Beharangozók

Ne VÁRDA májust...

… kedvesem, mert hosszú lesz a tél, én azt hiszem… A Sevilla után a Kisvárdával meccselni, bizony nem éppen a legfelemelőbb érzés. És még mennyi ilyen lesz. De az út Európába rajtuk keresztül vezet, minden pontot, minden találatot, minden egyes párharcot ezért kell behúzni! A lépcső tetejére úgy érhetünk fel, ha szép sorban mindig fellépünk a következőre utunk során. Ez most egy ilyen mérkőzés lesz; újra vissza a rögvalóságba, megint az aprómunka következik. De ne gondoljuk, hogy ezt a munkát könnyedén el lehet majd végezni!

Ne tévesszen meg senkit a Várda két meccsen kapott nyolc (!) gólja, ez egy alig öt (!) éve alapított klub eredménye a neki világújdonságként ható Nb1-ben. Most persze lehetne azzal jönni, hogy mi egy spanyol élcsapat ellen sem kaptunk két meccsen ennyit, de ez most nem számít. Nem számít, mert ez a meccs is 0:0-ról indul, és az ellenfél semmiképpen nem lebecsülendő. Ennek két oka is van; keretük értéke csak kissé marad el a miénktől, csapatuk tapasztalt, minden hájjal megkent, rutinos játékosokat vonultat fel. Ha az edzőváltás után csapatként is tudnak működni, okozhatnak még meglepetéseket!

És mi mit tudunk szembeállítani? Azt a tapasztalatot, ami ott van a játékosok fejében, lábában, és remélem, hogy minden mozdulatában is. Igen, nekünk most tanulnunk kellett egy olyan csapattól, aki/ami jelenleg sokkal magasabb szintet képvisel. Az élmény friss, ropogós, most jött ki az európai football kemencéjéből, de van még más ütőkártyánk is! A több mérkőzés a lábakban nem csak a most játszott találkozók jelentik, hanem az is, hogy a keret egésze – az egy kivétel csak Horj – nagyrészt együtt dolgozik immár egy teljes éve, és egyre többször látom azt, hogy nem csak értik, de érzik is egymást a pályán játékosaink.

Ebben a helyzetben azt várom, hogy a két vereség után új vezető-edző irányította csapat foggal-körömmel védekezik majd, így nekünk az a feladat adódik megint, hogy felállt (jobb kifejezés a beállt!) védelem ellen kell elrendeznünk a három pont sorsát. A meccs ilyetén módon a kezünkben van, nekünk kell kezdeményezni, játszani a focit, és – természetesen – nyerni! Képesek vagyunk rá? Igen, képesek vagyunk győzelmet aratni, sokkal több szól mellettünk, mint ellenünk, de igenis komolyan oda kell tenni magunkat!

A pályán, és a pályán kívül is… Utóbbi területen kaptunk egy kis gellert, de hiszek az Újpest erejében, hiszek abban, hogy megoldjuk problémáinkat. Ezt nem a „mindig volt valahogy, ezután is lesz” elve, hanem az mondatja velem, hogy tudom; elkötelezett hívek vagyunk, csapatunk mellett mindig kitartunk! Az utóbbi időkben bizony megtépázott pár vihar, de álltuk a sarat! Nem lenne jó hagynunk kárba veszni a magunk, és mindenekelőtt elődeink áldozatos munkáját!

De vissza a földre! Ha sérülés, esetleg rotáció nem bontja meg a csapatot, arra számítok, hogy marad a 4-2-3-1, és marad a megszokott játékstílus is, azzal a megkötéssel, Pauljevic-et sajnos még mindig ki kell vennünk a képletből…

A kezdő tehát:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Diallo, Sankovc – Nagy D., Zsótér, Obinna – Novothny

Amennyiben forgatja a csapatot a Mester – lehetőségeihez mérten… - Horj jöhet Bojovic helyett, de a többieket illetően csak azt tartanám jó megoldásnak, ha cserékkel adna Vignjevic mester pihenőt a következő forduló előtt. Ki kell emelnem Doni játékát, aki az utóbbi időkben úgy tűnik, hogy megtalálta azt a posztot, és játékot, ami neki a legjobb. A kupadöntő egy olyan lélektani fordulópont volt, ami láthatóan kisegítette a gödörből (ha volt ilyen egyáltalán, és nem csak én vártam többet tőle, mint elvárható lett volna…). Ő az, aki képes a „told be a buszt” stratégiát átlövésekkel lenullázni, és ő az, aki lendületével, lelkesedésével magával tudja húzni a többieket is. Ez utóbbit kicsit hiányolom másik – egyébként az Nb1-ben kiemelkedő tehetségű – középpályásunktól. Ő Nagy Dani, aki azért képes hasonló produkciókra! Obinna pedig végképp meggyőzött; sebessége nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is sebesség. A Sevilla ellen is átrohant a védőkön, és – bár a labda néha dadog nála – ez gólpasszt ért az EL-ben is!

Nos, akkor mi lesz a vége? Szerintem egy biztos 2:0. Győzelem, három pont, még akkor is, ha nem feltétlen lesz csillogó-villogó a játék.

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!