Beharangozók

Kritikus tömeg...

Mi is juthatna eszembe Paksról… Mégsem a magfizika jár a fejemben, hanem az, hogy az utóbbi időszak eseményei után milyen nézőszámra, milyen buzdításra számíthat csapatunk, a várhatóan nem éppen ideális időjárási körülmények között. A meteorológia nem sok jót ígér; gyenge fagy mellett hajnaltól havazás kezdődik, egész nap erős esély van akár jelentős csapadékra is, ami csak a délutáni, legmelegebb időszakban vált esőre. A gyenge felmelegedést nemigen fogjuk érezni, mert a maximum +2 fokban megélénkülő szél a hőérzetet erősen ronthatja…

A pályán elvileg semmi problémára nem kell számítani, mert a tavaly beszerzett lepel biztosítja a talaj megfelelő minőségét. Bár a lepel titkosabb, mint torinói társa (azt már milliók látták, de olyannal még nem találkoztam, aki ezt a miénket látta volna…), de bízzunk benne, hogy létezik, és használatba is veszik!

Most, a bajnoki rajt előtt játszott kupameccsre elég nehéz esélyeket tippelni. Ennek nem csak az az oka, hogy a felkészülés utáni első meccseken még sok esetben egyáltalán nincs kész egy-egy csapat, hanem az is, hogy nálunk mintha két csapat alakult volna; a kupában lehetőség van a legjobb összetételben pályára lépni, míg a bajnokságban nem… Ennek egyszerű oka a légiós- és fiatal-ajánlás, amit már sokszor „megénekeltünk”. Nos, az ellenfélnél ilyen jellegű problémák nincsenek…

Nézzük meg tehát, hogy az eddigiekben mit tudtunk felmutatni a paksiak ellen a 2017/18-as bajnokikon!

Na, most aztán sokkal beljebb nem lettünk… Azaz, dehogy is nem! Azt látom, hogy két döntetlent tudtunk össze-vissza, ami bizony kupameccseken nem elég, hacsak nem a több idegenben rúgott gólra építünk. Ez persze komolytalan lenne, a továbbjutáshoz már az első meccsen komoly, két-három gólos előny kell! Sajnos azonban – ahogy a fentiek mutatják – itthon egyetlen kicsike kis gólét sem sikerült összehozni, így talán célszerű kicsit szélesebbre venni a látómezőt, és megnézni, hogy a két csapat az eddigi 19 bajnokin hogy muzsikált otthon, illetve idegenben. A tabella szerint összességében jobbak vagyunk, de a két meccses kuparendszerben talán többet mond a részletesebb bontás.

Nos, ebből az látszik – amint arról korábban írtunk is… -, hogy itthon nem igazán érezhető a hazai pálya jelentette előny, idegenben pedig – nem kevéssé a keresztbeveréseknek köszönhetően – egész elfogadható a produkció. Jelzem, máris bajban vagyok, mert ezek szerint:

  • Itthon kevésbé vagyunk erősek, ezért jelentős előnyt nem tudunk kiharcolni.
  • Idegenben jobbak vagyunk, esélyes, hogy ez a párharc igazából egymeccses, a paksi mérkőzésre kb. azonos esélyekkel érkeznek a csapatok.

Ha tehát tippelnem kellene – azzal a feltételezéssel élve, hogy a két csapat relatív ereje nem változott… -, akkor azt mondanám, hogy egy itthoni 0:0 után egy idegenbeli győzelemmel harcoljuk ki a továbbjutást.

Persze botorság lenne azt gondolni, hogy a téli alapozás, és az átigazolások nem mozgathatták el egymástól a két csapatot! Ezért utánanéztem az igazolásoknak. Pakson Fejes András érkezett a tévétől, és Simon András a Gyirmóttól. Előbbi szerintem erősítés, hiszen az itt (sem…) jól teljesítő Laczkó Zsolt helyére érkezik, de ott van mögötte Báló a posztra, aki egy minden hájjal megkent öreg róka. A védelmük tehát erősödött. A támadó Simon inkább csak a lehetőségeiket növeli, mert a rendre középcsatárként Hahn egy madárcsontú, de ügyes focista, a most érkező pedig hozzá képest egy tankszerű fazon.

Azt gondolom tehát, hogy a régen együtt játszó keret erősödött, bár hozzá kell tennem, hogy összességében nem egy világverő csapatról beszélünk. Az a fajta csapat, aki jó iparosként (más megfogalmazással; élvezhetetlen játékkal…) évről évre képes a középszer magyar átlag átlagát hozni. Ezért bizony nehéz ellenfelek, masszívan védekeznek, játékosaik jól ismerik egymást, edzőjük pedig jól beléjük verte az évek alatt azt az egyetlen taktikát, amit ismer…

De nézzük meg, hogy mi történt nálunk! Egyszerű a képlet; WindeckerJocit „jégre tették”, így ő kiesik a képből, az egyedüli érkező pedig DzenanBurekovic, aki – ha beváltja a hozzá fűzött reményeket! – a harmatgyenge Mohlt válthatja ki. Onovo még mindig próbázóként van a kerettel, így nem hiszem, hogy a kupára nevezettek között van, így azt tudom mondani, hogy összességében a tavalyihoz hasonló erősségű csapatra számítok.

Szerencse a szerencsétlenkedésben, hogy a kupában nem kell tartani az ajánlásokat! A bajnoki meccsek ezért nem feltétlen mérvadók, a keret egésze – ha kiveszem az ajánlások miatt torzulásokat -, jobb, mint amit a tabella mutat! Azt gondolom tehát, hogy az ellenfél tényleges erősödését ellensúlyozza ez a tény, így nem gondolom, hogy ezért a legerősebb csapattal állhatunk fel, ami szerintem most a következő:

Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Obinna, Sankovic – Simon, Nagy D., Zsótér – Novothny

Talán Bojovic és Kálnoki Kis között nem is tudok komoly különbséget tenni, mindketten tudnak kifejezetten jól meccselni, de bármikor képesek betlizni! Nagy D. helyett lehet, hogy Zsótért játszatnám középen, Obi a szélre kerülne, és Sankovic párja pedig Diallo lenne. Ez utóbbi variációkról csak a pillanatnyi forma, na meg amegérzés alapján döntenék, de én valami ilyen csapatot valószínűsítek.

Azt nem tudom, hogy ez mire lesz elég, de nem gondolom, hogy a Paks egy legyőzhetetlen csapat – még akkor sem, ha a mi keretünk sem éppen világbajnokok gyülekezőhelye! Az pedig, hogy várhatóan nem lesz éppen ideális az időjárási helyzet, senkit ne ijesszen el! Minél többen biztassuk csapatunkat, mert mi, a szurkolók ezt tudjuk hozzátenni a sikerekhez!

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!