Beharangozók

B.A.Z. megye lordjai...

Neves vendég érkezik Újpestre! Egy tehetős klub teszi tiszteletét, hiszen a már lezárt, 2018-as pénzügyi év végére összesen 3,3 milliárd forint bevétel folyt be kasszájukba társasági adóból. Ez megsüvegelendő, de sokan csak legyintenek, amikor a focicsapat kerül szóba, mondván, hogy ez csak egy feltörekvő újgazdag csapat… Nos, jelenleg előttünk állnak a tabellán, így nem árt, ha a helyén kezeljük a dolgokat! Hogyan? Olvass tovább!

Ha a játékosállomány becsült (!) értékét tekintem, akkor azt kell mondjam, hogy nincs valós különbség, a transfermarkt által javunkra kimutatott 300.000 EUR differencia bőven hibahatáron belül van. Az eddig lejátszott 7 mérkőzésen megszerzett 15 pontból 9-et idegenben, míg 6-ot otthon értek el, pedig saját pályájukon eggyel több meccset játszottak. A Kaposvár, a Diósgyőr, a Zalaegerszeg, és a Kisvárda elleni győzelmük nem meglepő, hiszen az előző kiírásban ezek vagy mögöttük végeztek, vagy még a másodosztályban voltak. Sőt, a felcsúti alakulat is ide tartozik, akik ellen szintén hozták a három pontot, de – érzésem szerint – most jelentősen erősebb ez az alakulat. A Paks elleni hazai vereség kissé meglepő volt, de a Kispest – bár még csak most éledezik haló poraiból… - elleni vereség már papírforma eredménynek tűnik.

 Mi áll ezzel szemben? Mi itthon rögtön egy Felcsút elleni zakóval kezdünk, majd a Diósgyőrt otthonában vertük, a Paks ellen a „szokásos” döntetlenre futotta, aztán Kisvárdán vereséggel zártunk, hogy aztán a Kispest ellen elszerencsétlenkedjük mindhárom pontot…, a Debrecent a hajrában sikerült legyűrni, aztán pedig a Fehérvár ellen arattunk magabiztos győzelmet.

Nehéz összerakni a képet, de véleményem szerint itt most egy éppen felfelé ívelő hazai csapat fogadja azt a vendéget, akit az elején elért sikerek talán túl magabiztossá tettek, pedig tudhatták, hogy a sorsolás szeszélye okán azt részben a szerencsének köszönhették. Mégsem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy idegenben eddig hibátlanok, még akkor sem, ha vendéglátóik – ez már a bajnokság ezen korai szakaszában kijelenthető – a gyengébbek közül kerültek ki.

Most még korai lenne arról beszélni, hogy megvan a csapatunk, és végre látunk eredményeket is (még ha Újpest-stílust nem is…), de a két utóbbi meccs azt mutatja, hogy bizony komoly szükség volt a csapat megerősítésére. Ugyanis nem „csak” játéktudás, hanem önbizalom, és hozzáállás tekintetében is sokat jelent Fecze leigazolása! Heris visszatérése pedig hozott némi dinamikát a védelembe, és vele együtt némi kockázat is érkezett… Ez most még nem probléma, hiszen az érkezése előtti meccseken védelmünk olyannyira nem állt a helyzet magaslatán, hogy további kockázatot néha börleszkbe illő megmozdulásai sem jelentenek, minden más esetben pedig stabilan játszik.

Nem tudok elmenni mellette (félve írom le, mert nem tudom, hogy ez tudatos volt, vagy csak „így alakult”…), de a legutóbbi, Fehérvár elleni meccsünkön mintha Vignjevic szakított volna a nála klasszikusnak számító 4-2-3-1 formációval. Nekem úgy tűnt, hogy Obinna inkább árnyék-ék, mint középpályás, és gyanús, hogy Onovo is kissé előrébb játszott, mint korábban. Ez pedig így egy 4-1-4-1 formáció. Azt nem nagyon tudom hova tenni, hogy Zsótér csak csereként állhatott be, de az tény, hogy beállása után születtek a gólok – még ha azokban közvetlenül nem is vett részt.

Minden esetre azt gondolom most, hogy ha át tudjuk menekíteni formánkat, és az előbb leírt felállást, nem lehet gond ezen a meccsen! Mellettünk szól, hogy jobb szériában vagyunk, (talán) megtaláltuk végre a jó felállást, van már befejezőnk, és mégiscsak itthon játszunk. Ez utóbbi akár hátrány is lehet, hiszen a kövesdiek idegenben jobban teljesítenek, ultráink pedig – érthető okok miatt – hanggal nem adnak nyomatékot szurkolásuknak, de én mégis bizakodó vagyok. A végére 3:0 arányú, egyértelmű győzelmet várok!

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!