Beharangozók

UTE- Békéscsaba Magyar kupa elődöntő 1. mérkőzés (Ünnepi hangulatban)

 

Az évad hátralevő meccsei közül az egyik legfontosabb következik holnap szerdán. Igen, magyar kupa elődöntőt játszunk a Szusza Ferenc Stadionban, ahol a feladat nem kevesebb, mint megnyugtató előnyt szerezni a visszavágóra.

Magyar Kupa elődöntő. Más országban a cégek egymást túllicitálva küzdenek azért, hogy ki legyen az adott évben vagy az elkövetkező öt évben a névadó szponzor. Angliában népünnepély még az elődöntő is, amelyeket (igaz egy meccs) az ország nemzeti stadionjában, a Wembley stadionban rendeznek, természetesen teltház előtt. A döntő pedig nem is kérdés, bármely két csapat kerül a döntőbe, az aktuális csapatok színeiben pompázik a kétfelé osztott gyönyörű, teltházas szentély.

És hogy megy mindez minálunk? Nálunk nincs szponzor, nincs névadó, sőt még meghirdetett pénzdíj sincs, majd az MLSZ-ben kitalálják a döntő résztvevői ismeretében, hogy mennyi kerül szétosztásra.

A helyszín a Groupama Aréna, ahol a kiemelt állami költségvetéssel bíró Ferencváros hazai pályán lehet a résztvevője a döntőnek, hiszen 3 évig ott fogják rendezni a döntőket. Bízom abban, hogy ha éppen a Ferencváros ellen lépünk pályára, akkor egyenlő bánásmódban lesz részünk és a szervezők gondoskodni fognak arról, hogy egyenlő vagy hasonló létszámú szurkolók buzdíthassák kedvenc csapatukat, hasonlóan, mint legutóbb a Puskás Stadionban a Diósgyőr ellen. Gondolom mindenkinek felejthetetlen élmény volt a döntő. És annak reményében íródik ez a beharangozó is, hogy újra döntőt játszhatunk, és ahol az Újpest drukkerek újra megmutathatják, miért ők Magyarország legjobb szurkolótábora.

Két meccs. Az ellenfél a kedvező sorsolásnak köszönhetően nem a Ferencváros és nem is a Debrecen, hanem a magyar bajnokságban a kiesés ellen küzdő Békéscsaba.

Természetesen mi vagyunk az esélyesek, de bizony játszottunk mi már esélyesként kupaelődöntőt éppen a Békéscsaba ellen a 80-as években, amikor nem sok híja volt, hogy kiessünk, hiszen a 75. percben már 3-0 ára vezetett a Csaba, aztán a 15 perec alatti egyenlítésünk után, a hosszabbításban végül magunk javára fordítottuk a meccset és döntőbe kerültünk.

Van annyira fontos mérkőzés, hogy legfeljebb a kapuban tudok elképzelni váltást, Szabi helyett Kovács, de egyébként a rendelkezésre álló legerősebb összeállításban kell pályára lépnünk, nem szabad tartogatni a szombati bajnokira. Nekem nagyon tetszett a Diósgyőr elleni kezdőnk, ez egy sokat mozgó, a leggyorsabb játékosainkat felvonultató kezdő 11 volt. A hírek szerint Herisre még sokáig nem számíthatunk, de szerencsére Kálnoki-Kis és Kecskés is egyaránt megfelelő alternatíva a helyettesítésre.

A Diósgyőr ellen ellenállhatatlanul robotolt a középpályánk, elképesztő fölényben játszottunk végig, nagyon sok labdát szereztünk. Ugyanerre számítok a Csaba ellen is, hiszen ez a játékunk, ebben messze a legjobbak vagyunk itthon. A labdaszerzés utáni labdajártás is nagyon jól megy, könnyedén tartjuk meg a labdát és juttatjuk el az ellenfél támadó harmadába. Aztán jön a gond…. A támadás befejezés a legnagyobb probléma, úgy tűnik, a bajnokikon rendre maximum egy gólt tudunk lőni, ami sajnos nem garancia a győzelemre. Most egy 1-0-s győzelem tulajdonképpen nem lenne rossz eredmény, mert ha idegenben csak egy gólt lőnénk, már hármat kellene kapnunk a kieséshez.   De ez nem bajnoki, hanem kupa, így remélem, megtörjük az átkot és rúgunk legalább kettőt anélkül, hogy gólt kapnánk. A Csabának véleményem szerint nem a kupa a prioritás, hanem a bennmaradás, ráadásul éppen ellenünk játszanak majd szombaton, úgy, hogy csodálkoznék, ha nem egy némileg felforgatott csapat ellen lépnénk pályára. Ráadásul a Fehérvár elleni hősies pontszerzésüknek áldozata is volt, két meghatározó játékosuk is megsérült. Szerintem velük csak szombaton fogunk találkozni… 

A hétköznapi, szerdai 16 órás kezdés minden csak nem szurkolóbarát, nem is emlékszem arra, hogy valaha villanyfényes stadionnal rendelkező csapat egyáltalán játszott-e már tétmeccset ilyen lehetetlen időpontban. Nem hinném, hogy tőlünk nyugatabbra valaha is merne kiírni ilyen kezdési időpontot a helyi labdarúgó szövetség. Ez nem más, mint a kupa rangjának mérhetetlen lefokozása, az újpesti drukkerek és az Újpest labdarúgó csapatának arcul köpése. Sajnos erre nehéz szebb kifejezést találni.

Most ezzel is meg kell küzdeni, csodálkoznék, ha a kezdésre 1500 főnél több drukker összejönne, de ezúton is kérek mindenkit, hogy tegyen félre minden akadályt vagy sérelmet és jöjjön ki a Szuszába!

Szóval mindent bele, előre a kupadöntő felé!!

Hajrá Lilák és csak az Újpest!