Kitekintő

Tiszteld ellenfeled!

„Tiszteld az ellenfeled, mert minden küzdelem tanít neked valamit.” Ez egyszerű, de mégis nagyszerű mondat jutott eszembe, amikor az ulloi129.hu cikkét olvastam a december 28.-án rendezett jégkorong derby után.
A cikk:
https://ulloi129.hu/2017/12/28/ismet-fradi-szurkolokra-tamadtak-a-dozsasok/

A tisztelet egy olyan természetű dolog, amit kikövetelni nem lehet, ugyanakkor illik megadni. Arra kérek hát mindenkit, hogy tegye meg maga, és legyen annyira ember, legyen annyira sportember, hogy mindig meg is tartsa! Kérem tehát, hogy;

Tiszteld ellenfeled…
… azzal, hogy megtanulod a nevét. Pontosan tudjuk, hogy volt egy olyan rendszer, amikor az FTC-ből ÉDOSZ lett, majd Kinizsi, ahogy az sem titok számunkra, hogy Fóti TSZ SE voltaképpen melyik csapatot jelölte. 
De! Hála az égnek, ezek az idők elmúltak, és ahogy elmúltak, kívánom, hogy úgy múljon el a rossz érzés is ezekkel a nevekkel kapcsolatban a IX. kerületben is! 

Tiszteld ellenfeled…
… azzal, hogy nem aggatsz rá álságos titulusokat. A „rendőrcsapat híveit” senki ne keresse sorainkban! Igen, 1950-ben Kádár János a belügyi tárca egyesületével való fúzió után a belügyminisztérium vezetése alá vonta az UTE-t, kétségtelen tény. A ma fradistája pontosan tudhatja, hogy mit jelent egy „állami gondozott” egyesület; sokszor többet vesz el, mint ad… 
De! Hála az égnek, ezek az idők nálunk már elmúltak, és őszintén kívánom az FTC minden szurkolójának, hogy soha ne nevezze őket senki a pártigazgató-csapat szurkolóinak!

Tiszteld ellenfeled…
… azzal, hogy tényszerű maradsz. A vendégszektor mögött landoló görögtüzet, ne nevezd vendégszektorba csapódó petárdának, a szájkaratét pedig ne állítsd be leütésnek, és földön fekvők rugdalásának. Ezen igaztalan állításokkal az ellenfélből ellenséget kreálsz, nemes küzdelem helyett nemtelen háborúskodást szítasz. Sokakhoz szólni, őket (félre)tájékoztatni nagy felelősség. Petőfi – aki igazán pontosan tudta, mit jelent tömegeket megszólítani! - intelmével élve; „Ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez!”.
Hála az égnek, ma már tudjuk, hogy nem kell ugranunk szavakra, melyek nem minket illetnek, nem kell ellenséggé válnunk. Nem tesszük, mert nekünk ellenfeleink vannak, akiket tisztelünk! Kívánom, hogy ellenfeleink is tapasztalják meg, milyen érzés ezzel a lelki békével élni!

Tiszteld az ellenfelet azzal…
… hogy önnön problémáid nem rovod fel neki. A két neves klub, mint társadalmi szervezet - mert minden erőlködés ellenére is azok maradtunk ott a Ferencvárosban, és itt Újpesten! – természetükből fakadóan szurkoló széles tömegeit egyesítik. A számosság szép dolog, de a tömeg mögött megbúvó, arctalan agresszió sajnos ebben a közegben bizony gyakran felüti fejét. Ez néhol egy görögtűz, vagy némi szócsata formájában jelenik meg az ellenfél irányába, van ahol pedig kések marcangolják a belső egységet.
Hála az égnek, ma már tudjuk, hogy ennek nem kell így lennie! Ezek kétség kívül mind olyan negatív jelenségek, amikre nincs szükség sem sportpályákon, sem azon kívül! Kívánom, hogy soha ne ismétlődjenek meg a 2017-es év drámai eseményei, és minden meccset végigszurkolva érezzük sportszerű küzdelem mámorát!

Tiszteljük egymást!
A két klub szurkolói közötti kommunikációt meglehetősen sok negatív érzelem viszi félre. A fentiek nem a „kötelező” ellentmondás jegyében fogantak, nem a szembenállás, vagy éppen a feszültség fokozását célozzák! Éppen ellenkezőleg, szerkesztőségünk egyöntetű álláspontja szerint:
Újpest szurkolóként is tiszteljük a Ferencváros csapatait, szurkolóit! Nem gondoljuk, hogy örök barátságot kell fogadnunk, ugyanakkor; 
Fontosnak tartjuk felhívni a mindkét oldal figyelmét arra, hogy – nem első alkalommal!!! – feszültséget szító ellenség-kép gyárosok árnya vetül a két klub világszinten is példa nélküli nemes versengésére! 
Kérem, egyik oldalon se hagyjuk, hogy ellenfélből ellenséggé változtassanak! Mi magunk azzal kezdjük tehát, hogy ezúton is tiszteletünket fejezzük ki minden Fradi szurkolónak!