Beharangozók

Az igazi Puskás

Manapság egyre ritkább az olyan mérkőzés, aminek tényleg van presztízse, ahol   szerepelni, nyerni érdem, ahol van miért szurkolni (ha hagynak…)! A kispest 1950-ben szerezte első bajnoki címét. Ezt, és a következő hat Nb1-es elsőséget Puskás Ferenccel érte el a csapat. Vita tárgyát nem képezheti; a Kispest és a világ leghíresebb magyarja, az Évszázad gólkirálya egy és oszthatatlan egységet jelent. Csak jelzem; mi sem véletlenül ragaszkodunk hagyományainkhoz! Sajnos gyökértelen ember ezt nem értheti…

Puskás tehát a kispesti klub neveltje, a klub pedig Puskás által nyert identitást. Nem meglepő tehát, hogy nagy büszkeség minden Újpest szurkolónak, hogy a hosszú múltra visszatekintő bajnoki küzdelmek eredményét tekintve komoly az előnyünk! A győzelmeink számában mutatkozó dominancia (102 vs. 54) még bajnoki címek számában mutatkozó különbségnél (20 vs. 14) is jobban szemlélteti, hogy miért vagyunk büszkék csapatunkra. Az utóbbi időkben inkább a döntetlenek dominálnak, de ez nem csoda; az utóbbi három év 12 csapatos bajnoksága, valamint Vignjevic mester játékfelfogása is a döntetlenek számának növekedése irányába mutat. Ezt a nem túl jó tendenciát betetőzve az utóbbi két meccsünk egyaránt 0:0-re végződött…

Ha valaki esetleg a nem épp nézőcsalogató előjelek miatt esetleg elbizonytalanodott volna a meccslátogatást tekintve, előre jelzem, hogy ezúttal egy igen jó meccsre számítok! Miért?

  • Mert a Lanzafame-Eppel duó távozását Supka Attila jól szervezett csapatjátékkal képes volt pótolni, de a szigorú elvekre felépített, és fegyelmezetten betartott hadrend kiismerhetővé vált.
  • Mert Baráth Botond távozni készül, motivációja nem biztos, hogy teljes értékű lesz.
  • Mert utolsó idei meccsén mindkét gárda bizonyítani akar; a hazaiak feledtetni szeretnék az elmúlt hetek gyengébb produkcióit, a mieink pedig bizonyítani szeretnék, hogy a Videoton ellen nem volt véletlen a győzelem.
  • Mert nálunk is van pár játékos, akinek egyénileg is van mit bizonyítania.
  • Mert ez egy igazi rangadó, nem ám olyan, amit nem csak a lakáj-média kiált ki annak…
  • És mert arra számítok, hogy végre komoly szurkolás lesz mindkét részről egy olyan stadionban, amit minden bizonnyal meg fognak tölteni az elkötelezett szurkolók.

Ez utóbbival kapcsolatban azért van némi kétségem, ugyanis az utóbbi meccseken a szurkolókat ért atrocitások miatt lehet, hogy részünkről nem lesz népes közönség a vendégszektorban. Nem csodálkoznék ezen, ahogy azon sem, ha tömött vendégszektor esetén ismét provokációnak lennének kitéve a kilátogatók. Ne legye így, minél többen látogassunk ki, szurkoljunk egy jót a győztes meccsen! Kezdjük meg a téli pihenőt egy jó emlékkel a lelkünkben, a sok sérelem, és rengeteg csalódás mellé biztosan elfér majd ez is a polcra.

De vissza a pályára! Arra számítok, hogy a Kispest egy három védős rendszerrel áll fel. Pontosan tudható, hogy ez a formáció védekezésben valójába öt olyan játékost jelent, aki közvetlen védőfeladatot lát el. Az ellenfelünk által egyébként is preferált hadrendet az indokolja, hogy felállt védelem ellen kevésbé vagyunk hatékonyak, mert gyors játékosaink sebességét kevésbé tudjuk érvényesíteni, beadásaink hatékonysága pedig nem túl jó… Bár kapott góljaink számát tekintve az élvonal legjobbjai vagyunk (!), nem árt majd odafigyelni a kontrákra. Nem tartom kizártnak, hogy az ellenfél ezzel operál majd.

Nálunk nem hiszem, hogy komolyabb változást látunk majd; sok-passzos, labdabirtoklásra épülő játék, labdavesztés utáni letámadással. Úgy tűnik, hogy mi ezt az egy harcmodort ismerjük… Amikor ez nem működik (mert elfáradunk, és/vagy az ellenfél kioltja ennek hatékonyságát), akkor szenvedünk. Viszont ha eltaláljuk az ütemeket, passzaink nem csak oldal-irányba, hanem előre is sikerülnek, akkor egész élvezhető, eredményes meccseket játszunk. Nem tudom, hogy most melyik arcát mutatja majd a csapat, de nekem az az érzésem, hogy jobb formában, lélektani szempontból jobb pozícióban vágunk neki a mérkőzésnek.

Nem hiszem, hogy komolyabb innováció lesz a kezdő tizenegy tekintetében, az a feltételezésem, hogy nem lesz egetverő változás az előző meccshez képest. Ennek értelmében:

Pajovic – Pauljevic, Ristevski, Litauszki, Burekovic – Sankovic, Onovo – Obinna, Zsótér, Beridze – Novothny

Van ám azért variációs lehetőség, így könnyen lehet, hogy Balázs kezd Pauljevic helyett, védekező középpályásként bevethető Diallo is, ahogy középső védőként Bojovic, és nem zárnám ki azt sem, hogy Nagy Dani helyet kap a kezdőben. Elvileg nincs eltiltott (Bojovic, és Soma négy, Diallo, Onovo, és Ristevski pedig három sárgánál tartanak).

Eredmény? Én egy izgalmas meccsen 3:1 arányú győzelmünket várom, ahol Obinna, Zsótér, és Beridze messze az átlag felett teljesítenek majd!

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!