Beharangozók

Itthon, vagy otthon?

Az előző három meccset csúnyán benéztem… Sajnos rettenet ellentmondás van az elért eredmények, és a vízióim közt. Nézzük sorba, az utóbbi három meccs beharangozójának címeit! Derbi: Legyen nagyon boldog a Húsvét minden lilának! Kupa-visszavágó: Álmaink útján. Az előző heti bajnoki: Felcsúti fellépés a Fehérvár ellen. Nos, az egész jól sikerült Húsvét után majdnem rémálom következett, majd jött a felcsúti fellépésből ballépés lett… De! A Vasas ellen tehát nem csak a győzelemért, hanem ennek a lefelé tartó tendenciának a megszakításáért is küzdenie kell csapatunknak!

Mit tudunk a két csapatról? Azt, hogy az utóbbi meccseken egyikük sincs éppen bombaformában, így nem kétséges, hogy az angyalföldiek is hasonlóan gondolkodnak; egy rossz sorozat végére szeretnék odatenni azt a bizonyos pontot! Az utóbbi öt bajnoki mérkőzés eredményei kísérteties azonosságot mutatnak; a legutóbbi vereséget sorrendben két döntetlen, egy győzelem, és egy újabb vereség előzte meg… Csak egy – mérsékelten lényeges… - különbséget tudtam felfedezni; mivel a Vasas a Szusza Ferenc Stadionban rendezi a meccseit az idegen-hazai meccsek periodicitása éppen ellentétes. Ezért a Vasas három hazai mellett csak két idegenbeli meccsen ért el azonos eredményt, míg mi éppen fordítva, három idegenbeli meccsel abszolváltunk az utóbbi öt bajnoki meccsen összesen öt pontot…

Az jelen esetben nem sokat nyom a latba, hogy míg mi a dobogóért, addig a Vasas a kiesés ellen harcol, mert ebben a tömörödő mezőnyben ez mindössze nyolc pontnyi különbséget jelent. Már csak azért sem mérvadó, mert a győzelmek tekintetében mindössze eggyel vagyunk jobbak, a számbeli különbség – nem meglepő módon – a döntetlenek tekintetében jelentős, mintegy kétszer annyi, azaz tíz döntetlennel állunk.

Nézzük meg kicsit alaposabban, hogy mik azok a mérhető különbségek, amelyek támpontot adnak a várható végeredmény tekintetében, nézzük meg az utóbbi öt forduló ellenfeleit is! Szombati ellenfelünk sorrendben:

  • Haladás (idegenben, vereség: 3-0, 25 meccs után 9. a tabellán),
  • a Kispest (otthon, győzelem: 2-1, 24, 4),
  • a DVTK (otthon, döntetlen: 1-1, 25, 7),
  • a Balmaz (idegenben, döntetlen: 1-1, 15, 12 ), valamint
  • a Felcsút (otthon, vereség: 2-1, 25, 8) ellen játszott.

Mi a következő ellenfelekkel mérkőztünk meg:

  • a M.kövesd (itthon, v.: 2-3, 25, 11),
  • a DVSC (idegenben, gy: 1-2, 25, 3),
  • a Paks (idegenben, d.: 0-0, 25, 5),
  • a Ferencváros (itthon, d.: 0-0, 25, 1),
  • a Fehérvár (idegenben, v.: 3-0, 24,2).

Matematikai szempontból nincs sok értelme, de a különbség érzékeltetésére azért mindenképpen idekívánkozik, hogy az ellenfelek 25. forduló utáni helyezése alapján a Vasas ellenfeleinek átlaghelyezése 8, míg a mieinknek 4,4. Ezt tényleg csak az előzmények különbözősége okán számoltam ki, mert megmutatja, hogy a csontra azonos pontok mennyire mást jelentenek a két csapat esetében!

A megszerzett öt-öt pont mellett a gólok számában is van némi különbség; bár mindkét csapat támadójátéka gyenge, mert mindössze négy gól esett az öt meccsen, viszont míg mi „csak” hat gólt kaptunk, addig a Vasas kapusainak kilencszer kellett a hátuk mögül, a hálóból kivenni a labdát.

De menjünk tovább, és nézzük meg, hogy mi a helyzet a hazai és idegenbeli meccsek tekintetében! Azaz, dehogyis nézzük! Mindkét csapat otthon játszik ugyanis, mint említettem, és 25 forduló után már elmondható, hogy az ellenfél is pontosan ismeri a pálya minden egyes négyzetcentiméterét, a szurkolók pedig dettó.

A számok tehát azt mutatják az utóbbi öt forduló tekintetében, hogy relatíve erősebb ellenfelekkel szemben, több idegenbeli szerepléssel, kevesebb kapott góllal vagyunk jobbak, ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy a Vasas az utóbbi négy mérkőzésén mindig szerzett gólt, mi viszont az utóbbi három mérkőzésünkön gólképtelenek voltunk a bajnokságban…

Sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet az állítólagos sérültekkel, de ha vannak is, ebben sem hiszem, hogy komolyabb különbséget lehetne tenni, hiszen az angyalföldiek közül is többen sérüléssel bajlódtak az utóbbi hetekben. Ezért – na meg nehogy rám cáfoljon ismét a Mester – nem is jelölök meg kezdőt, inkább csak a végeredményre fokok elereszteni egy tippet. Szerintem 2:0-ra megnyerjük ezt a hazai-hazai rangadót! Ennek indoka a korábbi, a formát bemutató számokban keresendő; szerintem a fentiek alapján ennyivel jobbak vagyunk!

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!