Beharangozók

Kocsonya fesztivál

A hagyomány szerint a tót fuvarosok Misklocra érve betértek Potyka Kati kocsmájába. Az egyik fuvaros éppen meg akarta enni a tányér közepén található húst, de hamar észrevette, hogy a húsnak szeme van, és visszanéz. A hús nem volt más, mint egy "izmos termetű béka", mely "belefagyott", illetve beleragadt a zselés állagú kocsonyába. A történet végül happy enddel zárult. Potyka Kati a tűzhely fölött felmelegítette a tányér kocsonyát, és kiszabadult a béka! 

Azt nem tudjuk, hogy ezek után a betérő vendég megette az immár “békátlanított” ételt, de a mondás túlélte a történet szereplőit; minden év februarjában rendezik meg a Kocsonya Fesztivált. Reményeim szerint after-partyként (vagy a jövő évi rendezvényhez előzetesen...) olyat mutatunk a helyi erőknek, hogy a “pislog mint béka a miskolci kocsonyában” kifejezés meg sem közelíti ámulatukat!

Ha már fesztivál, akkor zene is kell! A helyi rezesbanda bizony jól muzsikál, de azért nem egy Boban Markovic Orkestar... Van olyan stílus, amiben szinte lubickolnak, de ha ebbe belezavar valami, akkor képes atomjaira hullani zenéjük! A zenekarvezető azzal küzd, hogy zenészei nem a legképzettebbek közül kerülnek ki. Amikor az egyébként jól begyakorolt számokat másképp kellene prezentálni, olyan falsokat fújnak, hogy megáll a kakukkos óra, a Lagzi Lajcsi kollégáról elnevezett az óra-átállítás meg elmarad...

Magyarra fordítva; veszélyes csapattal nézünk szembe Diósgyőrben, akik képesek bárkit megverni - feltéve, hogy le tudják játszani saját játékukat. De mi is ez a játék? Agresszív vedekezésből gyors ellentámadásokkal igyekeznek a maguk javára eldönteni a mérkőzeseket. Ami az utóbbi időkben kicsit színesíti játékukat az, hogy az azonos stílust védekező, vagy támadó hangsúllyal is képesek előadni. Kevés az eszköze tehát Bódognak, de jól felkészült edzőként mégis képes a játék képének befolyásolására. 

Az előzőek miatt (és mert ezt már más csapatok ellen is láthattuk) azt gondolom, hogy az első játékrészben inkább a védekezésre helyezi majd a hangsúlyt a Diósgyőr, arra számítva, hogy a második felvonásban - a saját ritmusunktól már elfáradva - nem tudjuk megakadályozni kevés húzással felépített, gyors táadásaikat. Az már a mi szerencsénk lehet, hogy a keret minőségi problémái miatt a helyzetkihasználásuk nem a legjobb... Ha már itt tartunk; a minőségbeli hiányosságok nálunk is vannak, ezért így előre nehéz elképzelni, hogy kapott gól nélkül hozzuk le a meccset. 

Mi lehet a megoldás a diók lehetőségeikhez mérten hatékony focijával szemben? Ezen sokat lehet okoskodni, de biztos vagyok benne, hogy Vignjevic mester nálam ezt sokkal jobban tudja. A magam részéről azt tudom mondani, hogy nem változtatnék, megtartanám az előző kezdőt, és a 4-2-3-1 felállást is. Hogy miért? Mert két szűrő kell a belső vedőink elé, ez nem kérdés... Ja, mert egyikük (még?) nem igazán megbízható, tehát tehermentesítésre szorulnak! De nézzük:

Pajovic

Pauljevic - Pávkovics - Litauszki - Balázs

Windecker - Sankovic

Obinna - Nagy D. - Simon

Tischler

Nagy helyett a második félidőre kellene egy zakatolósabb játékos, aki szerintem Diallo szemelyében rendelkezésre áll, Simon Krisztián helyére pedig Zsótér lenne jó megoldás, de azzal az edzői intencióval (és persze annak betartásával!), hogy védekezésben is be kell segítenie. A harmadik cserét megtartanám arra az eshetőségre, ha kényszerből kell cserélni, de ha vesztésre állunk, vagy X a 75. percben, akkor - bár ez X esetén jelentős kockázat! - a harmadik cserét is kihasználnám. Ennek oka, hogy fizikálisan az ellenfél biztos rendben van, fáradtak a vegén sem lesznek.

Tippem az eredményre; 1-2 

Gól nélkül nem ússzuk meg (a már említett védekezésbeli hiányosság miatt...), ugyanakkor most már talán összeált a játék annyira, hogy gyors embereink végre a védelmek mögé érnek, sok jó beadás érkezik középre. Persze ehhez sok mindennek klappolni kell, de ha a kispest ellen egy folyamat eredményét (helyesebben kezdetét) láttuk, akkor bízvást számíthatunk egy kifejezetten jó játékra!

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!

 

A kép: