Értékelés

Most már célfutball kell!

Nehéz higgadtan értékelni a tegnapi Videoton elleni meccsünket. Két ellentétes taktikájú csapat lépett a pályára. Egy hazai szinten minőségi játékosokkal teletűzdelt Videoton és egy hazai szinten is közepes játékosállományú Újpest, amelyik saját játékát játszva akart dominálni, míg a Videoton beérte, hogy viszonylag gyorsan felérjen az ellenfél kapujához, ahol a minőségi támadói helyzetfelismerésében és gólerősségében bízva góllal fejezik be a támadásokat.

Újpest – Videoton 0- 3.

Ki lehet találni, hogy melyik taktika volt üdvözítőbb.

Úgy gondolom, hogy Vignjevicsnek már meccsekkel ezelőtt taktikát kellett volna változtatni. A csapat képességbeli és talán már motivációs problémák miatt képtelen már hatékonyan játszani a labdabirtokláson, sok futáson, sok passzon alapuló játékrendszert, mert a támadások már gólhelyzetet is elvétve eredményeznek a védelmünkre pedig túlzott terhet tesz. Tudomásul kellene venni, hogy a mai Újpestnek igenis alkalmazkodnia kell az ellenfélhez, a Videoton ellen egy sokkal zártabb játékkal kellett volna kirukkolni, főleg úgy, hogy egy döntetlen is elegendő lett volna. Igaz ez akár a Debrecen vagy az MTK elleni meccsünkre is. Ha ezen a két meccsen szereztünk volna egy-egy pontot, most nem lenne problémánk, így meg lényegében győzelmi kényszerbe kerültünk.

Sikerült tegnap úgy kikapnunk, hogy tulajdonképpen 3 gólt ajándékoztunk az ellenfélnek. Lényegében ki sem derült, hogy milyen játékerőt képvisel a Videoton, mert elég volt nekik csupán valahogy eljuttatni a labdát a 16-osunkra és védőink, valamint kapusunk hathatós közreműködésével szinte mindegyikből gólt rúgattunk a Videotonnal. Természetesen kellett csatáruk remek döntése illetve Juhász Roland remek fejese, de ezek helyezkedéssel, határozottsággal mind-mind könnyedén kivédekezhető lett volna. A legbántóbb volt Mohld Dávid rossz passza a 16-oson belül, egy már lefülelt támadás után, amikor egy felszabadító rúgásnak kellett volna következnie. Helyette gólpasszt adtunk.

Vészhelyzet van kérem!!

És ennek megfelelő játékosokkal kell megvívni a csatáinkat. Hogy lehetséges az, hogy a szinte egész évben hibát-hibára halmozó Mohl Dávid továbbra is 90 perceket játszik? Miért nem megy Balogh a balbekk pozícióba és játszik helyette a szélen Hazard? Az a Hazard akiről tudjuk, hogy gyors, erőszakos technikás játékos. Miért kell őt jegelni? Ki érti ezt? Miért marad ki Kecskés? Miért szakítunk azzal a bevált felállással, hogy Heris játszik elől csatárt? Miért gondolja bárki is, hogy Balázs Benjámin elől megfelelő megoldás? A kapusunk sajnos kevés segítséget ad a védelemnek, amelyik ettől szerintem már teljesen megzavarodott. Itt most már mindenkinek – az edzőnek is – félre kell tenni vélt és valós sérelmeit és azokat kell játszatni, akik képességük alapján is segíteni tudnak a bennmaradásban.

Szóval két meccs az élet, nagyon remélem, hogy a szakmai stáb kitalál valamit a hátralévő két meccsre, amivel meglephetjük ellenfeleinket és amely alkalmas arra, hogy pontot, pontokat szerezve benntartsa csapatunkat az NB1-ben. Tekintettel arra, hogy győzelmeink száma nagyon kevés, szerencsétlen esetben, ha nem nyerünk meccset a hátralévő kettőből, még ki is eshetünk.

Pedig tegnap kivételesen a B teraszra mentem ahonnan sokkal jobb volt meccset nézni mint az A teraszról, és mivel talán 5.-ként értünk ki a lelátóra örömmel állapítottam meg, hogy a stadionunk szép, hangulatos nekem tökéletesen megfelelő otthon. Megérdemelne az arénánk és közönsége egy jó csapatot.

Hajrá LILÁK! Háború!