Kitekintő

            Majdnem kéthetes válogatott szünet után folytatódott az ERSTE Liga középszakasza. A felsőházban érdekelt Újpest kedden Erdélybe utazott, hogy február 13-án szerdán a Corona Brassó, majd 15-én pénteken a Csíkszeredai Sportklub csapataival mérkőzzön meg. A túra kulcsfontosságú volt a középszakasz kimenetelét és a rájátszásra készülő csapat hangulatát tekintve, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre nézve milyen élményekkel és formával üzenünk a leendő ellenfeleinknek, így például annak a Debrecennek, akivel az középszakasz utolsó két meccsét fogják megvívni az UTE jégkorongozói.

 

            A válogatott szlovéniai tornáját megelőzően mindkét felsőházba jutott erdélyi csapatot sikerült megverni a Megyeri úton. (Emlékeztetőül: a Brassó ellen 7-0 volt az eredmény, míg a Csíkszeredát egy szinte utolsó perces góllal 1-0-ra verte a csapat). Ezt a lendületet törte meg a Team Hungary három meccses megmérettetése, ahol az UTE három játékosa vett részt Benk András, Szaller Márk és Vincze Péter személyében. Mindhárman két-két játéknapon léptek pályára és Vincze Peti a Fehéroroszok elleni meccsen egy gólpasszt is bejegyezhetett a neve mellé. A fiúknak innen is gratulálunk a válogatott szerepléshez, ami sajnos áldozattal is járt, mivel védőnk, Szaller Márk sérülés miatt ezúttal nem tudott a csapattal tartani.

            Szóval szerdán Brassóban léptek pályára a mieink és számomra az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy a majdnem kéthetes szünet alatt sikerült-e megtartani a csapat lendületét. A látottak alapján bátran kijelenthető, hogy igen. Habár a hazaiak szereztek vezetést, az Újpest mindvégig kézben tartotta a játék irányítását és remek gólokkal – sorrendben Hebar, Sikorcin és Sági Martin szerezték a találatokat – fordították és nyerték meg a meccset. A kapunkat Ales Sila védte, aki 32 lövésből 31-et hárítva, 96,9%-os védési hatékonysággal vétette észre magát és szót kell ejteni Kocsis Ferencről is, aki két assziszttal járult hozzá a diadalhoz. Sajnos az is a krónikához tartozik, hogy Nagy Nilan sérülés miatt kiszállt a játékból és a túra további részében már nem állhatott a szakvezetés rendelkezésére. Sági Martin sajnos szintén kidőlt a sorból, a hírek szerint agyrázkódás gyanúja miatt.

            Pénteken minden tekintetben nehezebb meccs várt a csapatra és az előzetes várakozás be is bizonyosodott. Ezúttal az Újpest szerzett vezetést Vincze Péter góljával, amit az idegesen, sok hibával játszó hazaiak a második harmad ötödik percében tudtak kiegyenlíteni. Szerencsére az ellenfél nem sokáig örülhetett a döntetlennek, mert a védő Phil Kiss ismét a lila-fehéreket juttatta előnyhöz. A harmadik harmad elején Andrej Hebar használt ki egy emberelőnyt, amire a hátralévő időben csupán egyszer tudott válaszolni a Csíkszereda, így jégkorongosaink megérdemelt győzelmet arattak és nagy lépést tettek a középszakasz felsőházának biztos második helye felé. A meccs krónikájához tartozik még, hogy az újpesti Jed Rusk meglehetősen sportszerűtlenül igyekezett elégtételt venni egy a fejére irányuló sunyi támadás miatt, ami verekedésbe torkollott. Habár kanadai-magyar állampolgárságú hátvédünk fölényesen nyerte a bokszot, a Fegyelmi Bizottság három mérkőzésre szóló eltiltassál „jutalmazta” az eseménysort.

            Az erdélyi túra tehát fényes sikert hozott, két győzelem, hat pont – hirtelen felidézni sem tudom magamban, hogy mikor örülhettünk utoljára ilyen eredménynek!

            Ami a középszakasz további részét illeti, a csapat még két meccset játszik, mindkettőt a Debrecen ellen. Február 21-én idegenben (kezdés 19:00), majd másnap, pénteken 18:00-tól a Megyeri úton lép pályára a kép csapat, ez utóbbi eseményre „Dobj egy macit” jótékonysági akciót hirdetett a szakosztály, vagyis az első hazai gól után teljesen legálisan lehet mindenféle plüssállatot a jégre hajigálni. Őszintén bevallom, hogy az akció kedvezményezettjéről jelen pillanatban nem rendelkezem információval. Nagy kérdés még, hogy vajon a védelem milyen összeállításban tud majd pályára lépni a DEAC ellen, hiszen Rusk biztosan, Szaller és Nagy gyaníthatóan ott lesz még a hiányzók listáján.

            Végezetül mellékelem a felsőház tabelláját, melyből kiderül, hogy a dolgok szerencsés alakulása esetén akár még az első hely is elérhető volna a csapat számára.

            Ja, és pénteken gyertek ki minél többen a jégcsarnokba, hogy együtt biztathassuk a srácokat!

 

            Hajrá Lilák! Csak az Újpest!

1.

FTC-Telekom

5

3

1

0

1

20:17

3

113,3

17

2.

UTE

6

4

0

1

1

20:11

9

77,8

14

3.

DEAC

5

3

0

0

2

15:12

3

60,0

9

4.

SC Csíkszereda

7

2

0

0

5

14:19

-5

42,9

9

5.

ASC Corona Brassó

7

2

0

0

5

14:24

-10

38,1

8

 

Szóval két derbivel startolt a középszakasz és bár a megszerezhető 6-ból csupán 1 pontot sikerült behúzni a Ferencvárostól, aki látta a meccseket és képes tiszta fejjel mérlegre tenni az eseményeket, az tudja, nem állítok vele hagymázas valótlanságot, hogy ha fikarcnyi szerencséje van az újpesti legényeknek, akkor hatból hat is összejöhetett volna. Tegnap aztán kiszakadt végre a gólzsák és sikerült 7-0-ra verni a Megyeri úton vendégszereplő Brassó csapatát.

Ebben az írásban nem akarom követni az elmúlt bejegyzések hagyományát, nem írok klasszikus értelemben vett tudósítást, inkább az első héttel kapcsolatos szubjektív benyomásaimat, érzéseimet szeretném elétek tárni.

(foto: Benkő Regina)

A tavalyi középszakasz mindenkiben mély nyomokat hagyott. Nem véletlenül. A múlt idényben csak az alapszakasz utolsó meccsén dőlt el, hogy a felső házban folytatjuk a bajnokságot, ahol végül hat sima, nagy gólarányú vereséggel zártuk a szereplésünket. A folytatás szintén ismert, a rájátszás első körében végül 4-2-vel búcsúztatott minket a Brassó csapata. A kupadöntőig tartó sikeres szereplés után keserű csalódás volt ez a játékosoknak és a szurkolóknak egyaránt. Nincs mit finomítani a dolgon: az edző stáb akkor alaposan elrontotta a formaidőzítést.

Ezek után nem csoda, hogy az újpesti szurkolók némi szorongással és egy jó adag kíváncsisággal várták az idei középszakaszt. Vajon „sikerül-e” megismételni a tavalyi mélyrepülést, tanult-e stáb az akkor elkövetett hibákból? Lehet-e kétszer ugyanabba a folyóba lépni?

Nos, véleményem szerint, habár az első két mérkőzést elveszítette a csapat – külön méreg, hogy ezt az ősi riválissal szemben tették – nyugodtan kijelenthető, hogy a nyugtalanító kérdésekre megkaptuk a választ: egészen más mentalitású és erejű csapatot láthattunk jégre lépni, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ezt éreztem már hétfőn este is, a maradék kérdőjelek pedig csütörtök nyolc óra körül végleg elenyésztek. Még csak három meccsen vagyunk túl és máris négy ponttal többet szereztünk, mint a tavalyi középszakaszban. De nem is az a lényeg, hogy a lila-fehér fiúk felülmúlták az akkori gyalázatos 0 pontot. A lényeg, hogy össze sem lehet hasonlítani a játékot a tavaly mutatottal.

(fotó: Benkő Regina)

Persze az első két meccsen ismét előjöttek a korábban már ismertetett típushibák. Sok volt a saját harmadban vagy annak közvetlen előterében eladott korong. A támadó harmadban lövésre visszatett pakkok pontatlanságából több esetben vezethetett ellenakciót a Fradi. Pesterzsébeten nem sikerült megtartani a két harmad alatt megszerzett kétgólos előnyt. A fizikai párharcok megnyerésével is akadtak néha gondjaink, ahogy sajnos az emberelőnyös játék sem pörgött még fel olyan hőfokra, ahogy azt a szurkolók és valószínűleg maguk a srácok is szeretnék látni – ám… Minden iménti negatívum ellenére, már tisztán látható volt, hogy megvan a szív, az erő és a lehetőség a csapatban.

Kövezzen meg, aki másképp látta, de a Megyeri úton elképesztő szerencséje volt a zöld-fehéreknek. Hiába dolgoztak teljes erőbedobással a srácok, lőttek több mint tízzel többször kapura, mint az ellenfelük, hiába álltak fel két gólos hátrányból, a vezetést nem sikerült megszerezni. 3-3-nál pedig elképesztő mákkal szerzett újra vezetést az ellenfél, de az ekkor összeszedett kétgólos hátrányt is majdnem sikerült kiegyenlíteni, ám Kocsis Feri sajnos és a meccsre jellemző módon, a kapuvasat lőtte telibe nem sokkal a vége előtt. Szóval a két vereség és az egy megszerzett pont ellenére is azt érezte az ember, hogy ez közel van már a szükségeshez.

Így vágtam neki a Megyeri útnak csütörtök este, teljes szívemből bízva abban, hogy a Brassó ellen végre meg lesz a jutalma az előző meccseken látott küzdőszellemnek és a megalkuvás nélküli robotnak. A meccs kezdése előtt díjátadásra került sor, melyen a szurkolók által az alapszakasz legjobb védőjének és támadójának választott Varga Arnold és Benk András vehetett át egy-egy oklevelet és pezsgőt a UTEHoki szrukolói (Facebook) csoport két tagjától. Aztán beindult a gálaelőadás, amit sajnos csupán 328 néző tekintett meg a helyszínen, ám reményeim szerint sokan láttak a hazai meccseken már megszokott stream jóvoltából. A 7-0 és a mutatott játék önmagáért beszél: az Újpest 37 alkalommal lőtt kapura, szebbnél szebb támadásokat vezetett, a támadók ezúttal nem hagyták, hogy a védők szerezzék a gólokat. Végre a hosszú ideje régi önmagát kereső Andrej Hebarnak is sikerült betalálnia, ahogy az agyrázkódásából valamivel korábban visszatért Ropret is gólt szerzett.

Egyszóval minden adott ahhoz, hogy ma egy éles és jó meccset játsszon a csapat a Csíkszeredával, mely tegnap 3-2-es vereséget szenvedett a Debrecen csapatától. A magam részéről bízom a jó folytatásban, annál is inkább, mert az erdélyi túra előtt nagy szükség volna az újabb behúzott 3 pontra.

És persze arra bíztatok mindenkit, aki teheti, hogy látogasson ki a csarnokba és a helyszínen támogassa szurkolásával a srácokat!

 

Hajrá Lilák! Csak az Újpest!

 

ErSzob

 

Fotók: Benkő Regina

A sajnálatos módon nulla ponttal zárt erdélyi túrát követően két mérkőzés várt az UTE jégkorong csapatára múlt héten. Pénteken a Tüskecsarnokban vendégeskedtünk a Hokiklub Budapest csapatánál, míg vasárnap a Csíkszereda látogatott el a Megyeri útra. Szerencsére ezúttal 5 pontot sikerült begyűjteni a hatból, így a csapat a Debrecent megelőzve fellépett az alapszakasz tabellájának negyedik helyére.

Pénteken mintegy 80-100 újpesti szimpatizáns látogatott ki a 11. kerületben álló Tüskecsarnokba, bízva abban, hogy a csapat végre megszerzi idei első győzelmét és matematikailag is biztossá teszi helyét a középszakasz felső házában. A lila-fehérek végig nagy fölényben játszottak, 62 lövést eresztettek el az ellenfél kapujára, ám az erdélyi túrát jellemző ideges hangulat még mindig érződött a csapaton. A Hokiklub újonnan szerződtetett cseh kapusa, Filip Landsman remekül védett és ha már ő sem tudott segíteni, akkor a kapuvas vagy a szerencse segítette ki a hazaiakat a slamasztikából. Így a rendes játékidőben csupán egyszer, az első harmad utolsó percében sikerült mattolni a HKB védelmét, Hebar pontos átadását Kocsis Ferenc vágta a kapuba. Sajnos a nehezen megszerzett előny a második játékrész 28. percében Albert Tibor találatával odalett és mivel a forgatókönyv – újpesti fölény, eredménytelen lövések egész sora, néhány veszélyes kontra az ellenfél részéről – nem változott, büntetőlövésekkel kellett eldönteni a három pont sorsát. A párbaj során újpesti részről Sikorcin és Stefishen is betalált, a HKB viszont egyetlen rávezetést sem tudott értékesíteni, így csapatunk 2 ponttal gazdagodott, míg a jól küzdő ellenfél egy egységet könyvelhetett el magának.

A csapat jól küzdött, kétszer annyit lőtt kapura, mint az ellenfél, csupán a helyzetkihasználás sikeredett ismét gyengére, ami ezúttal egy pontjába került a csapatnak. A hálót ezúttal Ales Sila védte 97,1%-os mutatóval és négy kivédett büntetővel. A mezőnyjátékosok közül talán Varga Arnold nyújtotta a legjobb teljesítményt, aki nem csak a védőmunkájával tűnt ki, de szokásához híven a támadásokat is kreatívan támogatta. A harmadik harmadban kis híján a győztes gólt is sikerült megszereznie, ám balszerencsére neki is csak a kapuvasat sikerült eltalálnia az egyik emberelőny során. A krónikához hozzátartozik, hogy továbbra sem játszhatott az agyrázkódásból lábadozó Anze Ropret és Peter Huba.          Vasárnap igazán forró hangulatú meccsre volt kilátás a Sportclub Csíkszereda ellen, melynek a Peter Hubát sportszerűtlenül és sérülést érően leütköző Becze Tihamér szereplése adott pikáns ízt. A vendégszektor a várakozásnak megfelelően zsúfolásig megtelt folyamatosan éneklő székely szurkolókkal, akik szokás szerint szinte folyamatosan énekelve és skandálva buzdították csapatukat. A mérkőzést összesen 783 néző tekintette meg a helyszínen.

A nagy iramot és jó játékot hozó első harmad nagy részében a lila-fehérek játszottak mezőnyfölényben, ám nagyon oda kellett figyelni az ellenfél veszélyes és gyors kontráira. Habár mindkét kapu előtt akadtak jócskán lehetőségek, a kapusok és a védelmek jól zártak, így a csapatok gól nélkül vonultak le a szünetre. A második harmadból csupán másfél perc telt el, amikor végre sikerült megszerezni a vezetést. A Stefishen és Sikorcin átadásából érkező korongot Benk András terelte fel a jól védő Lundström mellett a kapu jobb felső sarkába. Hosszú idő után végre megfelelő hangerővel zúgott a „Hajrá Lilák!” a csarnokban, ami tovább fokozta a játék amúgy is magas fordulatszámát. Mindkét oldalon akadtak nagy helyzetek, ám gólt ismét az Újpest szerzett. Ezúttal Kocsis Ferenc szerzett szemfüles találatot az agilisan és nagyszerűen játszó Taylor Stefishen közreműködésével. A tempó a harmadik harmadban sem lassult és bár a Csíkszereda az orosz Taratuhin révén szépített, a lila-fehérek fegyelmezetten és jól játszottak, így a székelyföldieknek a kapuslehozatal ellenére sem sikerült az egyenlítés.

Az Újpest tehát nagyszerű győzelmet aratott, amivel sikerült megelőzni a tabellán előttünk álló DEAC csapatát. A diadal értékét növeli, hogy nehéz és ideges napokat követően sikerült végre 60 percen át tartani a feszes és fegyelmezett játékot egy gyors és nagyiramú mérkőzésen, úgy, hogy a csapat két meghatározó játékosa továbbra sem léphetett jégre. A vasárnapi teljesítményhez csak gratulálni lehet a csapatnak, mely végre minden ízében egységként működött. Bízzunk benne, hogy az alapszakasz hátralévő meccsein, majd a középszakaszban és a rájátszásban ennél rosszabb produkciót már nem kell látnunk!

Ami a jelen hetet illeti, a csapatnak le kell játszania az alapszakasz utolsó két mérkőzését. Az elsőre január 18-án 18:00-tól kerül sor a Megyeri úton, amikor is a Dunaújváros látogat el hozzánk. Csak bíztatni tudok mindenkit, hogy jöjjön el és élőben buzdítsa a srácokat, hiszen végre a lelátón is javul a hangulat és minden lelkes szurkoló hangjára nagy szükség volna a további jó eredmények elérése érdekében. Január 20-án vasárnap a Fehérvári Titánok ellen lépnek majd jégre Benk Andrásék, méghozzá Érden, az újonnan felépített városi jégcsarnok ünnepélyes átadásának keretében. Itt nem bíztatok senkit arra, hogy induljon útnak Érdre, mert a hírek nem lesz jegyértékesítés az eseményre!

 

Hajrá Lilák! Hajrá Újpest!

 

Hely

Csapat

Meccs

GY
3p

GYH
2p

VH
1p

V
0p

Gólok

GD

%

Pont

1.

FTC-Telekom

38

25

5

3

5

176:91

85

77,2

88

2.

SC Csíkszereda

37

26

2

2

7

168:105

63

75,7

84

3.

ASC Corona Brassó

37

21

6

0

10

134:98

36

67,6

75

4.

UTE

38

18

7

4

9

131:98

33

63,2

72

5.

DEAC

38

21

2

4

11

152:109

43

62,3

71

6.

Fehérvári Titánok

38

13

4

6

15

142:140

2

46,5

53

7.

Gyergyói HK

37

15

2

4

16

115:123

-8

47,7

53

8.

Dunaújvárosi Acélbikák

37

15

2

3

17

141:138

3

46,8

52

9.

Vienna Capitals II

38

10

1

1

26

107:184

-77

28,9

33

10.

Schiller-Vasas HC

38

2

5

5

26

76:156

-80

18,4

21

11.

Hokiklub Budapest

38

5

0

4

29

87:187

-100

16,7

19

 

 

 

 

 

Az UTE jégkorong csapata az alapszakasz utolsó erdélyi túráján vett részt a hétvégén. Pénteken a Csíkszereda, vasárnap a Gyergyói HK vendégei voltunk. Mindkét meccsen kemény csatára lehetett számítani és ez a várakozás be is igazolódott. Az újpesti fiúk a Vasas-Schiller ellen büntetőlövésekkel elvesztett mérkőzés miatt nem éppen a legjobb előjellel várták a mérkőzéseket.

A korábbi hiányzók közül csupán a kanadai Jed Kiss-Rusk jelentkezett játékra, azaz a csatár Anze Ropret (agyrázkódás) és a védő Szaller Márk (tüdőgyulladás) nem utazott el a csapattal. Mivel Rusk is csak órákkal a túra kezdete előtt tért vissza a tengerentúlról, nagy kérdés volt, hogy az átállás mennyire nyomja rá bélyegét a játékára.

A csíkszeredai mérkőzés első percei kiegyenlített játékot hoztak, ami alapján úgy tűnt, hogy szoros meccset játszik majd egymással a két csapat, ám az első harmad derekán a korábban Újpesten is megfordult Becze Tihamér, aki nemrégiben a magyar válogatott mezét is magára húzhatta, alattomosan és indokolhatatlan durvasággal ütközte le a lila-fehérek legrutinosabb védőjét, Peter Hubát, aki mint később kiderült, komoly agyrázkódást szenvedett. Beczét öt perces büntetéssel végleg kizárták a játékból (a fegyelmi bizottságtól 2 meccses eltiltást kapott), ami elvileg komoly lehetőséget jelentett az Újpest számára, hogy megszerezze a vezetést, sőt akár egy komolyabb előnyt is ki lehetett volna építeni a meccs hátralévő részére. A csapat azonban érezhetően idegessé vált és ez az idegesség a túra további részére is jellemző maradt. Az öt perces előnyben nemhogy gólt nem sikerült szerezni, de egy rossz átadás következtében az ellenfélnek sikerült emberhátrányból betalálnia.

A sok kiállítást hozó mérkőzés hátralévő részében már a Csíkszereda dominált, az Újpestnek csupán 3-0-ás hátránynál sikerült betalálnia Taylor Stefishen révén. A meccs végén még esett egy üres kapus találat, így a Csíkszereda 4-1-re diadalmaskodott ezen a feszült hangulatú és a jégkorongot kedvelő szurkolók körében később is nagy vihart kavaró összecsapáson. A Fegyelmi Bizottság által Becze Tihamér számára kiszabott eltiltás meglehetősen enyhének tűnik, hiszen nem is olyan régen a debreceniek cseh légiósa, Behal négy meccses felfüggesztést kapott az Anze Ropret elleni palánkra lökésért, ami, szubjektív véleményem szerint, lényegesen kevesebb indulattal elkövetett szabálytalanság volt, mint az, mint a Csíkszereda támadójáé. Felvetül a kérdés, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség politikai korrektsége nem lépi-e át az egészséges határt, amikor a romániai csapatokkal szemben kell határozatokat hozni…

Vasárnap tehát a csapatkapitány-helyettesi funkciót is ellátó Peter Huba nélkül, felforgatott védelemmel és sorokkal korcsolyáztak ki a fiúk a gyergyószentmiklósi jégcsarnokban és jó ritmusban, fölényben játszva vetették bele magukat a küzdelembe. Ennek tükrében nyugodtan kijelenthető, hogy elképesztően furcsa mérkőzést láthattak mindazok, akik a helyszínen vagy az online közvetítés jóvoltából, a képernyőn figyelték a csapatokat. Az Újpest támadott és fölényben játszott, ám minden helyzetét és mindkét emberelőnyét elpuskázta. A Gyergyó kontrákra játszott és kíméletlenül belőtt kettőt a számára megítélt kisbüntetések közül. Hiába eresztett el az Újpest 52 lövést Ruczuj Gellért kapujára, hiába alakított ki számtalan nagy helyzetet a székely csapat kapuja előtt, a befejezést minden alkalommal elpuskázták. Az is feltűnő volt, hogy a kapusról menetrendszerűen kipattanó korongokból sem tudtunk gólt szerezni, azaz az alapszakasz két típushibája ismét visszaütött egy 3-0-ás vereség formájában, hiszen a Gyergyó a meccs végén még egy üres kapus találatot is szerzett.

Az erdélyi túra tehát nem termett babért, csupán az újabb vezéráldozattól és a csapatot mindkét meccsen jellemző ideges hangulatról marad emlékezetes. Ezúttal talán egyedül a kapusaink érdemelnek kiemelést, hiszen mindketten 93,75%-os védési hatékonysággal és jó formával vétették észre magukat. Duschek Dávid a Sportklub, Ales Sila a Gyergyói HK ellen őrizte a ketrecünket.

            2019-ben tehát három vereséggel és 1 szerzett ponttal áll eddig a csapat, ami nem túl bíztató évkezdet, viszont az alapszakaszból hátralévő négy meccsen csupán 2 pontot kell szerezni ahhoz, hogy matematikailag is biztossá váljon a felsőházi tagság, vagyis tulajdonképpen a rájátszásban való részvétel. Ezen a héten ismét pénteken és vasárnap lépünk pályára, előbbi alkalommal a Hokiklub Budapest ellen játszunk a Tüskecsarnokban (18:40), vasárnap viszont a Csíkszereda látogat Újpestre (18:30), soraiban az eltiltását addigra letöltő Becze Tihamérral. Akárhonnan is nézem, pikáns meccsre van kilátás!

 

Hajrá Lilák!

A két ünnep között négy alapszakasz mérkőzést játszott jégkorong csapatunk. Ellenfeleink a Debrecen, a Fehérvári Titánok, a Vienna Capitals második csapata és a Vasas-Schiller voltak. A megszerezhető 12 pontból kilencet sikerült begyűjteni. Újpestről a Titánok csentek el egy pontot, míg a Vasas büntetőlövések után győzedelmeskedett ellenünk, így az év első napján csupán egy egységet sikerült szereznünk. A csapat a hét további részében erdélyi túrára indul, melynek során január 4-én a Csíkszeredával, majd 6-án vasárnap a Gyergyóval csapnak össze.

 

            De haladjunk sorjában, vagyis kezdjük a december 26-án lejátszott DEAC-Újpest mérkőzéssel, ahol akkori állás szerint a negyedik helyezett Debrecen csapott össze az ötödikkel. Előzetesen mindenki szoros meccsre és nagy küzdelemre számított, az újpesti fiúk szerencsére másként gondolták. Az 5. percben Vincze Péter szerzett vezetést, amit ugyan Turcotte révén még egalizált a hazai csapat, de Kocsis, majd Sági Martin góljai révén 3-1-es vezetéssel és remek újpesti játékkal zárult az első harmad. A második etapban Andrej Hebar váltott gólra egy emberelőnyt és mivel a záró játékrész 1-1-es döntetlennel zárult (a lila gólt nagyszerű kontra végén a duplázó Sági Martin szerezte), kifejezetten magabiztos 5-2-vel és 3 ponttal térhettek haza a srácok a rivális otthonából.

            December 28-án a Fehérvári Titánok látogattak a Megyeri útra, akik ellen általában szenved a csapat. Az idei bajnokságban korábban lejátszott két meccs kivétel nélkül hosszabbításban dőlt el, mindkétszer a hazai csapat javára. A lelátón ezúttal 577 néző foglalt helyet, közülük nagyjából 10-12 fő érkezett Székesfehérvárról. A Titánok, mint mindig, egyszerű taktikát követtek, bízva a jó kapusteljesítményben, a lehető legstabilabb védekezésben, a játék tördelésében és a szerencsében, egyértelműen a kontrákra alapoztak, amiből sajnos már a 4. percben sikerült is gólt szerezniük. A sok újpesti kapuralövés a 11. percben hozta meg az egyenlítést, amikor is Csányi Karol talált be a ketrecbe. A második harmadban némileg elfogyott a lendület a lila-fehérek játékából és mivel a kisvolánnak egy előnyt sikerült gólra váltania, 1-2-vel fordultak a csapatok a záró harmadra. Az Újpest ekkor nagy tempót diktált, sok helyzetet alakított ki, megfelelő volt a lövésszám is, ám a szerencse, kapuvasak formájában inkább az ellenfelet támogatta. Egyetlen kivétel azért akadt, a 44. percben a kiváló formában játszó David Brine emberelőnyben egyenlített.

            A hosszabbítás első másodperceiben emberelőnybe kerültek a lila-fehérek. A 4 a 3 elleni szituációt Benk András váltotta gólra, így a hagyomány nem szakadt meg. Ismét hosszabbításban dőlt el a párharc és ismét a hazai csapat javára. Szubjektív vélemény, de engem a Titánok taktikája a szapporói hősök játékát juttatja eszembe, akik a fent vázlatosan leírt koncepcióval aratták a végül A-csoportot érő szenzációs győzelmeiket. Sok mindent elmond a meccsről, hogy a kapuralövési arány 53-27 volt az Újpest javára.

            December 30-án újabb hazai meccs várt a fiúkra. Ezúttal a Vienna Capitals volt az ellenfél, akiket az első harmadban lehengerelt a David Brine-Szalma Zsolt-Vincze Péter alkotta sor remek játéka, valamint a Phil Kiss és a Peter Huba alkotta védőpáros sallangmentes és tiszteletet parancsoló tevékenysége. A második és harmadik harmadokban viszonylag mérsékelt játékot hozó mérkőzésre Duschek Dávid sutoutja, azaz kapott gól nélküli teljesítménye tette fel a koronát. A 681 néző által megtekintett és a tévé által is közvetített meccs végeredménye 4-0 lett.

            Újév napján a Vasas-Schiller fiatal csapata fogadta az Újpestet. A káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum vendégszektorát szinte teljesen megtöltötték a lila-fehér szurkolók, akik némi döbbenettel vették tudomásul, hogy a piros-kékek érezhetően nagyobb elszántsággal és lendülettel vetették bele magukat a játékba. Szorgalmuknak a 19. percben meg is lett az eredménye, miután Pápa néhány másodperc alatt gólra váltott egy emberelőnyt. A második harmadban tovább folytatódott csapatunk vesszőfutása. A pontatlan, széteső és puha játék két újabb Vasas gólt fialt, így a 31. percre már 0-3-as hátrányt konstatálhatott az, aki az eredményjelzőre pillantott. Hidegzuhany a javából, mind a gyenge teljesítményt nyújtó játékosoknak, mind a székekhez fagyott szurkolóknak. Az első két harmad egyetlen pozitívuma az volt, hogy Sikorcin Ladislav révén sikerült szépíteni, így csupán két gólos hátránnyal kellett az öltözőbe menni. A záró játékrészre felpörgött a csapat. A 46. percben Brine emberelőnyből szépített, három perccel később Vincze Péter egyenlített, majd az 55. percben Benk András megszerezte a vezetést, 4-3 ide! Ám a két harmadnyi rossz teljesítményt a hoki istenei az esetek többségében megbüntetik és ez most sem történt másként. A Vasas az 58. percben egyenlített, majd a hosszabbítást követő büntetőpárbajban a 2 pontot jelentő győzelmet is sikerült kicsikarniuk. Ez a meccs bizony csalódást keltő volt!

            A hét mérlege a következőképpen vonható meg: 12 pontból 9 került begyűjtésre. A szakvezetés rátalált a kifejezetten jól működő Brine-Szalma-Vincze támadótrióra. Ebből következik, hogy a kanadai-horvát állampolgárságú David Brine leigazolása eddig maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az NHL és AHL múlttal rendelkező center 4 góllal és 2 assziszttal zárta a hetet, ami önmagáért beszél. Vincze Péter 2+3, Benk András 2+2, Andrej Hebar és Ladislav Sikorcin 1+3 kanadai pontot termelt a héten. És persze nem feledkezhetünk el két fiatalemberről sem: Sági Martin 2+1, Szalma Zsolt 1+2 mutatóval büszkélkedhet. Kapusaink közül Duschek és Sila és két-két meccsen védett, a stabilabb teljesítményt egyértelműen az előbbi nyújtotta. Sajnos hiányzónk is volt bőven: Anze Ropret a Debrecen ellen szenvedett komoly sérülést, így az utolsó három meccsen nem is léphetett pályára. Jedrick Rusk a hírek szerint családi okokból, Szaller Márk betegség miatt hagyta ki a Titánok, a Bécs és a Vasas elleni fellépéseket. A hiányuk egyértelműen érezhető volt.

            E héten két mérkőzés vár a csapatra és mindkettő kőkemény csatát ígér. Az alapszakasz utolsó erdélyi túráján pénteken Csíkszeredában, vasárnap a Gyergyói HK otthonában lépünk jégre. Reméljük a hiányzók közül már lesz visszatérő és szép eredményekkel sikerül majd hazajönni Tündérországból.

 

Hajrá Újpest! Hajrá Lilák!