Beharangozók

Felcsúti fellépés a Fehérvár ellen

Biztosak lehetünk benne, hogy ha nincs időnk eljutni Székesfehérvárra (az oda vezető hasi úton…), akkor még van egy lehetőségünk; biztosan közvetíti a tévé a meccset, ezúttal nem kell az akadozó stream-től agyvérzést kapni! Győzelmet ünnepelni igazán csak a helyszínen lehet, ezt az élményt nem tudja visszaadni a technológia… Nem titkolom - in medias res - győzelmet várok!

Mielőtt nekifogtam a beharangozónak, kicsit elmélyedtem a meccstörténelem adataiban, és azt találtam, hogy vendéglátónk kicsivel jobban áll. Az jól látható az infó-panelen, de lehet azért további érdekességet is találni. A tévések az általuk rendezett meccseken 87 pontot szereztek (mi 57-et), míg a mi rendezésünk mellett 86 szerzett pontunkkal szemben az ellenfél 65 pontja áll. Az összesítésbeli különbséget tehát az adja, hogy hazai pályán kicsit többet engedünk ellenfelünknek, mint ő fordított helyzetben…

Úgy tűnik, hogy történelmi messzeségbe tekintve ia a döntetlenek jelentik a problémát… Ha ugyanis csak minden harmadik idegenben játszott döntetlenünket sikerült volna győzelemre váltani, akkor a maradék 18 döntetlen mellett mindkét csapat 43 győzelemmel állna.De sajna nincs így, viszont az újabb meccs újabb lehetőség arra, hogy elmozduljunk ebből a helyzetből!

De mégis, mire alapozom optimizmusomat? Miért gondolom, hogy nyerünk az Nb1-ből hasonlóan kiemelkedő csapat ellen, mint ahogy az MTK kiemelkedik a másodosztályból, akitől viszont kikaptunk? Lehet, hogy kicsit körmönfont lesz a magyarázat, de érdemes átgondolni!

Szóval, az MTK ellen egy sima, 3:0-s győzelmet vizionáltam, mert abból indultam ki, hogy a legjobb csapattal állunk fel. Nos, az az Újpest, amelyik személyi összetételében, valamint az egyes posztokat tekintve úgy áll ki, mint szerdán, az a legkisebb jóindulattal sem nevezhető a legjobb tizenegynek. Játszott Mohl, aki tavasszal nem nagyon kap szerepet. Középpályán kezd, majd mintha helyet cserélne Burekovic-csal, de ott sem vesszük hasznát. Tischler szintén kezdett, ami quasi szokás a kupában, pedig az utóbbi időszakban a csúcsformában lévő Novothny biztosan jobb. Ezzel nem szeretném Tisit minősíteni, egyszerűen arról van szó, hogy a csapat egészének játékához jobban illeszkedik Soma játékstílusa.

A szerdai kezdőnek se irányítója, se góllövője nem nagyon volt, viszont a defenzív felállás ellenére nem sikerült összerakni a védekezést. A keret – minőségi szinten – továbbra is meglehetősen szűk, ez is kiderült, de ennél valami fontosabb is! Vignjevic mester ugyanis nem kizárólag egy meccsben gondolkodott, hanem egy meccsfolyam részeként kezelte. Mit értek ezalatt? Azt, hogy bekezdett egy gyengébb, de – elvileg – védekezésben erős csapattal, miközben kulcsembereket tudott pihentetni. Őket csak akkor hozta be – de még bőven időben! -, amikor tényleg szükség volt a gólokra!

Mit jelent ez? Annyit tesz, hogy a Mester igenis erősen kézben tartotta, kontrollálta a meccset, de most nem aktív, hanem reaktív módon tett mindezt. Ennek oka pedig egyszerű; előnnyel érkeztünk, még ha az elég karcsú is volt. Ennek az egy meccsnek az eredménye a fanyalgókat, a továbbjutás pedig Vignjevicet igazolja. És ez utóbbi mégiscsak fontosabb, és nekem arról szól mindenek előtt, hogy a Mester pontosan tudja, hogy kitől mit várhat, melyik felállás mit tud, és hibák esetén hogyan kell korrigálni!

Nos, a fentiekben vázolt „meccsfolyam-szemlélet” alapján azt gondolom, hogy most jött el az ideje a legjobb tizenegy pályára küldésének. A két legjobbunk csak egy félidőt játszott, ráadásul – mi sem igazolja jobban Vig elképzelésének helyességét! – Soma két góllal, Dani pedig egy gólpasszal további lélektani muníciót is kapott! A szűrők ezúttal nem voltak igazán hatékonyak, de a kupameccs jó volt arra, hogy ezek a hibák kijöjjenek! És – mint láttuk – a csapat képes a hibák kijavítására!

Ja, hogy van egy ellenfél is, pénzügyi kondícióit, és produkcióját tekintve kiemelkedik a hazai mezőnyből? Nem tartok ettől, mert a derbi meg azt bizonyította, hogy az elviekben jobb csapatok sem képesek ellenünk jól játszani, ha elkapjuk a fonalat, és játékosaink le tudják hozni a pályán az edzői elképzeléseket! Ha az MTK kapcsán igaz volt, itt most ezerszer fontosabb a koncentráció, ezt talán mondanom sem kell, de most ez nem is kérdés. A fehérváriak offenzív, nyílt játékával szemben jobban meg tudjuk találni saját játékunkat, mint a kék-fehérek ellen, amikor előnyben voltunk, elviekben egy gyengébb ellenféllel játszottunk, és játékstílusuk képes bealtatni az ellenfelet…

Nos, a legjobb tizenegy szerintem továbbra is ez:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Onovo, Diallo – Pauljevic, Nagy D., Obinna – Novothny

Ha esetleg egyik szűrőnk fáradtabb lenne, akkor egyenértékesként Sankovic is bevethető ezen a poszton, és talán hajlanék is rá, hogy ezúttal Diallo, és Sanko kezdjen. Ezt a döntést a köztes edzéseken meg tudja hozni Vignjevic mester, így nincs kétségem, hogy a kezdő a pillanatnyilag legjobb formát mutatók csapata lesz!

Eredmény tekintetében én 2:1-es győzelmünket várom (1:2), mert:

  • Az ellenfél bárki ellen jó egy gólra (sokak ellen többre is), így nem hiszek a kapott gól nélküli meccsben,
  • Ez igaz ránk is, de most jobb szériában lévőnek gondolom a legjobb összeállításban pályára lépő csapatunkat, mert most – a korábbiaknál… - sokkal jobban teljesítünk,
  • Nagy Dani, és Novothny Soma játéka most is kulcsfontosságú lesz, és ők azok, akik a kupameccsen is extra motivációt kaptak, de a csapat egésze is pozitív lelkülettel lép pályára, hiszen a továbbjutást – mint előre megfogalmazott célt – sikeresen behúzták,
  • Az ellenfél – ha nem tudja saját játékát játszani – kizökken, a játék helyett minden mással foglalkozik, mentálisan igencsak labilis társaság.

Ezúttal nagyon remélem, hogy nem cáfol rám a Mester, de nem ám azért, hogy engem igazoljon, hanem azért, mert én nem nagyon látok más esélyt. Persze, azért nem (sem!) én vagyok az Újpest edzője! De – komolyra fordítva a szót – most tényleg meglepődnék, ha valami teljesen más koncepcióval állna elő Nebojsa!

Fontos még, hogy legyen támogatás, és szerencsés, hogy Fehérvárlcsút nincs messze, mindenkit biztatok egy Lila Ünneplésre!!!

 

HAJRÁ LILÁK!

 

NEM KELL ÚJ CÍMER!