Beharangozók

Görög dráma

Számos nagy drámaíró nevét még ma is ismerjük, darabjaikat manapság is műsoron tartják a színházak. A színház világában kevésbé jártasak számára nem mond sokat Γεώργιος Εδος (ejtsd: Geórgios Édosz) ókori szerző neve, pedig Ηττα (Vereség) című műve immár műve immár a 61 előadást élt meg! A két felvonásos dráma főszerepében a darab immár évszázados története során - többek között - Priboj István, Zsengellér Gyula, Szusza Ferenc, Bene Ferenc, Fazekas László, valamint Törőcsik András alakítását csodálhattuk meg. A rendkívüli sikerek méltó folytatója az utóbbi idők két nagy alakja: Simon Krisztián, Mbaye Diagne (vendégművészként!).

Most - a 62. előadás előtt pár nappal – már szinte kézzel tapintható a műértő közönség feszült várakozása! Annak ellenére is így van ez, hogy tudják; a főszereplő ismét győztesként ünnepelhet csapatával. A zöldszemű szörny, a féltékenység démona pedig ezúttal is porba hull…

Ha kicsit lehozzuk ezt az előadást a földre, akkor azt látjuk, hogy a főhősnek nincs ám egyszerű dolga! Az ellenfél ugyan nem tűnik minden korábbinál erősebbnek, jobbnak, de nem szabad elbizakodottnak lenni: még sosem mutatta meg valódi erejét. Rebrov mester ugyanis egy olyan játékrendszert, olyan harcmodort kíván meg csapatától, ami itthon nem megszokott, és – szerintem – elég távol is áll a magyar lelkülettől. Ettől persze még lehet veszélyes, akár komoly gondjaink is lehetnek, ha fizikálisan sikerül legalább csak megközelíteniük az edző által elképzelt szintet!

De! Ha jobb erőkből is áll most az ellenfél, akkor sem szabad egy pillanatig sem kételkedni győzelmünkben! Ugyanis azok az erők még (?) nem hatnak egy irányba, a játékosok most azzal vannak leginkább elfoglalva, hogy egyéni feladataikat képesek legyenek elvégezni. A csapatjáték így elsikkad, de figyelnünk kell, mert a gyors, együtemű támadásaik így is veszélyesek lehetnek! A jellemzően kissé visszavontan játszó csapat jó sebességgel tud kirobbanni saját térfeléről, így most biztosan nem szabad elengedni a kétszűrős felállást!

Mivel sebességben mi sem állunk rosszul, vannak olyanok, akik képesek felvenni a verseny ebben a műfajban, nem aggódom, ugyanakkor az már kissé bizonytalan, hogy a sebességet meddig tudjuk fenntartani. Ha ebben felvesszük a versenyt, és biztosítjuk a hátunkat egy masszív védelemmel, akkor csapatjátékunk elég lehet pár szerzett gólra. Most arra számítok, hogy három ponttal térünk haza a meccs után. Ahogy fentebb is igyekeztem érzékeltetni; csapatjátékban jobbak vagyunk, így ha gyorsasági erőnlétben felvesszük a versenyt, nem lehet gond!

A kezdő tizenegy témája ezúttal elég rázós… Komoly dilemmáim vannak ugyanis Novothny-val kapcsolatban, ahogy nekem a Nagy Dani vs. Beridze sem egy rendezett kérdés, meg ugye itt van pár új igazolás is. Utóbbiakra nem számítanék a kezdőben, de – ha játékengedélyük rendben van – csereként számításba jöhetnének. Ha számíthatnék rájuk, én minden bizonnyal a meccs-stratégia részeként számítanék rájuk, ami pedig visszahathat a kezdőre is. Biztosan 4-2-3-1-ben fogunk felállni. A védelem jobb oldala most biztosan Pauljevic-é lesz, mert kell a sebesség (más esetben talán Balázson is elgondolkodnék), így tehát;

Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Onovo, Sankovic – Obinna, Zsótér, Nagy D. – Lukács D.

Ahogy látszik, én most Novothny-t kihagynám, de ő lenne az egyik első számú cserém. Tervezetten Beridze bejönne Nagy Dani helyére az 50-60 perc körül, és ha szükséges, Diallo-val erősíteném a középpálya védekező-képességét.

Eredmény? 0:2, azaz két gólos győzelmünket vizionálom. És a főszereplő? Nem tudni, több szereposztás is van, az pedig, hogy kié lesz a főszerep, csak az előadás estéjén derül ki. De ezúttal ez talán mindegy is; a lényeg, hogy a győzelem ismét a miénk legyen!

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!