Beharangozók

Der Bee!

Mindenek előtt elnézést kérek azoktól, akik a címbéli szójátékot ízetlen tréfának vélik. Nincs tudomásom róla, hogy a méh angol megfelelőjét német személyes névmással használnák, arról viszont rengeteg információm van, hogy miként is lett Derby a Derby. Van ugyanis egy csapat, amelyik naggyá tette a Derby-ket. Igen, ez a mi csapatunk, az ÚJPEST! És hogy jönnek ide a méhek? Nos, „csak” úgy, hogy elődeink – a pályán és a lelátókon egyaránt – a méhek szorgalmával érték el, hogy az örök ellenféllel szembeni mérkőzés lett - és marad mindörökké – a hazai sport legnagyobb eseménye.

Nálunk a szorgalom soha nem az amatőrök lelkesedését jelentette, legalábbis nem annak talán kissé pejoratív értelmében. Sokkal inkább azt, hogy a szorgalommal megszerzett tudás fölényes magabiztosságot adott a pályán – és természetesen azon kívül is. Ezúttal azonban nem a dicső múlt lesz a téma, arról, és annak ránk szabott kötelmeiről pár napja már írtam (itt!). Nézzük meg inkább, hogy ma mi szól mellettünk, és mi ellenünk!

Nos, a Derby-re készülni mindig ünnep, amit nem illik elrontani. Én mégis mindjárt kezdem egy olyan negatívummal, amit nem lehet nagyvonalú gesztussal elengedni. Mire gondolok? Az egyik oldalon egy a múltunkkal semmilyen szinten nem összeegyeztethető, kizárólag defenzív pénzügyi célokat kitűző tulajdonost látok, a másik oldalon pedig rengeteg pénzt látok. Nem mondom, a pénznek mindig ára van, de a zsugoriságra is benyújtják ám előbb-utóbb a számlát! Sajnos most úgy érzem, hogy ez utóbbit manapság kell megfizetni. Lehet, hogy az adófizetői, meg az állami cégek pénzeire keményebb kamatot számolnak majd fel, de a törlesztés úgy tűnik, még nem esedékes…

Rébuszok helyett; sajnos keretünk kevésbé ütőképes, így az egyéni képességekben jelentkező hiátust a csapatjáték erejével kell ellensúlyoznunk. Igen ám, de ezen a téren vajon van kimutatható – de legalább érezhető – előnyünk? Hiszek benne, hogy van, és ezt a hitemet a Debrecen elleni meccsem sem kezdte ki. Azon a meccsen a csapatjáték döcögősségét nem a taktikai kiforratlansága okozta, hanem sokkal inkább a felkészülés nagy fizikai terhelése utáni regenerációs időszak rossz időzítése. Játékosaink egyszerűen nem voltak fittek, nem volt sebesség, a passzokra nem tudtak megérkezi, ezért nem tudtunk komolyabb nyomást helyezni az ellenfélre. Ezúttal másképp lesz! A játék összeáll, a sokpasszos játék beindul, de itt jön a további kérdés; mire lesz ez elég? És az ellenfél mindezzel hogy áll?

Véleményem szerint ott sem jobb a helyzet. Rebrov mester az ukrán (inkább a szovjet) foci hagyományaira építve a télen valószínűleg csapágyasra hajtotta játékosait, az új szerzemények beépítése pedig minden bizonnyal több időt vesz igénybe, semmint már most is bevethetők lennének. Ezzel együtt náluk kicsit más a probléma; labdát tartani csak nehezen tudnak, ezért az egyenes támadásokra építenek. Velünk szemben azonban nehéz dolguk lesz, hiszen az eddigi 19 forduló alatt kapott 14 gól a kevesebb, mint ellenfelünk kapott góljai száma, és nem mellékesen a legkevesebb az Nb1 egészét tekintve is.

A védelem tehát össze van rakva, nincs különösebb gond. Na de! Meccset nyerni ezzel még nem lehet, ahhoz gólt, gólokat kell szerezni. Itt jön az újabb kérdés; ki fog gólt lőni? Nálunk erre a szerepre egyetlen játékost „delegál” a klub, még akkor is, ha vannak olyan lövőink, akikben szintén ott van a gól… Nem fogom most megénekelni újra, hogy ez mekkora szakmai hiba, maradjunk annyiban, hogy a keret összetétele és a választott hadrend nem feltétlen áll összhangban… És akkor még finoman fogalmaztam! Na de mi van a másik oldalon? Van egy valag beöntött pénz, de most úgy tűnik, hogy az nem sokat ér, ha nincs a pályán egy bizonyos madocsai illetőségű személy. Ő meg – a rebrovi elvek szerint – nem alkalmas 90 perces játékosnak… Bár az eddigiek alapján gólveszélyesebb a vendég-csapat, most mégsem gondolom, hogy túl sok esélyük lenne!

Mi, és ki maradt ki még? Talán a kapusokat kell még említeni. Szerintem Dibusz nem egy nagy szám, de ha jó napot fog ki, bizony tud bőven az átlag felett teljesíteni. Pajovic (szerintem ő véd majd) inkább a megbízható és a bakizó énjét cserélgeti meccsről meccsre, talán ritkább nála a bravúr, de egy meccsen minden lehet, így ezen a téren nem látok jelentős különbséget. Még egy fontos tényező maradt, ez pedig a pad. Érzésem szerint itt egyértelműen hátrányban vagyunk, sajnos nálunk kevesebb a minőség…

Összefoglalva tehát azt látom, hogy pénzügyi téren – és az ebből következő tényezőkben – hátrányban vagyunk, csapatjátékban felénk billen a mérleg nyelve, védekezésben is jobbak vagyunk, de támadásban már enyhe hátrányunk van. Mindezek eredőjeként mi lehet a végeredmény? Nos, a fentiek mind hosszabb távon értelmezhető trendek, megfigyelések eredményei, de egy meccsen, és főleg a Derby-n minden a feje tetejére állhat! Ezzel együtt győzelmet várok, szerintem két gólra jók vagyunk, és maximum egyet kapunk. De a legvalószínűbb a 2:0-s győzelem!

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!