Kitekintő

Képeslap a múltból...

Dicsőség, múlhatalan büszkeség, egyben szomorűság...

Melyik a jelenlegi mezőny legrégebben alapított klubja? Sokan tudják erre a választ: az Újpest. A Ferencvárost 14, az MTK-t 3 évvel megelőző újpestiek immár 132 éve írják történetüket. 1885 nyarán alakult a klub, ám csupán 20 évvel később nyertünk besorolást az első osztályba – igaz, 1901-ben írták ki az első bajnokságot. A mindössze kilenc induló közül az újoncként előkelőnek számító negyedik helyet sikerült megcsípni. Az 1910/11-es szezonig kellett várni valami „kiugróra” – noha ebben nem volt sok köszönet. 18 mérkőzésen csupán két győzelemre voltak képesek a lila-fehérek, így búcsúzni kényszerültek az első ligától. Egy évre rá sikerült visszakapaszkodni, majd megragadni. Azóta megszakítás nélkül tagjai vagyunk az NB1-nek,a legtöbb élvonalbeli mérkőzéssel büszkélkedhetünk (jelenleg 3009-nél jár a számláló).

A sikersztori igazán a két világháború között vette kezdetét. Az 1929/30-as kiírás győztese – első ízben – az Újpest FC volt. Nagy csatában gyűrtük le a Ferencvárost, 18-2-2-es mérleggel zsebeltük be az aranyérmet – hogy aztán a következő évben ennél valamivel simábban hódítsuk el a serleget. Ma már távolinak tűnik, ám az első nyolc bajnoki aranyunkat nem fővárosi csapatként értük el, hiszen Újpest 1950-től része Budapestnek. A „második aranykor” fontos momentuma az 1968/69-es Vásárvárosok kupája, melynek döntőjét oda-vissza elbuktuk a Newcastle csapatával szemben, ám óriási fegyverténynek mondható az addigi menetelés. Mai szemmel is fantasztikus eredmény a görög Arisz elleni 11-2 (2-1 és 9-1), a Legia Varsó 3-2-es kiejtése, majd a Leeds búcsúztatása összesítésben 3-0-al. Az elődöntőben a török Göztepe csapata kevés fejtörést okozott Benééknek (8-1), a döntő második mérkőzésén viszont hiába vezettünk Bene és Göröcs góljaival 2-0-ra, az angolok megfordították a találkozót.

                1969-től egymás után hétszer nyertük meg magyar bajnokságot (Baróti Lajos, Kovács Imre és Várhidi Pál irányításával), a klub történetének talán legemlékezetesebb mérkőzésére 1974 áprilisában került sor. A BEK-elődöntőben a Beckenbauerrel, Breitnerrel és Gerd Müllerrel felálló Bayern Münchent fogadtuk. Nem is vallott szégyent a lila-fehér csapat a Népstadionban (körülbelül nyolcvanezer néző előtt); Fazekas László a hajrában egalizált, így lett 1-1 a vége. Az Újpest kezdőcsapata az alábbi: Szentmihályi, Noskó, Harsányi, Horváth József, Kellner, Dunai Ede, Tóth András, Fekete László, Bene Ferenc, Fazekas László, Zámbó Sándor. A későbbi győztes müncheniek a visszavágón 3-0-ra nyernek, ám az elődöntő és az odavágó így is kitörölhetetlen része marad az Újpest FC történelmének!

                Ami olyan gazdag, hogy könyveket lehet és kell is teleírni arról, a fentiek csupán kiragadott részei a 132 éves sztorinak. A közelmúlt eseményeit illetően jegyezzük fel: az utolsó bajnoki címünket 1998-ban szereztük meg. A Fehér Csaba, Sebők Vilmos, Szlezák Zoltán, Kozma István, Véber György, Herczeg Miklós és Kovács Zoltán (a kispadon Várhidi Péter) fémjelezte csapat az ősi rivális FTC előtt végzett az élen. A 21. században három ezüstérem, amit felmutathatunk; az első kettőt Mészöly Géza, a harmadikat Szentes Lázár vezérletével. A háromból az első kettő a fájóbb, hiszen akkor egy-egy Puskás Stadionban lejátszott meccsen a bajnoki cím is összejöhetett volna, ám ezek között is lehet különbséget tenni. Míg 2004-ben óriási feltámadás kellett az esélyhez, 2006 tavaszán sokan már odaadták a bajnoki aranyat Mészöly csapatának. Az MTK ellen az utolsó pillanatokban elbukott mérkőzés utáni rendbontás után albérletbe kényszerülőÚjpest két kiállítás után (Rajczi és Tóth Norbert) 3-1-re kikapott a Csertői-féle Fehérvártól. Talán a 21. század második legkedveltebb újpesti játékosa, a nyolcas számú mez korábbi tulajdonosa, Rajczi Péter kulcsszereplője volt egyébként mindkét összecsapásnak. Az MTK elleni 1-1-nél Simeknek gólpasszt adott, majd néhány perccel később nem érte el Tóth Norbert beadását. Ha akkor az bemegy..Vagy ha nem állítják ki még az első félidőben a két évvel későbbi „bajnoki döntőn”. De nincs „ha”, Rajczi pedig így is kedvenc marad a IV. kerületben.

                A cikk felütésében szereplő kérdésre (melyik a legrégebben alapított és jelenleg is a legjobbak között szereplő magyar futballklub) egyértelmű a válasz. Ám jóval kevesebben asszociálnának az Újpestre, ha azt kérdeznénk: vajon ki veszi fel a versenyt gólok tekintetében a Real vagy a Bayern korábbi ászaival. Nos, a Marca november 17-i cikkében tudósított arról, hogy a statisztikákkal foglakozó IFFHS összegyűjtötte a történelem tíz legnagyobb gólvágóját. Büszkék lehetünk magyarként, hiszen a top10-ben Puskás Ferenc, Schlosser Imre, Zsengellér Gyula és Szusza Ferenc is helyet kapott – ahogy talán még büszkébbek lehetünk Újpest-érzelműkéntZsengellérre és Szuszára.

                Előbbi a lista harmadik helyére fért fel, utóbbi - stadionunk névadója - pedig a nyolcadik. Zsengellér 394 mérkőzésen 416 gólt lőtt – Magyarországon, Olaszországban és Kolumbiában. Ennek közel 90%-át (368-at) Újpesten szerezte, 1936 és 1947 között. Ha a gól/meccs mutatót nézzük, csupán Schlosser Imre előzi őt meg – egészen félelmetes, 1,31-es mutatójával. Ám Zsengellérnek sem kell szégyenkeznie, hiszen több gólt lőtt, mint ahány mérkőzést játszott (1,06 gól/meccs).A 2006-ban elhunyt Szusza Ferenc pályafutása során végig hű maradt gyermekkori szerelméhez, az Újpesthez. 462 találkozón 393 gól, 69 találkozó az újpesti kispadon. Nem véletlen került be a minden bizonnyal valaha volt legnagyobb újpesti legenda azok közé, akikről már életükben elneveznek egy stadiont (2003 őszén).

                761 gól Zsengellér Gyulától és Szusza Ferenctől lila-fehérben! Csak óriási tisztelettel beszélhetünk az újpesti futballklub két hatalmas alakjáról. „A régiek messzire elvitték a hírünk a földön [..], mennyi név, mennyi év, az újaknak üzenték: a folytatás legalább annyira legyen szép”.