Beharangozók

Udvari mulatsàg


„Udvari bolondok már az ókorban is előforduló olyan személyek voltak, akiknek feladatuk volt a nagyurak udvaraiban, különösen lakoma alatt és után, tréfáikkal szórakoztatni. Általában kiváltságos joguk volt az urukat vagy királyukat érintő kényesebb témákat is érinteni, sőt néha ízléstelen vagy pikáns módon tárgyalni.”
„Némely udvari bolond szellemessége nemcsak uralkodója szívében, de a történelem lapjain is helyet biztosított magának. Így például … Bölcs Frigyes szász választó fejedelem udvarában Klaus Narr, kinek bohóságai több kötetben meg is jelentek. Egy ilyen tréfás történet, hogy a választófejedelem drágakövet vásárolván megkérdezte Klaus Narrt, hogy mire becsüli azt – a bolond találó feleletet adott, mondván: Oly drága és értékes, amilyenre egy gazdag bolond becsüli, s ahogy megfizeti”
forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Udvari_bolond
A mai tanmese eddig tartott. Jogos a kérdés; hogy jön ez a szombati meccshez, amit Felcsúton játszunk? Mindenki döntse el maga, nekem valamiért ez jutott eszembe. Nem is tudom miért…
A lényeg, hogy legyünk ott, ez a minimum, ha már itthon nem nézhetjük meg kedvenceinket… Aki Gánt irányából érkezik, már Alcsútdoboztól élvezheti a közösségi közlekedés áldásait; olcsón utazhat, gyorsan célhoz ér, és olyan magas fokú a szervezettség, hogy soha nem alakul ki tumultus! De mit is írok? Sokkal jobb a megközelítés a Királyok Városa felől! Innen az ember a Váli víz medrét követve, mintha a Királyok Völgyébe érkezne; impozáns épületek várják a látogatót.
Ha már ott vagyunk, akkor egy jó kis meccs vár. Mert itt nem ám halott kőtömbök halmai, hanem egy élettel teli oázis kopár világunk sivatagában! Vendégek vagyunk, a helyiek illedelmesek, nem zavarják a turistákat, hangos szavunkra sem perlekednek, meghúzódnak grandiózus építményeik árnyékában meghúzódó szerény (de takaros) kis házaikban.
Mit várunk? Mit várhatunk? Látva a helyiek tehetségét, nagy szorgalommal végzett munkájuk gyümölcsét, nem lehetnek komoly reményeink a győzelemre. Vagy mégis? Igen, bármilyen furcsa, de sok a viszontagság ellenére mégis jó esélyeink vannak! Miért gondolom ezt? Elég ránézni a tabellára, és máris megvan a válasz, amit Horatiustól idézek; Vajúdtak a hegyek és egeret szültek…
Komolyra fordítva a szót; a felcsúti keret jól néz ki, a nevek megvannak, minőségben, mennyiségben nincs hiány, de mégsem kerek a történet! Mi a baj? Talán az, hogy az organikus fejlődés szinte minden lépcsőfoka kimaradt, a jó pénzért szerződő játékosok pedig tényleg csak a jó pénzért vannak ott, edzőjük meg a fene tudja miért… Lehetne folytatni, hogy mi okozza az Nb1 színe-java csapatának gyengélkedését, de a tények makacs dolgok; lehet, hogy csapatuk nem remekel, de ez egy tényleg jó erőkből álló alakulat.
Tizenegy jó focista nem egy jó csapat, itt a szemléletes példa, ahogy – ezt őszintén ki kell mondani – tizenegy nem különösebben kiemelkedő játékos is alkothat jó csapatot. Előbbi ellenfelünkre vonatkozik, utóbbit pedig magunkra értem. Ez nem feltétlen dehonesztáló kijelentés, nem célom játékosaink képességeit megkérdőjelezni, viszont így talán - kicsit sarkítva! – elmondhatom, hogy szerintem mi a kulcs a sikerhez.
Ez nem más, mint a csapat-egység! Felcsúton azt látom, hogy stílus, alap-stratégia nem nagyon létezik, vagy ha mégis, azt a játékosok nem teszik a pályára. Edzőjükről nem nagyon tudom elképzelni, hogy filozófiai szintről közelítené meg csapata felépítését, játékosai belső motivációja pedig igen csekély lehet. Nálunk ellenben van egy határozott irány, amit végre látunk! Azon jókat lehet vitatkozni, hogy ez egy valódi Újpest-stílus, vagy nem, de nem vitatható, hogy végre felismerhető jegyeket mutat játékunk!
A kulcs tehát az egység, a ragaszkodás a saját stílusunkhoz. Ha ezt le tudjuk hozni, az ellenfél egyéni akcióit csírájában fojtjuk meg, ellenkező esetben viszont semmi jóra nem számíthatunk. Mivel bízom a stáb bölcsességében, és játékosaink fegyelmezettségében, győzelmet várok! És kiktől várom ezt?
Pajovic nálam első számú kapus, azzal együtt is, hogy az előző meccsünkön volt egy komoly hibája. Sőt, tovább megyek; ez a hiba segít abban, hogy koncentráltabb legyen! Tőle kiváló teljesítményt várok.
A védelem kialakultnak tekinthető, így a Pauljevic, Lita, Pávkovics, Balázs négyest várom ide, ahogy a két szűrő személyében Windeckert, illetve Sankovicot. A védelem így, ha nem is a legjobb, de talán a legkisebb rossz. 
A három támadó középpályás nálam most Simon, Nagy Dani és Obinna. A szokásos leosztásban gondolkodnék, de azzal, hogy Nagy Danit a közepén akár már 30 perc után kiváltanám Zsótérral! Obit és Krisztiánt pedig sűrű oldalváltásokra ösztönözném. 
Nálam a csatár Novothny, de soha nem mondanék le a két csatáros lehetőségről, akár annak árán sem, hogy az egyik szűrőt leveszem a pályáról. Csereként Diallo, Tischler, Cseke mindenképpen fontos lehet, bár utóbbi mostanság nem szerepel sokat.
Az eredmény? Győzünk, mert fegyelmezettek maradunk, és ha eléggé szét van esve a királyi gárda, akkor több góllal is nyerhetünk. Tippem: 1-3.
Ha így lesz, indulhat a mulatság!

 

HAJRÁ LILÁK!
NEM LESZ ÚJ CÍMER!

Ft