Értékelés

Mentális erő(tlenség)

Ha valaki, - aki egy hangyányit is konyít a labdarúgáshoz- néhány napja azt állítja, hogy a Békéscsabának hamarosan reális esélye marad a bennmaradásra a labdarúgó NB 1-ben, azt a széles többség komplett hülyének nézte volna. Tegnap az az Újpest érkezett a viharsarokba, amelynek elvileg dobogós álmai vannak, sőt meg akarja nyerni a zöldeken kívüli bajnokságot.

A hétközi kupameccsen szinte magabiztosan győzött a sérültekkel alaposan megtizedelt gárdánk, ám ez egy új meccs volt, új célokkal és új motivációkkal. A Békéscsaba már jó ideje csipegeti a pontokat és szorongatja a tabella élén álló csapatokat is, illett volna hát komolyan venni a meccset.

A professzionális sportban eleve nincs olyan, hogy előre elkönyvelt győzelem, rendkívül gyorsan rá tud fázni az, aki csak a cipőket küldi ki a pályára. Az Újpest most így járt. Kikapott egy olyan csapattól, mely szorult helyzetében nem összeroppant, hanem összeszorította a fogait és küzdött minden egyes labdáért, minden négyzetcentiért és minden másodpercben. Az ilyen csapatot kézen fogja a szerencse szimpátiája is és szemet huny akár egy 11-es szituáció felett is.

Apropó, 11-es. Bár mintha lenne a tendencia abban, hogy az Újpest nem lőhet büntetőt, de óriási hiba lenne az elmaradt 11-esben keresni a kudarc okát.

Guardiola mondta a minap a Bayern egy váratlan bajnoki veresége után, hogy a mentális erőnél semmi nem fontosabb. Törőék idejében még elment néhány jó csel és egy-egy bomba, azzal el lehetett intézni szinte bárkit. Ma már ez kevés, nagyon kevés. Évtizedek óta halljuk a mondást, mely szerint „fejben dől el minden”. Szintén hosszú ideje tudjuk, hogy kell fejleszteni a motivációt, a koncentráló képességet, az akaratot. Tudjuk, hogy a magyar néplélekben benne van a feladatok közötti kategorizálás fontosság és nehézség szerint, de az, aki nem tud megszabadulni ettől a szokástól, az a sportban bizony időnként bajba kerülhet. Hát így járt tegnap a mi csapatunk is.

Nagy kérdés, hogy hogyan lehet „elengedni” ezt a mérkőzést. A két hét szünet ebben most talán segít, ilyenkor össze lehet „rázni” egy csapatot, van idő akár erőnlétet, akár csapatszellemet fejleszteni. Ha hasznosan tölti a csapat ezt az időt, akkor nem lehet baj. Jó lenne egyszer eljutni odáig, hogy ne meccsekre, hanem szezonokra legyen a csapat harci tűzzel felvértezve.