Beharangozók

A hetedik...meg kell verni a mumust (is!)

József Attila verse ugrott be, amikor – mély elkeseredéssel… - láttam, hogy a Paks elleni harmincadik meccs következik, és mi eddig csak hat alkalommal nyertünk. Tehát; kell a Hetedik! A vers brutális őszinteségével kérem, hogy ezúttal könyörtelenül végezzük el dolgunkat! Ideje végre rendet tenni; kerüljön mindenki a maga helyére! Ehhez minden készség adott, csapatunk bizonyította, hogy képes jó játékkal csapást mérni ellenfelére. A hetes egy mitikus számjegy. Üzenete ezúttal nem más, mint hogy a győzelmet egyedül a hét fő bűn hetedikje, a jóra való restség akadályozhatja meg… De figyelem! A bűn az elkövető hibája! Lássuk be; az eredmény ebben az összevetésben egyedül tőlünk függ!

Miért gondolom, hogy minden adott? Miért vagyok ebben olyan biztos, amikor a válogatott szünetben – a kupa-kiesés után ismét – vereséget szenvedtünk egy másodosztályú csapattól? Nos, azért gondolom, mert ugyan a Paks az egyike azon kevés csapatoknak, akik ellen negatív a mérlegünk, de ez nem külső körülmények okán állt elő! A szombati ellenfél pénzügyi, szakmai lehetőségei, támogatottsága mindig is gyengébb szintet képviselt, így a negatív mérlegért csakis magunkat okolhatjuk.

A fentiek okán nyilvánvaló, hogy nem csak a bajnoki szereplés, hanem a magunkkal szembeni igényesség okán is kötelező győzelmet aratnunk!

Csakhogy! Nincs kétségem; azok a szurkolók, akik olvassák ezt a beharangozót, pontosan értik miért tartom különösen fontosnak, hogy győzelemmel zárjuk ezt a mérkőzést. A megszerzendő pontok fontossága a józanész érve, de én ezzel minimum azonos fontosságúnak érzem, hogy játékosaink ne csak értsék, hanem érezzék is, mennyire fontos ez a mérkőzés ez szurkolóik számára! Régen talán úgy hívták ezt, hogy „becsületbeli ügy”. Ez is egy ilyen eset; akár törvényeken, racionalitáson felüli erkölcsi kötelesség kell, hogy vezérelje játékosaink cselekedeteit!

És ez az a pont, amikor kissé elbizonytalanodom. Vajon érzik ezt, vagy legalább a klub tesz kísérletet arra, hogy az Újpest név jelentette kötelezettségeikkel tisztában legyenek a játékosok? Sajnos nem vagyok benne biztos… Ahogy abban is, hogy a paksi keret többsége egy összetartó mag, ami összetartó, alacsony a fluktuáció, jól összeszokott a társaság. Ezért szervezettek, tervezettek, ami még akkor is sokat jelent, ha képességeiket tekintve nyilván nem érik el a mi keretünk szintjét.

A lényeg tehát; ha a szív és a lélek a helyén van, nem kétséges, nyerünk. Abban az esetben azonban, ha nem tudjuk ezt a pluszt hozzátenni, könnyen elbukhatunk! Mert bizony azt kell mondanom, hogy ha jobbak is vagyunk a képességek tekintetében, ez számunkra nem biztosít minden körülmények között behozhatatlan előnyt!

Nem is kérdés ezek után, hogy amikor a kezdő tizenegyet próbálom összerakni, küólönös figyelemmel vagyok arra, hogy kitől várható ez a fajta hozzáadott érték. Első körben tehát nem kérdés; Litauszkit, Simon Krisztiánt, és Zsótér Donit is kezdőként szerpeltetném! Részletesebben;

Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Diallo, Sankovic – Simon, Zsótér, Obinna – Traore

Onovo helyett most akkor is Diallo-t tenném be, ha utóbbi képes kissé szertelenül játszani. Ennek oka az, hogy az utóbbi időben – amikor nem ment a játék – azt vettem észre, hogy hiányzik a védelem elejéről egy olyan összekötő, aki a támadó középpályásokat használható labdákkal látja el. Sajnos Onovo inkább csak hátrafelé hatékony, jó szerelései után nem tud fordítani, támadásaink rettentő lassan indulnak, a védekezés-támadás átmenete igen sok időt vesz igénybe.

Persze egy változás önmagában nem értelmezhető, ugyanis, ha védekező középpályásunk néha kicsit szétesik, akkor a támadó középpályásoknak oda kell figyelni arra, hogy egy-egy elvesztett labda neki is feladatot jelenthet, ahogy a szélső védőkre is komolyabb feladat hárulhat. De valamit valamiért! Meg kell próbálni!

Simon Krisztiánt nagyon jó lenne már a kezdőben látni, mert az ő lelkesedése, és dinamikája igen fontos lenne; Zsótérral, és Obival képesek lehetnek arra, hogy a Paks lassabb védőit faképnél hagyva forintos labdákkal tömjék Traoe-t, vagy akár átlövésekkel vegyék be az ellenfél kapuját.

És mire számítok a végén? Mit mutat majd az eredményjelző? A tippem 1:3, tehát három gólt szerzünk, ezzel pedig három pontot!

 

HAAAAAAAAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!