Beharangozók

Minden meccs döntő

Gyakran hallhatjuk mostanság a címben idézett mondatot olyan csapatok vezetőitől, akik a kiesés szélén táncolnak. Érthető aggodalmuk, hiszen az Nb2-ben nagyon más az élet… A presztízsen túl, talán komolyabb problémaként élik meg a finanszírozási kérdéseket és a játékosok szerepeltetésére vonatkozó, pénzzel megtámogatott MLSz-ajánlásokat. De ez legyen az ő problémájuk! A miénk meg az, hogy mintha a csapat és vezetői nem értenék, hogy a dobogós hely megszerzése is hasonló szituáció; minden egyes meccsnek egyre nagyobb jelentősége van, ha úgy tetszik, minden meccs döntő! Remélem, hogy a Debrecen elleni mérkőzés fontosságát nem kell külön kitárgyalni!

Ezzel máris érintettem azt a lélektani momentumot, ami erős hatással lehet a mérkőzés kimenetelére. Az van ugyanis, hogy a két csapat erősségei és gyengéi könnyen kiolthatják egymást, de a lélektani helyzet jó feldolgozása könnyen kibillentheti a mérleg nyelvét. Kicsit jobban belegondolva, azt látom, hogy a Debrecenről lekerült egy teher a kupából való kieséssel, és igaz ugyan, hogy már mi sem vagyunk érdekeltek az MK-ban, de ez nálunk már nem hat… Ez utóbbi komoly szerencse, mert a kiesés körülményei miatt a hatás nem igazán erősítene.

Ha tehát eltekintünk az utolsó fordulók nagyobb lélektani terhelésétől, kiindulási állapotként azt detektálhatjuk;

  • A Loki számára a kiesés pozitív hatású lélektani szempontból, fizikálisan azonban nem a legjobb, mert szerintem ez utóbbi termén egyébként sem a legjobb a Hajdúsági alakulat.
  • Nekünk inkább negatív, hogy a közvetlen riválisnak számító, nem éppen ideális kezdővel, eltiltását töltő vezető edzővel felálló Kispest ellen itthon csak egy szerény, gól nélküli x-re futotta.

Szerintem tehát fejben kissé hátrányban lehetünk így a meccs előtt. Hogy mi történik majd a meccsen, melyik csapat lesz mentálisan erősebb? Ezt bizony az fogja eldönteni, hogy ki akarja jobban, és ki hiszi el, hogy meg is tudja szerezni a dobogó harmadik fokát! Nagyon úgy néz ki, hogy ez döntés kérdése!!! Szerintem ezen lehet még dolgozni, ezért érdemes lesz (lenne?) kicsit komolyabban foglalkoznia témával az újpesti stáb illetékes tagjainak. Ha ezt meg tudjuk lépni, akkor a fizikális része nem hiszem, hogy gondot okoz majd.

Ha megnézzük, akkor azt látjuk, hogy a Loki védelme nem éppen acélos, ugyanakkor Herczeg András mindig képes előrántani valakit/valamit a cilinderből, aki kirángatja a szekeret a sárból. A „valakik” Tőzsér és Bódi, illetve a mostanság berobbant Zsóri Dániel. A „valami” pedig az a stratégia, ami úgy is működik, hogy a DVSC kevesebbet birtokolja a labdát, és látszólag nem dominálja a mérkőzést.

Mi lehet ennek az oka? Egyrészt a „lőtávolban” kierőszakolt szabadrúgások, másrészt pedig az egyenes támadásvezetés. A szabadrúgásokra különösen komolyan kell készülni, a debreceni rohamokat még ideje korán meg kell állítani, mert ha a két nagylövő 20-30 méterre több lehetőséget is kap, nem ússzuk meg kapott gól nélkül! Az együtemű, gyors támadások szerintem nem okoznak majd komolyabb problémát, mert a mélységében és szélességében is jól felépített védelmünk ezt le tudja kezelni, de sajnos az egyéni hibák nem zárhatók ki 100%-ra.

Vignjevic mesternek most lesz lehetősége a szerinte legjobb tizenegyet pályára tenni, így szerintem most a következő kezdőre számíthatunk:

Pajovic – Pauljevic, Ristevski, Litauszki, Burekovic – Onovo, Sankovic – Zsótér, Nagy D. (Beridze?), Obinna – Traore

Szerintem ehhez képest nem lesz nagy meglepetés, de – aki olvassa a beharangozókat, tudja, hogy a legritkább esetben sikerül kitalálnom Vignjevic mester gondolatait… Az eredmény tippelése talán jobban megy (de nem mondanám, hogy vátesz lennék, jaj, nagyon nem!!!), de most azt gondolom, hogy megoldjuk! Nem biztos, hogy kapott gól nélkül, de az biztos, hogy többet lövünk, szám szerint egyenesen hármat! Így 3:1 a vége – szerintem.

Az biztos, hogy fizikálisan jobbak vagyunk, ez döntő tényező, de – visszautalva az elejére -, azt gondolom, hogy ezúttal a lélektani kérdéseket is sikerül megoldani! És ami garantált, most is fogjuk hallani, kiabálni, hogy;

 

HAAAAAAJRÁ LILÁK!!!

 

Na meg ezt is…;

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!