Kitekintő

Felmérjük, kik vagyunk, hol tartunk.

Holnap elkezdjük. Mondanám, hogy végre, de nem biztos, hogy igazat írnék. Az ember mindig reménykedik, eljátszik olyan gondolatokkal, melyeknek nem igazán lenne realitása egy olyan helyzetben, amiben a magyar foci tart. A sport mindig tartogathat meglepetéseket, sőt olykor a csoda is megtörténik, de nehéz elkezdeni hinni a lehetetlenben. Ahhoz ugyanis szükség van legalább egy „töltényre a tárban”, vagy egy különleges inspirációra. Az EL sorsolás pillanatában eldőlt, ez a futam nem díszlépésben lesz teljesítve. Még ha túl is tudnánk vergődni valahogy a Neftci-n, akkor ott fog tornyosulni előttünk a Sevilla, mely honi mércével egy akkora gigász, mintha a Videoton és az FTC közös, teljes kerettel állna ki ellenünk egy bajnokira. Tulajdonképpen arányait tekintve ez még alaposan alábecsült hasonlat, ugyanis a Sevilla értékben a mai teljes NB1-et is meghaladja.

A bölcselet szerint „a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk”, ezért maradjunk egyelőre a Neftcinél. Az azeri focit mifelénk még mindig szokás lenézni, pedig nincs rá semmi okunk. Ha ránézünk a klub honlapjára, már eleve egy rendkívül profi benyomást kapunk rólunk. Az oldal elérhető azeri, orosz és angol nyelveken. A legfrissebb hír szerint a csapat új szponzora a Turkish Airlines, aki a légiközlekedésben egyáltalán nem kispályás, sőt…nem másokat támogatott, mint a Barcelonát. Az előző poszt az olasz edzővel, Roberto Bordinnal készített interjú, melyben nagyon nyugodt hangnemben nyilatkozik a csapat felkészüléséről és az esélyekről. Nem becsüli le egy szóval sem az Újpestet, de minden betűből érezhető, meg sem fordul a fejében, az, hogy ne ők jutnának tovább. Irigykedve olvastuk az új érkezőkről szóló részt, mely szerint már mindenki beilleszkedett a csapatba.

Tovább bogarászva azt tapasztaljuk, hogy játékosaik is magabiztosak.

Néhányuk nyilatkozata szerint…

Soni Mustivar: 'We must fight and win in both matches vs Ujpest'

“Harcolnunk és győznünk kell az Újpest ellen mindkét meccsen”

Anton Krivotsyuk: 'We will be able to reach next stage'

“Képesek vagyunk elérni a következő fordulót”

Egyik új érkezőjük egy ghánai csatár, Kwame Karikari tipikus centernek tűnik. Nyilatkozata szerint nagyon örül, hogy a Neftcihez érkezett, sok gólt szeretne lőni, és alig várja, hogy találkozzon a szurkolókkal. Ez a pár gondolat Újpesten bizonyára kiverné a biztosítékot, hisz annyira sablon, hogy már szinte unalmas.

A honlapon fogadott látvány szerint Azerbajdzsánban nem követték az újpesti címerháború részleteit, sajnos a WC deszkát használják a mérkőzés beharangozásakor. S még egy apró (?) érdekesség…a honlapon van egy rövid video. Bár egy szót sem értünk belőle, de így is sugárzik a nyugodtság és a szenvedélyesség.

Itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/NeftciPFK/videos/2004701479562318/

Visszatérva a kezdeti gondolatra, a mi csapatunk sajnos most nem viszonyul a külvilághoz úgy, mint a bakuiak. Szeretnénk persze, ha továbbjutnánk, s nem is reménytelen a helyzet, de azt kell mondjam, röpke fél óra alatt több információt gyűjtöttem össze a Neftciről, mint a mieinkről. Így egy kicsit elhanyagoltnak érzi magát egy Újpest szurkoló, s mint tudjuk az ösember óta, a tüzet, a lángot táplálni kell, hogy fényesen lobogjon…