Beharangozók

Az álom és a valóság határán...egy lépésre a finálétól!

A feladat adott, és – elsőre – nem is nehéz. A kupában két meccsen tovább kell jutni egy kiesés ellen harcoló ellenféllel szemben, hogy a döntő résztvevői lehessünk. Erős kérdés, hogy mi lesz a stratégia; egy éppen elégséges kezdő után akkor jönnek a meccset eldönteni képes játékosok, ha addig nem sikerül megfelelő eredményt elérni, vagy teljes erővel győzelemre törünk az első másodperctől?

Egyik pontból a másikba rengeteg úton el lehet jutni. Vannak könnyebbek, vannak nehezebbek, de sok lehetséges megoldás van. Sőt – hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet! – vannak olyan lehetőségek is, amik csalókák; így lehet csúnyán benézni a dolgokat egy nem teljesen átgondolt útitervvel! Mint kiderült, hajlamos vagyok a tutista álláspontra, legalábbis Vignjevic mester általában sokkal inkább kicentizi a meccseket, mint azt én előre feltételezem.

Erre jó példa az MKT elleni továbbjutás, de a legutóbbi, Vasas elleni bajnoki is. Nem remegett meg a keze akkor sem, amikor nem mi voltunk a továbbjutók, és akkor sem, amikor a második vezetésünk után is egyenlített az ellenfél, az előre tervezettekhez ragaszkodva vitte végig a meccseket. A kérdés az, hogy hol van az a pont, amikor az ember belemerevedik egy álláspontba, pedig az már rég nem állja meg a helyét? Mi van, ha ez a pontot nem ismeri fel?

De ne menjünk ennyire filozofikus magasságokba, nézzük meg, hogy mit mutat a két csapat az utóbbi időkben. A Balmaz a Békéscsaba ellen kettős győzelemmel (5:0, 2:1) jutott tovább az előző fordulóban. A békésiek az utóbbi időkben igen jól szerepelnek az Nb2-ben, ezzel felértek immár a harmadik helyre! Nem tudom, mennyire gondolják komolyan a feljutást, de tény, hogy a Kisvárda botladozik. Ha komolyak a szándékaik, akár azt is el tudom képzelni, hogy elengedték a kupát.

De mi van, ha nem így van?

Az Nb1-es küzdelmekben az utóbbi tíz meccsen otthon négy döntetlen mellett a legutóbbi meccsen a DVTK ellen sikerült nyerniük, idegenben viszont legutóbb még 2017 novemberében sikerült nyerniük a DVSC ellen, emellett pedig egy döntetlenjüket éppen ellenünk realizálták, a többi meccsen vereséget szenvedtek. Ezzel összességében a forma alapján is pont a 10. helyen vannak, csakúgy mint pontjaikat értékelése alapján. Összességében azonban mégsem mondanám egy futottak még csapatnak a Balmazt, mivel az utóbbi öt meccsükön a tavalyi bajnok Kispesttől, illetve a 26. forduló utáni két listavezetőtől kaptak ki, míg a Vasassal remiztek (a DVTK elleni győzelem mellett). Ha innen nézem, a társaság elég jó felszívta magát – és ha vezetőik tudnak valamit az MLSz jövő évi létszámteveit illetően… -, még az is lehet, hogy nincs rajtuk különösebb nyomás, a legjobb tizeneggyel is küzdhetnek bátran.

De mi van, ha nem így van?

Ugye mennyire nem egyszerű feladat kicentizni azt a minimálisan szükséges teljesítményt, ami még kíméli a csapatot, ugyanakkor a megcélzott eredményeléréséhez is elég? A magam részéről a nagyon kiszámolt, milliliterre adagolt teljesítményt nem tartom jó ötletnek, mert – korlátozott információk birtokában, korlátozott szakmai hozzáértéssel… - ezt szerencsefaktorként élem meg. Persze az, hogy én ilyen alapon nem tartom tervezhetőnek a mérkőzést, semmit nem jelent, mindannyiunk nagy szerencséjére nem nekem kell kitalálni a stratégiát, és az ehhez szükséges kezdőt!

Viszont remekül plagizálok, így most az általam jónak tekintett felállást is a fórumról csenem be ide:

„Szóval lassan hangolódjunk rá a mi kis kupa elődöntőnkre. Szerintem nem lehet kérdés, hogy a legerősebb kezdővel kell kiállnunk. Naggyal, Obinnával, Burekkel, Pauljeviccsel a kezdőben, elől kezdhet éppen Tischler. A védelmet sem bolygatnám, maradjon a Vasas elleni.

Jó lenne egy olyan eredményt elérni, hogy a visszavágót már "elengedje" Horváth Feri.

Igen, pontosan így gondolom! Szerintem győzelem lesz az első mérkőzésen, ugyanis eddig – bár nem hibátlanul… -, de mégiscsak jól működött a Balmaz elleni játékunk a bajnokikon. Idegenben 1:0-ás győzelem, itthon pedig 2:2-es döntetlen. Ez most továbbjutást jelentene, de nem szeretném látni, hogy a Balmaznak egy percig is van esélye a továbbjutásra. Márpedig egy ilyen 2:2-es eredmény után erősen bizakodnának… Ne fessük az ördögöt a falra, szó nem lehet róla, hogy ilyen előnyt adjunk! Most már a döntő előtti utolsó lépcsőfoknál nem engedhető meg semmiféle megingás!

Nos, a tippem 3:0 az első meccsre! Megint benézném? Nem, most nagyon bízom abban, hogy a hétvégén kiszakad gólzsákot még senki nem tudta befoltozni! A második meccset elengedem egy döntetlennel – de csak az első meccs ilyetén eredményével!

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!