Beharangozók

Mező, kövesd!

Szombaton, az Nb1 21-ik fordulójában, hazánkban méltán világhírű együttest látunk vendégül ismét. A teljesség igénye nélkül, szemezgettem végeláthatatlan dicsőséglistájukról:

  • A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület 1975. január 31-én alakult meg.
  • A 2006/2007-es szezonban, bár bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen.
  • A 2013/14-as idényben az NB I-ben szerepelhetett a csapat.
  • A 2013/2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött.

És az ehhez tartozó statisztika az eddigi közös történelem alapján...

 

Bevallom, meg is vagyok szeppenve, mert az igaz ugyan, hogy a félelmetes ellenfél – minden osztályt figyelembe véve… - össze-vissza 304 bajnoki meccset játszott, na de azok milyen meccsek voltak már??? Ja, nem emlékszem… Talán csak az a 6 rémlik, amit ellenünk, a kezdő amatőrök ellen játszottak. Igaz ugyan, hogy egyszer sem nyertek ellenünk, és döntetlent is csak egyet értek el, de hiszek benne, hogy ez csak altatás! Ha egyszer bemutatják a tutit… Na, attól nem kell tartani!!!

A mi nyomorult 3.059 bajnokink mellett csak 228 nemzetközi kupameccset, és szerény 23 hazai kupadöntőt tudunk felmutatni, nem is csoda, hogy pl. a Közép-európai kupát mindössze kétszer hódítottuk el, de itthon is csak potom 20 bajnoki aranyat szereztünk! Ugye érzi mindenki, hogy nem mindennapi erőpróba előtt áll csapatunk? Lehet, hogy jobb lenne, ha az MLSz mégis inkább úgy döntene, hogy elmarad a forduló…. Nagyon odavagyok, ilyen brutál ellenfelet kapni, és rögtön a második fordulóban! Kegyetlenség barátaim…

Ha a fenti sorokat röviden, és minden iróniától mentesen próbáltam volna megfogalmazni, akkor így nézne ki a bevezető:

Tele van mindenféle testrészem ezektől az újgazdag senkiházi kluboktól, akik mostanság bitorolják a helyet hagyományokkal, és ezekből értéket teremtő csapatoktól a helyet az Nb1-ben! Nem is csoda, hogy olyan a színvonal, mint amilyen… Lehetne így is, de én kifejezetten udvarias, kulturált bevezetőt akartam írni – és sikerült is! A címről; majd ha valami hasonlót sikerül elérni, vagy legalább elkezdeni azt, amit a mi klubunk elért (tessék követni a példát!), majd be lehet jelentkezni a nagyok közé! Addig meg… Hagyjuk inkább, jó?

Nos, a meccsre térve; ha lesz mérkőzés (és forduló) a hétvégén, akkor azt hiszem, hogy nagyon nagy koncentrációval kell felmenni a pályára, és azt végig tartani is kell! Ennek oka az, hogy az ellenfél annak ellenére, hogy kinéz egy újabb jópofa kiesés (ami felér majd az igazság pillanatával!), képes meglepetéseket okozni. És ami még ennél is fontosabb; a jó kezdés után nem szabad leeresztenünk akkor sem, amikor egy papíron gyengébb együttest kell megverni!

A Haladás és a Paks ellen bizonyította a csapat, hogy képes az antifutball pápái ellen is győzelmet aratni, így győzelmet várok a Paks gyengébb kiadása ellen is! De az ördög soha nem alszik, így nekünk is ébernek kell maradnunk! A Kövesd legutóbbi három tétmeccsén gól nélküli döntetlent játszott (sorban a DVTK, a Balmaz, és a Felcsút ellen), így nem egy elrugaszkodott megállapítás, ha gólképtelennek nevezem őket. De ahogy a paksi Haraszti lába elsült (vö.: kapanyél!), úgy egy Cseri, vagy Novák Csanád, vagy éppen Iszlaival is megeshet hasonló véletlen!

A kupameccsre kialakult kezdő szerintem hatékony csapat, nem is nagyon változtatnék rajta, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy Zsótértól, valamint Simon Krisztiántól többet várok. Mielőtt számon kérnénk rajtuk a nagyobb aktivitást, meg kell jegyeznem, hogy az ő aktivitásuk szoros összefüggésben lehet azzal, hogy nincs egy igazi irányítónk, a kiváló formában játszó Nagy Dani - szuper góljai mellett! - nem nagyon tudja megoldani a csapat mozgatását. És ezt Zsótérra bíznám, helyet cserélve Danival a középpályán, de lehet, hogy ez a húzás nem jönne be, csak az én vesszőparipám ez a felállás…

Szóval a felállás:

Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Obinna, Sankovic – Simon, Nagy D., Zsótér – Novothny

Ez eddig tiszta sor, de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy „Mi van, ha most megint az ajánlásokból akarunk pénzt keresni”? Ott súg a kisördög, és nem hagy békén… Ha ez a helyzet, akkor bizony borul a dolog, de van pár ötletem! Burekovic mindenképpen kell a védelem bal oldalára, Mohlt nem szeretném látni arrafelé kóricálni, Bojovicot Kálnoki Kis válthatná. Pauljevic sajnos kimaradna, a helyét Balázs foglalná el. Na de mi lesz akkor a Sanko-Obi párossal? Hááát… van itt probléma bőven!!! Szóval, így állnék fel ebben az esetben:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Kálnoki Kis, Burekovic – Obinna, Cseke - Simon, Nagy D., Zsótér – Novothny

Ugye nem is hangzik komolyan a kérdés, hogy akkor most melyik az erősebb tizenegy? Ott tartunk tehát, hogy sokkal kevésbé az ellenfél, mint az ajánlások (helyesebben azok betartása, vagy nem betartása) befolyásolják a meccsek végeredményét! Azon kívül, hogy itt persze a klub vezetése is hibázott a keret kialakítás során, nem tudom kihagyni - ezredszer sem! – az MLSz felelősségét ebben a kérdésben! Értem én azt, ha egy sportági vezetés alkalmatlansága okán nem képes megadni minden segítséget az általa vezetett sportágnak, de hogy kifejezetten ellene dolgozzon??? Na, ez az, ami több a soknál!!!

Sajnos az MLSz, az ajánlások, a klub tulajdonosa, mind olyan adottságok, amin nem tudunk változtatni, de ha már ez a helyzet, akkor azért nem hagyhatjuk szó, és figyelem nélkül. Így az eredményre – az összeállítás függvényében – két tippem is van:

  • A legjobb kezdővel 3:0-s győzelemre számítok,
  • Az „ajánlós csapattal” 2:1-es szenvedős, vagy 0:0-s (szintén szenvedős) eredményt valószínűsítek.

Szóval, ha minden rendben megy, és meglesz az a bizonyos koncentráció, akkor még akár a Mezőkövesdet is megverhetjük. Az irónia annak szól – ezúttal is -, hogy ilyen csapatokkal valójában csak a kupa küzdelmek első pár fordulójában lenne szabad találkoznunk, ha természetes helyükön, a megyeiben terelgetnék a labdát… De most nem ez van, ezt a meccset, és ez ellen a csapat ellen kell megoldani. Hinni kell benne, és akkor menni fog!

 

HAJRÁ LILÁK!

 

NEM KELL ÚJ CÍMER!