Beharangozók

Nyári koktél, 215!

A nyár közepén tartunk, de kezdődik és folytatódik! Kezdődik a 2018/19-es bajnokság, folytatódik egy párharc, ami 1905-ben vette kezdetét. Jó, hogy van még pár olyan csapat, amit nem mostanában gründoltak a nagy tao-nekibuzdulás hevületében! Az MTK ezért olyan csapat, aki ellen tényleg értékes a győzelem – nem csak a pontok miatt… Nézzük meg, hogy milyen esélyeink vannak!

Az örökmérleg szoros meccsre mutat: az eddigi 214 mérkőzésen az ellenfél öt góllal többet szerzett (365), ugyanakkor – 53 döntetlen mellett – eggyel több győzelemnek örülhettünk (71). A foci viszont olyan, hogy már a tegnap lejátszott meccs sem sokat számít, így ezek a számok nem feltétlen mérvadók. Vagy mégis? Ha a történelmi messzeségbe vesző meccsek nem is számítanak ma már sokat a várható eredmény tekintetében, a napokban játszott meccsek igenis mégis döntőek lehetnek.

Nos, az MTK az előző bajnoki idényt az Nb2-ben töltötte, miután az előző évben kipottyant az első osztályból. Nem sokat kellett várnia szurkolóiknak, a bajnokságot csont nélkül nyerték. A felkészülés során a KFC Komarno, a Michalovce FC, a Vasas, a Nyitra, a Csákvár, az FK Szenice, a Monor, a Slovan ellen is pályára léptek. Összességében jó eredményeket értek el, de a tét nélküli meccsek inkább csak gyakorlásra jók, az igazi próba tétmeccsen következik. A sok játékperc oka, hogy az MTK-nál 13 érkező volt (mellettük 8 távozó, és nem kevesebb, mint 20!!! kölcsönbe távozót számoltam össze, akik között persze nem nagyon volt meghatározó játékos).

Mi ismét Ausztriában készültünk, ahol mindössze két felkészülési meccset vívtunk meg. Gondolom, ennek oka az volt, hogy a bajnoki küzdelmek befejezése után elég rövid idő állt rendelkezésre, illetve az, hogy a keretben nem történt érdemi változás. A mi főpróbánk már megvolt; a Neftchi ellen másodikra már olyan játékot láthattunk, ami még riválisaink elismerését is kivívta!

Ezen a mérkőzésen tehát alapos átalakuláson átesett vendéget egy stabil kerettel rendelkező hazai csapat fogad. Egy éve hasonló helyzetben voltunk, mint ellenfelünk, amikor a regisztrációs tiltás után aktivizálhatta magát klubunk a játékos-piacon. A csapatjáték csak valamikor az ősz végére állt össze… Most viszont – látványosan bizonyították a srácok! – megvan az a játék, ami győzelemhez segíthet, kétséget kizáróan összeállt a csapat. Sokan tartanak attól, hogy a sorozat-terhelés a szűk kerettel nem fog jót tenni az eredményességnek, de szerintem most még nem kell ettől tartanunk. Sőt!

Az azeriek elleni hazai meccs megmutatta, hogy nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is rendben vagyunk, tétmeccsen olyan fölényes magabiztossággal intéztük el az előnyben lévő ellenfelet, amit hazai pályán ritkán látni! Az MTK jól erősített, sok felkészülési meccset játszott, bő a keretük, nálunk pedig stabil alapokon sikerült tovább csiszolni a csapatjátékot, és tétmeccsen bizonyítottunk!

A fentiek figyelembe vételével azt gondolom, hogy ezt a meccset nem a fizikum fogja eldönteni, hanem lélektani tényezők! Miért gondolom ezt? Mert – ahogy a horvátok ékesen bizonyították – a kondi is addig tart, amíg fejben minden rendben van. Márpedig nálunk most olyan lélektani szituáció alakult ki (helyesebben; olyan szituációt alakított ki csapatunk!), ami – ha jól használjuk – újabb magabiztos győzelmet hoz! Arra semmi garancia nincs, hogy ismét négyet vág a csapat, de abban biztos vagyok, hogy a játék képe alapján nem kell majd sokat izgulnom a három pontért.

Csak egy olyan tényező van, ami döntően befolyásolhatja az eredményt. Ez pedig az nem mellékes kérdés, hogy milyen kezdővel állunk fel. Ha tartalékolni akarunk, akkor bizony elég kemény dió lehet az MTK… A keret szűkössége, és a keretben még mindig jelentős minőségi különbségek bizony megbosszulhatják magukat! Én úgy gondolkodnék, hogy az előny kiharcolására alkalmas kezdővel lépnék pályára, majd - a meccs menetétől függően – relatív hamar pihenni küldeném azokat a kulcsjátékosokat, akiknél problémás lehet a sűrű meccselés.

A kezdő tehát:

Gundel-Takács – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Sankovic, Diallo - Nagy D., Zsótér, Obinna – Novothny

„Kisgundi” szerepeltetése mellett szól, hogy neki is játékban kell lennie, és persze az, hogy korábban megmutatta, helye van pályán. Ellene szól talán, hogy Pajovic kicsit mintha nehezen pörögne fel, kell a meccsterhelés a jobb teljesítményhez.

Tervezett csereként – nálam… - Bojovic helyett bejönne az új szerzemény, Horj, feltéve, hogy a papírmunkát rendezte a klub. Lehoznám Nagy Dani, és Zsótért is, mert rájuk komoly feladat vár Sevilla-ban, és hajlamosak befáradni idő előtt. Hogy ki jönne be helyettük? Nos, Csekével és Balázs Benjivel vezetés mellett nem aggódnék különösebben.

De – mit tudjuk – Vignjevic mester teljesen más stratégiát folytat, mint ahogy azt én tenném (tegyük hozzá, hogy tavaly az eredmények maximálisan őt igazolták!), de most nem hiszem, hogy nagyon mást húzna. Talán Balázs lesz kezdő, és Nagy Dani, vagy Zsótér cserpadon kezd. Az eredmény? 2:0 arányú győzelmet várok, ha a stratégia a fenti lesz. Ha nem, akkor is meglesz a győzelem, ebben az esetben 2:1-et várok.

HAJRÁ LILÁK!!!