Beharangozók

Legyen nagyon boldog a Húsvét minden lilának!

Sokan, sok helyen (túl sokan, túl sok helyen…) mutatják be a derbyk történetét. Azzal együtt, hogy a Derby két csapatának adatott meg a legtöbb egymás elleni összecsapás, ezekből az összesítésekből jelentős vendég-előny rajzolódik ki. De ne felejtsük el, hogy a 223. derby egyben a 110. újpesti rendezésű összecsapás is!

Ezért most azzal foglalkozom, hogy itthon milyen eredmények születtek:

Nos, itt aztán egyértelmű, hogy ez tényleg egy szoros párharc, ahogy az is, hogy az utóbbi időszak pár veresége az ellenfél felé billegteti a mérleg nyelvét. Na, nem billen el az a mérleg, erről szó sincs, de itt az ideje, hogy – még ebben az évben! – egalizáljunk. Volt már olyan, hogy úgy tűnt, nagyon ellépnek… De nézzük meg, hogy az idők során hogyan is alakult ki ez a szoros állás!

Nem meglepő, nem kezdtük túl jól még az 1900-as évek elején, de 1916-tól egészen 1954-ig olyan sorozatot produkáltunk, hogy azt ellenfelünk még csak megközelíteni sem tudta!

Érdekes azonban, hogy a híres-neves ’70-es évek nem voltak ilyen erősek, sok vereség is becsúszott. Ebből is látszik, hogy hosszabb távon ez a két csapat az, amelyik – a tabellán elfoglalt pillanatnyi helyezések ellenére is! – tényleg igazi riválisoknak tekinthetők a hazai labdarúgásban!

’98-tól 2013-ig volt ismét egy szép szériánk, de mostanság elég vegyes a dolog, és a korábbi időszaknál kicsit gyengébb a produktum. De most itt az alkalom, hogy ezen javítson csapatunk, hiszen mostanság egész jó formát mutatunk, állunk a kupában, a bajnokságban pedig harmadik helyen várjuk a meccset. Az igaz ugyan, hogy a pontok tekintetében jelentős (17…) a lemaradásunk, de ezen a meccsen – mint tudjuk! – ez az égadta egy világon semmit nem jelent!

Szóval tudjuk, hogy mi volt a derbik eredménye, amikor itthon játszottuk a meccseket, de vajh a lelátón mi volt a helyzet? Nos, ott is voltak korszakok, amik elég komoly összefüggésben vannak az eredményességgel! Igen, vannak ilyen összefüggések, de lássuk be, hogy itt sok más tényező is hat. Nem utolsó sorban a klub szeretete, az a hűség, amivel még ma is sokan kitartanak!

Ha a kezdeti időket kivesszük a képből – mert nem elég pontosak az adatok, és mert nem volt igazán komoly stadion -, akkor azt látjuk, hogy kb. az a 10.000-es nézőszám az a minimum érték, ami mellett derbyt szokás rendezni. Igen, voltak, vannak olyan meccsek, ahol ez nem jön össze, na meg a stadion farigcsálása közben egyre csak csökken a beengedhető nézők száma, valamint a zárva tartott szektorok is csökkentik a nézőszámot…

A lényeg itt nem is a pontos számokon, hanem azon van, hogy töltsük meg csordultig a stadionunkat, és szurkoljuk le a zöldek haját olyan erővel, olyan kitartással, amit máshol meg se parittyáznak szerte e honban!!!

Szakmai szempontokat ebben a beharangozóban nem fogok különösebben boncolgatni, viszont vannak várakozásaim! Imé;

A kezdő:

Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic – Onovo, Sankovic – Obinna, Nagy D., Zsótér – Novothny

Szerintem ez most Móci kiesésével a legjobb kezdő, de Vignjevic mestertől nem állnak távol az olykor meglepő megoldások, így van némi bizonytalanság bennem. Az eredmény? Nos, erre azt szokták mondani, hogy minden lehet… Nos, egyáltalán nem lehet minden, csakis egy eredmény, ami lehet, az pedig a győzelem!!! Tippem is van (mély egyetértésben a legnagyobb általam ismert szurker hölgy ismerősömmel!):

2:1

Nehogy megkérdezze valaki, hogy kinek a javára! Az egyértelmű, de ha valaki nem annyira jártas a fociban, az első szám mindig a hazai csapat által elért gólok számát jelöli…

Ami az infografikán a legszembetűnőbb, az a két csapat értéke közötii különbség. Ha innen nézzük, akkor a zöldeknek 50 ponttal kellene előttünk haladni a tabellán.

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!