Beharangozók

Balmazelmélet

„Richard Dedekind bebizonyította, hogy a racionális és irracionális számok mindenhol sűrűn helyezkednek el a valós számok között, azaz minden intervallumban - legyen bármilyen kicsi - van akár irracionális, akár racionális szám.Georg Cantor pedig azt bizonyította be, hogy a valós számok halmaza nem lehet megszámlálhatóan végtelen”

Amit a XIX. századi tudós elmék matematikai modelljeik már előre jelezték, a gyakorlat manapság bizonyítja: az Nb 1-es csapatok egyes helyeken sűrűn helyezkednek el, legyen az racionális, vagy irracionális folyamatok eredménye…

Debrecen mellett nem sok értelme van Balmazújvárosban egy másik Nb 1-es klubnak, de biztosan van egy (irracionális) magyarázata annak, hogy miért kell a majdan piaci alapra helyezendő klubok között egy alig 18.000 fős település focicsapatának az élvonalban szerepelnie. Persze vannak ennél cifrább esetek is – az ország nyugati felén…

Lehet évődni, polemizálni a fentieken, de sok értelme nincs, a helyzet adott, és az Újpestnek a mindenkori adottságok mellett kell minden időkben az élvonal élén harcolnia! OK, mostanság nem az élvonal eleje a mi játszóterünk, de ha ezt a meccset megnyerjük a Balmaz ellen, a tavaszi szezonra marad remény, hogy végre a dobogóért menjünk!

Na meg, amiért szintén nem érdemes évődni; Vácott láthattuk, hogy mire vezet, ha egy csapat lenézi ellenfelét. Nem elég megjelenni, aztán királykodni a pályán, teljesíteni is kell, mert a kisebb csapatok megfelelő motivációval szinte hihetetlen eredményeket képesek produkálni. Hogy egy távolabbi példát is vegyek; Andorra elég keményen bizonyította előbbi kijelentés valóságtartalmát…

A Balmaz is példa; a 12. fordulóban még tökutolsó együttes az utóbbi hat meccsén három győzelem, és két döntetlen mellett csak egy vereséget szenvedett. Ezzel a 11 ponttal immár elkerült a kieső helyről, de azért továbbra is serényen kell a pontokat gyűjtögetniük, ha jövőre is az Nb 1-ben akarnak szerepelni.

Nálunk sem volt rossz az utóbbi hat meccs, mi is előreléptünk végre! A teljesítményünk szinte ugyanaz: három győzelem, és két döntetlen mellett egy vereség. Azt látom tehát, hogy ebben a meglehetősen hektikus bajnokságban a két csapat hasonló teljesítményt nyújtott, így – ha csak ez alapján ítélek – akkor komoly párharc lesz a szombati!További azonosság, hogy az említett időszakban mindkét csapat győzött a Vasas és a Diósgyőr ellen, míg a Videotonnal döntetlent játszott. Nagyon hasonló az is, hogy a szombati ellenfél a Felcsúttal, míg mi a Pakssal játszottunk döntetlenre végződött meccset, azzal a két csapattal, akik most a 8. és 9. helyet foglalják el – mindössze egy pont különbség mellett.

Különbség (és mellettünk szól!), hogy a Honvéd vereséget mert a Balmazra, míg mi nyertünk a kispestiek ellen. Ez persze akár lehet statisztikai hiba jellegű momentum is, de azt gondolom, hogy a két keret között azért ennél bőven nagyobb a különbség! De – ahogy a váci égés is mutatta! -, meg ahogy a fenti adatok is elég érzékletesen leírják, ma senki ellen nem lehet félvállról venni a meccseket!

Szerencsére nem kell tartani attól, hogy az egyébként jó formát mutató ellenfél jobb kondiban lesz, mert a hétközi kupameccsen 120 perc kellett nekik a továbbjutás kiharcolásához, de az is igaz, hogy egy nehezen kiharcolt győzelem adott esetben akár még jobban összekovácsolhat egy csapatot. De még így sem hiszem, hogy különösebben tartanunk kellene ettől a megmérettetéstől, hiszen most nálunk is az látszik, hogy kialakult végre egy jó csapategység, egy egész jó, és nézhető (nem utolsó sorban pedig eredményes!) játék, így fejben nálunk is komoly előrelépés volt az utóbbi hetekben. Fizikálisan azért problémás lehet még mindig a meccs utolsó szakasza, de a Diósgyőr ellen megmutatkozott, hogy erre is van megoldás!

Én biztosan nem változtatnék a győztes csapaton, de nem zárom ki, hogy lesz egy-két poszton csere, mivel nem árt, ha a hadrend némiképpen alkalmazkodik az ellenfélhez. Nem gondolom, hogy nekünk kellene igazodnunk a Balmazhoz, de azt igen, hogy ha van olyan csapatrész, amit erősítve jobban ki tudjuk használni esetleges gyengeségeiket, akkor érdemes lehet változtatni.

Ezzel együtt azt várom, hogy Pajovic előtt a Pauljevic, Litauszki, Pávkovics, Balázs védő-négyes áll fel, előttük szűrőként Windecker és Sankovic játszhat, a két szélső középpályás Obinna, valamint Zsótér lehet, középen Nagy Dani segíti a támadásokat, csatárként pedig Novothny az előző heti két góljával nálam ezúttal biztos kezdő. Csereként jó alternatíva Simon Krisztián, Diallo, Tischler, vagy akár Mohl is (az utóbbi időben középpályásként a meccsek utolsó szakaszában hasznosan játszott), de szükség esetén Kálnoki, vagy Cseke is bevethető, ha a védekezést célszerű megerősíteni.

Egy olyan csapat, ami éppen lendületben van, és elhiszi, hogy képes nagy dolgokra, akár be is találhat a kapunkba, de a szintén jó formában lévő Újpest győzelemmel fogja zárni az őszi hazai meccsek sorát! Sajnos azonban van egy probléma:

„A FEB az Újpest – Videoton FC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, mint visszaesőt …1.500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá kötelezi a sportszervezetet a soron következő 2 hazai NB I-es bajnoki mérkőzésének nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megrendezésére.”

Azóta tudjuk, hogy a kamuzó Henty kb. semmilyen büntetést nem kapott, azt is tudjuk, hogy sokkal súlyosabb cselekményekért sem kapnak mások zárkapus büntetést… de az élet már csak ilyen; „A rossz ajtók mögül rossz dolgok kerülnek elő. Nem minden ajtót kell kinyitni.” Berúgni meg végképp nem, arra ott vannak az alkoholos italok!

Egyszer ennek a büntetésnek is vége lesz, egyszer eljön a nap, amikor láthatjuk csapatunkat itthon is élőben játszani. És remélem, eljön az a nap is, amikor egyre többen leszünk, mert ez ilyen (látszólag!) kis győzelmekkel érhetünk el oda, hogy sikerekről, sikeres csapatról beszélhessünk! A siker pedig vonzó!

A lényeg a lényeg; győzelemre számítok, 2:1-es győzelmet várok! Ez már jó lesz arra, hogy győzelmi reményekkel érkezzünk (és győztesként távozzunk!!!) az őszt lezáró mérkőzésre a világ legnagyobb falvába! Aztán jöhet egy remek tavasz… De nem szaladjunk ennyire előre, most csak egy góllal kell többet szerezni, mint a Balmaz, erre pedig minden képesség adott!!!

HAJRÁ LILÁK!!!


NEM KELL ÚJ CÍMER!!!