Beharangozók

Nagy idők Újpest - Kispest beharangozó

„A jövő még a múltnál is bizonytalanabb.” Bár az 1800-ban született George Perkins Marsh nem tudhatta, mondata mégis tökéletesen illik a Kispest elleni mérkőzésünk bevezetőjébe. A két klub múltját ismerjük, mára viszont a valamikori csillogás csak átdereng a jelen középszer porleplén. És a jövő? A dolog természeténél fogva sokat nem tudunk róla, de hiszem, hogy egy meccs erejéig biztosan igaz Kossuth idevágó mondata: „A múlt a jövendő tükre”. A kérdés csak az, hogy ez most jó nekünk?

Mielőtt a meccsre rákanyarodnék, meg kell említenem, hogy – szokás szerint… - megint az igazolási periódus végén igazoltunk olyan játékosokat, akik erősítést jelenthetnek. Mert eddig bizony csak olyanok kerültek a keretbe, akikben maximum a potenciál van – feltéve, hogy képes egy sportigazgató nélküli klub kibányászni csiszolatlan gyémántokat a futball kincsesbányájából… Az utolsók között Heris, Szakály, illetve Feczesin személyében kész játékosok érkeztek, itt „csak” az a probléma, hogy fizikális felkészültségük kérdőjeles. Ez a körülmény, valamint a csapatba illesztés időigénye miatt most még szinte biztosan nem számolhatunk velük.

Talán Heris esetében lesz a leggyorsabb a folyamat, hiszen ismeri a csapat játékát (ez évek alatt sem változott…), és fizikálisan is rendben lehet, hiszen előző csapatánál részt vett az edzésmunkában, egészen az utóbbi napokig. Mellette szól továbbá, hogy a Kisvárda elleni meccsen a belső védőpáros kabaréba illő jelenetekkel szórakoztatta azellenfél szurkolóit… Ellene viszont azt tudom felhozni, hogy a belga védő különösen igényli a meccsrutint, ennek hiányában képes komoly szarvashibákra. De ezt az Onovo-Ristevski páros is tudja, tehát sokkal rosszabb biztosan nem lenne.

Nálam a kezdő így nézne ki:

Pajovic – Pauljevic, Heris, Ristevski, Burekovic – Onovo, Sankovic – Obinna, Zsótér, Simon - ???

A kérdőjelek helyére szívesen írnám Feczesint, de róla aztán végképp nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van. Az viszont tény, hogy rajta kívül nincs még egy olyan játékos, aki képes az ék pozíciójában maradandót alkotni. És persze még ő is kérdéses, de megint azt tudom mondani, hogy rosszabb nem lesz, mint az eddigi szükségmegoldások… Szívesen elfelejteném már a Rácz, és Kovács jelentette balekolásokat, de lássuk be, ebben a keretben perememberként még mindig szükség lehet rájuk…

Na de mi van az ellenféllel? Nos, ott eddig nem termett babér, és éppen ez teszi őket különösen veszélyessé. Azt tudjuk, hogy keménységért nem mennek a szomszédba, de azt is, hogy védelmük közepe meglehetősen lassúcska, így az Obi, Zsótér, Simon hármas bármikor megfuthatja őket. Igen ám, de ott van a simlis olasz, aki mindig képes váratlant húzni, és rajta kívül is van még legalább két olyan játékos, aki szintén futballistának tekinthető.

Nem lesz tehát egyszerű a dolog, de ha végre az előrejátékot kicsit felgyorsítjuk, akkor nem kérdés a végeredmény, biztosan győztesként hagyja el a pályát csapatunk. Ha viszont belemegyünk a statikus birkózásba, akkor garantáltan bukás lesz a vége… A magam részéről örök optimistaként azt mondom, hogy egy gólra talán jó lehet a talján, de ez kevés lesz, a három pontot itthon tartjuk. Tippem tehát 2:1-es hazai győzelem!

 

HAJRÁ LILÁK!!!
NEM KELL ÚJ CÍMER!!!