középpálya közepét adnám neki, mert ebből a pozícióból – szerintem – jobban képes lendülettel érkezni, vagy a labdát átvinni a védelmen, mint ha szélről érkezik. Neki kifejezett feladata lenne érkezni is, tehát kissé az árnyékék irányába tolnám, mert a mélységi irányítást Diallo elintézhetné.

Nagy Dani – A jobb oldal lenne az övé nálam, de úgy, hogy Pauljevicnek feladatként kiosztanám, hogy neki minden támadásnál fel kell érni a szélén, mert Danitól nem várhatunk komoly versenyfutást a vonal mellett. Ha ez nem működne, már az első félidőben behoznám Simon Krisztiánt, a döntést nem halogatnám sokáig!

Obinna – Biztató volt a játéka a kupameccsen, de végre szeretném ezt jobb ellenfelekkel szemben is látni tőle. Gyorsasága nem kérdés, és mintha a baloldalon jobban működne, mint jobbon, ezért tehát ő lenne a bal szélen rohamozó játékosom.

Tischler – Végre hagyni kell, hadd fusson az a szekér, ha a kupában beindult, nem korlátoznám! OK, kicsit nehezebb a feladat, de nem baj, ha Juhász ellen egy olyan játékos kerül a pályára, aki nem nagyon szeret adós maradni a testi kontaktusok alkalmával! Cseréjeként szóba jöhetne Novothny, de az is lehet, hogy bátran behúznám a két csatáros játékot.

Az összeállításnál direkt nem vettem figyelembe lapokat, sérülést, mert arra gondoltam, hogy itt most egy ideális(nak tűnő) csapatot próbálok meg összerakni – figyelembe véve, hogy Vignjevic mester milyen stratégiát, felállást preferál.

Eredmény? Remélem, hogy lesz! Hogy ez miért nem biztos? Mert eredménynek kizárólag a győzelmet tekintem, ugyanis most már itthon nem lehet odaadni pontokat, ha nem akarjuk magunkat pár fordulóval később a kieső-zónában találni! Remélem, hogy ez a helyzet végre felébreszti a csapatot, és végre meglepjük azokat, akik elhiszik, hogy az ellenfél verhetetlen! Mert bizony ott sem mindig működik a gépezet!

Szóval, én 2:1-es győzelmet várok, de ebben – nyilván – van némi elfogultság, illetve van egy olyan várakozás is, hogy végre kikecmergünk az utóbbi időszak kilátástalan játéka által magunknak ásott gödörből!

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!