Beharangozók

Álmaink útján

Újabb fontos állomás következik a tavaszi hadjáratban! Ezúttal Magyar Kupa a tét, az ellenfél pedig az MTK, akik relatíve kedvező helyzetben várják az otthonukban rendezett mérkőzést. Hogy lehet ez, hiszen ők a másodosztályban vitézkednek, mi pedig eggyel feljebb versenyben vagyunk a dobogóért?

Nos, az egyik megközelítés szerint az első mérkőzésen a feszített menetrend miatti rotáció következtében egy erősen tartalékos csapattal kezdünk, a győzelmet pedig csak a sztenderd kezdőnek számító Obi, ás Nagy Dani beállásával sikerült megszerezni.

A másik megközelítés szerint az MTK gólját szabálytalanság előzte meg, de – eltekintve az első tíz perctől – valójában esélytelenek voltak gólt szerezni. A 2:1-re végződő első meccs tehát egyáltalán nem mérvadó, az egy lehetséges továbbjutó csakis az Újpest lehet!

Hol itt az igazság? Miután a két állítás egyszerre igaz, nem kétséges, hogy továbbjutóként kell tekintenünk csapatunkra. De! Ez nem azt jelent, hogy nem kell a buzdítás, azt meg különösen nem, hogy játékosainknak elég csak kimenni, és sütkérezni egyet a tavaszi napsütésben!

Már csak azért sem, mert;

  • Az MTK a Dorog ellen egy olyan csapattal állt fel, ami valódi tétmeccsen teljes egészében lehetetlen. A jobbak, a húzóemberek pihentek, Hrepka, és Kanta Józsi is csak épp annyit játszott, hogy nehogy nagyon elmacskásodjon a lábuk.
  • A derbi elég komoly fizikai terhelést jelentett. Ha nem is volt csilivili a játék, azt semmiképpen nem mondhatjuk, hogy játékosaink csak őgyelegtek a pályán!
  • Szurkolói szempontból pedig; jó lenne, ha el tudnánk mondani magunkról, hogy nem az ellenféltől függ a létszámunk a lelátón… Persze ez az Új Hidegkútiban eleve lehetetlen, mert a vendég-szektor mindössze 694 férőhelyes…

Igen ám, de a jelek szerint a házigazda nem ragaszkodik ahhoz, hogy a vendégek kizárólag ebben a kis részben zsúfolódjanak össze! A VIP, és hazai szektorként fenntartott helyek levonásával lenne ám lehetőség kb. 3.500 Újpest szurkoló megjelenésére! Kérlek szépen Titeket, legyünk minél többen!Szegény LégiSanyi hadd játsszon már egyszer otthoni körülmények között egy olyan meccset, aminek tényleg focimeccs hangulata van, olyan kedves gyerek! Ja, nem… Egye fene! Éppen elég, ha a mieinket toljuk meg egy fergeteges szurkolással!

A fórumon sokan megfogalmazták várakozásaikat, elvárásaikat a meccsel kapcsolatban, innen idézel most (így írtok ti!):

  • „A kupában Trollgeller Sanyit és Lencsét kell kiiktatni, akkor nyerhetünk is . Nélkülük annyi az MTK mint tegnap 0-0. Bár az is vicc hogy egy lassan 37 éves fazontól kell félni.”
  • „Veszélyes eredmény ez a 2-1. Mondjuk a mostani erős védelmünkkel már esélyes a 0-0-lal való továbblépésünk.”
  • „Ráadásul 240 perce nem rúgtak gólt, s ugye az ilyen sorozatok megszakadnak... Én úgy gondolom, ha mi nem rúgunk gólt, akkor kiesünk, mert ők szerintem most már fognak (persze ne legyen igazam), s még tartson ki ez a rossz sorozatuk.”
  • „Sanyi jelenleg egy "gyenge Böde", szóval elméletileg nem kéne, hogy sok gondot okozzon. Lencse meg a féléves ittléte alatt összesen nem jelentett annyi hasznot számunkra, mint az odavágós teljesítményével 70 perc alatt.”

 

Kiragadtam egy-két gondolatot, de azt hiszem, érezhető, hogy van egy kis egészséges drukk, de alapvetően csak a továbbjutás az elfogadható eredmény! Én is így vagyok ezzel, és nem hiszem, hogy a stáb, és játékosaink másképp gondolnák. Ez persze egy kisebb csapdahelyzet, de nem kezelhetetlen! Mentálisan rendben kell lenni, és a saját játékunkat játszani, és egy percig sem szabad átvenni az ellenfél langyoska, passzolgatós játékát!

Valljuk be; az esélyesség, illetve az ellenfél bevett játékstílusa könnyen bealtathat, ezért fokozott koncentrációra van szükség ahhoz, hogy uraljuk a meccset. És persze ennek a fölénynek gólokban is meg kell mutatkoznia, mert LégiSándor, Lencse, vagy éppen Józsika nem éppen ma kezdte a szakmát, képesek egy-két meglepő húzásra! Nem kell ám ettől megijedni, mert van egy pár dolog, amit viszont nem tudnak… Nekünk éppen elég, ha azt a gyenge pontjukat használjuk ki, hogy az említettek egyike sem képes az elejétől a végéig teljes erőbedobással küzdeni, hajtani!

 

Szóval; szerintem az a szitu, hogy ha mi rá tudjuk kényszeríteni az Nb1 sebességét a részben nagyon fiatal, részben kiöregedőben lévő ellenfélre, akkor több góllal jobbak lehetünk! Ellenkező esetben viszont izgalmas lehet a végjáték, de – mivel a két csapat között jelentős különbséget látok a javunkra – ebben a helyzetben is mi leszünk a továbbjutók.

Fontos megemlíteni, hogy az előző meccsen kipróbált két csatáros játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az ellenfél a középpályán relatíve erős, és sűrű. Sajnos a sebességkülönbség ellenére sem vagyunk képesek a középpálya létszámhátrányát ellensúlyozni, könnyen kipasszolnak, saját támadásainknál pedig ívelgetésekkel próbáljuk a középpályán átrugdalni a labdát. Egyik sem a mi játékunk, tehát nem szabad erőltetni!

A kezdő tizenegy érdekes kérdés, mert a derbin – Krisztián kiesésével – egy egész érdekes húzást láttunk Vignjevic mestertől; az eredetileg szélső támadó (de egy ideje jobb oldali védőként is bevetett) Balázs került Pauljevic helyett jobbhátvédbe, a rendszeresen jobb oldali védőként szerepeltetett Pauljevic viszont előtte, a középpályán kapott szerepet. És láss csodát, ez a kettős működött! Mivel ez a kettős elég gyors, és a sebességben vélem felfedezni a győzelem kulcsát, én most is őket játszatnám ezen a két poszton.

A védelem közepe adott, Lita és Bojo tanári módon lekezelték a derbin adódó kisebb-nagyobb szituációkat! A védelem bal oldalán játszó Burekovic-ot pedig sokan egyenesen a meccs legjobbjaként emlegették – nem is alaptalanul! A védelem tehát kész, d mi lesz a középpályán?

Nos, itt a két védekező/szűrő szerintem Onovo és Diallo lesznek, de egyenértékesként Sankot is el tudom képzelni. Támadóbb feladattal a jobb oldalon a már említett Pauljevic, középen Nagy Dani, a bal szélén pedig Obinna kezdene, ha én állítanám össze a kezdőt. Csatár egyértelműen Soma, mert az ő munkája akkor is előkészíti a terepet az esetlegesen beálló Tischlernek, ha éppen gólt nem is tud szerezni. Leköt két embert, és közben rendesen le is fárasztja őket, miközben azért az előre lőtt/ívelt labdákat is képes megtartani, letenni a szélekre, kiszolgálni a mélységből érkezőket.

Szóval a kezdő:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Onovo, Diallo – Pauljevic, Nagy D., Obinna – Novothny

Nem ártana, ha Obi, és Branko időnként cserélgetnék a széleket, mert – emlékeim szerint – Pauljevic kevésbé egylábas, mint Obi, így nem kizárólag a befelé cseleket erőltetné, Obi meg a jobb összekötő pozícióból zseniálisan tud indulni!

Még egy fontos dolog; ha én lennék Vignjevic mester (ahogy nem…), akkor szent fogadalmat tennék, hogy a cserékkel nem várok a végéig, hanem a 60. perc környékén két friss emberrel dobom fel a csapatot, de úgy, hogy az eredeti szerkezet (ha az beválik a meccsen!) ne változzon! Tehát végig megtartanám a 4-2-3-1-et, de Nagy Dani helyett Zsótért bizony behoznám. A másik tervezett mozzanat a Pauljevic-Sankovic csere lenne, de mindezt úgy, hogy;

  • Obi jobb szélen maradna,
  • Diallo kimenne bal oldali középpályára,
  • Sankovic pedig valójában Diallo helyét foglalná el a pályán.

 

A szerkezet tehát marad, de kicsit megkavarnám a lapokat a végéra, hogy továbbra is benne maradjon a sebesség a csapatban! Fontos, hogy Pauljevic cseréjére azért tervezném be előre, mert azt kérném tőle, hogy tolja üveghangon, ami csak belefér, nyomja meg ezerrel, nem baj, ha elfárad, ne ossza el a teljes 90 percre az erejét! A cserként beálló Donitól ezt nem kell kérni, ő a rá jutó fél órában biztosan jól pörög majd, Sanko pedig jó szaki, neki nem nagyon kell elmesélni, hogy mi a feladat…

120 perccel eleve nem is számolnék, de – az állás függvényében – ezúttal nem terveznék harmadik cserét. Persze, ha sérülés miatt meg kell lépni, nincs mese, de alapvetően csak akkor cserélnék hármat a rendes játékidőn belül, ha megnyugtató előnyben vagyunk, vagy ellenkezőleg marhára kell hajtanunk egy gólért! Minden más esetben tartalékolnék a hosszabbításra. De – és ez fontos! – reálisan nem számolok 120 perccel!

Akkor hogy is kalkulálok? Azt gondolom, hogy 3 góllal nyerünk (0:3), méghozzá egy Novothny, egy Pauljevic, és egy Zsótér góllal! Miért vagyok ilyen biztos ebben? Hááát… ha már ilyen alaposan elterveztem, akkor nincs mese, az eredmény egyszerűen nem lehet más! Ja, halkan jegyzem meg, hogy ha én lennék az edző, biztosan nem kötném az orrukra, hogy én máris tudom az eredményt! Még a végén elhiszik, hogy tényleg elég sütkérezni…

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!