Beharangozók

Fiú, mozdonnyal

„NEM a köcsögmentesítésről elhíresült polgármester szállíttatott és daraboltatott fel egy 15 milliós bronzszobrot, hanem a csertői.” Eddig az idézett hír még 2014-ből. Történt, hogy a helyi polgármester a „Fiú mozdonnyal” című szobrot (Rétfalvi Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása) közmunkásokkal feldaraboltatta! De hogy az összes csertői olyan, hogy szép dolgokat miszlikbe aprít??? Kérdezem, mert állítólag van egy ilyen Pakson is; sokak szerint a focit igyekszik eltüntetni a pályáról…

De ne legyek igazságtalan, a tisztelet igenis mindenkinek kijár, akárcsak az ártatlanság vélelme a bíróság előtt – a példa okáért, mondjuk becsületsértési ügyben. Téma lezárva, tyúkperekkel meg foglalkozzon Kukori! Már csak azért is, mert a Paks elleni mérlegünk bizony negatív, így aztán van mit törleszteni, persze a szabályok adta kereteken belül, sportszerű mérkőzésen. Mi már csak olyanok vagyunk, hogy ragaszkodunk a hagyományokhoz; egyenlő felekként pályára lépve akarjuk megszerezni a győzelmet. Ehhez néha azért van másnak is beleszólása, de ezt tényként elfogadva adottságnak tekintve győzelemre kell törekednünk!

Nem lesz feltétlen egyszerű helyzetünk, mert Pakson jellemzően igen gyenge meccseket sikerül produkálnunk… Ennek okát viszont ne keressük másban, sokkal inkább tennünk kell azért, hogy minőséget vigyünk a pályára – és a lelátóra is. Ha ott nincs meg, vigyük el magunkkal!

Előre tudható, hogy megint egy olyan ellenfél lesz a pályán, aki átadja a területet antifocit játszik, betolja a buszt a kapu elé, és ebből aztán gyors támadásokkal vaktában előrevágott labdákkal próbál operálni. További nehezítés, hogy a Paks eddig mindössze egyetlen pontot hozott össze, így most a középszerűségre való törekvés győzelmi kényszerbe sodorja őket. További probléma, hogy az előző idény legjobb edzőjének választott tréner… nem ülhet le a kispadra, mert négy meccses eltiltását tölti. Úgy tűnik, a bíróság nevelő szándékú határozata nem használt. Mielőtt bárki is az MLSZ-t hibáztatná ezért a titulusért, szögezzük le, hogy a választásnál az Nb1-es klubok csapatkapitányai és vezetőedzői mellett a keretek legfiatalabb és a legidősebb játékosai szavaztak. Miért hátrány ez? Mert helyettese, Németh Zoltán még a végén majd focizni akar…

És akkor mit tudok mellettünk felsorolni? Azt, hogy az előző, Kisvárda elleni meccsen, meglehetősen fáradtan, egy hasonló habitussal megáldott csapat ellen győzni tudtunk, és azt, hogy – sajnos nem meglepetésre – a Sevilla elleni meccsekkel búcsút inthettünk az európai kupa-küzdelmeknek. További pozitívum, hogy Obinna kiváló formát mutat, sebessége – pedig egyébként sem volt lassú eddig sem! – sokat javult tavasz óta, Lita kapott egy kis extra pihenőt, és Pauljevic pedig végre visszatérhet a csapatba. Furcsa lehet, de azt mondom, hogy Soma eddig visszafogottabb teljesítménye is előnyt jelent, mert ezúttal – ha kezd, ha csereként érkezik a pályára – gólra számítok tőle, egyszer ugyanis minden sorozat megszakad! Talán még Onovo is beszállhat lassan, de Horj is erősítést jelent, szerintem még nem mutatta meg úgy igazán, hogy mire képes (pedig eddig sem volt rossz). És ami talán a legfontosabb; most – a Magyar Kupa indulásáig – nem kell tartalékolni, nem kell az egyébként is szűkös kerettel hiánygazdálkodást folytatnia Vignjevic mesternek. A legjobb tizenegyet tudja pályára küldeni! Ez nálam így néz ki (arra számítva, hogy Onovo, és Simon Krisztián még nem tud beszállni):

Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Horj, Burekovic – Sankovic, Diallo – Nagy D., Zsótér, Obinna – Novothny

Nem lepődnék meg, ha Soma helyett most Tischler kezdene, ahogy azt sem tartom kizártnak, hogy a két belső védő egyike Bojovic lesz. Pillanatnyilag ezzel a két változással nem látok komoly minőségi különbséget, ezért náluk feltehetően a pillanatnyi forma, a fittségi állapot fog dönteni, na meg az, hogy melyikük felel meg jobban az aktuális ellenféllel szembeni játékra a Mester szerint.

Eredmény? Nagyon nem tudom, hogy hány gól esik, de a győzelem meglesz! Azt nem tudom, hogy kiszakad a gólzsák, vagy nyögvenyelősen egy aprócska gól fog dönteni, de inkább az első mellett tenném le a voksom, ha mindenképpen mondanom kellene valami olyat, amit persze nem tudok, de valahogy megérzés szintjén mégis elképzelhetőbbnek tartok. Mindezt annak ellenére, hogy logikusan gondolkodva talán semmi nem szól az ilyetén emóció mellett. A lényeg, hogy ha esetleg szoborba öntik a meccs után a hazai csapatot, az alkotás legtalálóbb címe a „Fiúk, gól nélkül” legyen.

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!