Kitekintő

Címerjátszmák 3/2

2018 szeptember 12-én az UTE közleményt jelentetett meg CÍMERÜGY címmel. A közlemény sok, a címer-üggyel kapcsolatos kérdésre választ ad, de legalább ennyi kérdést újabb kérdést is felvet.

MOTIVÁCIÓK

Az UTE a címer megváltoztatása után igyekezett minél gyorsabban reagálni, elindított egy polgári peres eljárást is, mivel itt gyorsabb eredményre számíthatott. Az UTE elsődleges célja az, hogy a címer visszaállításra kerüljön. Lehet, hogy vannak mögöttes célok is (pénzügyi, presztízs, reklám-jogok, stb.), de ezeknek a mai helyzetben nincs jelentőségük.  Azt ma már nem tudjuk, hogy akkor, amikor elindította a pereket az UTE, milyen kimenetelre számított. Nem tudjuk, hogy a jogászok számoltak a megszüntetéssel, vagy a mai helyzet készületlenül érte őket. Ez ugyanis nem annyira jogi kérdés, sokkal inkább erkölcsi kötelesség, de az bizony egy sportegyesület számára legalább olyan fontos, minta törvények betartása.

Az UTE skizoid helyzetben van; ha nem tesz semmit, akkor az a vád érheti, hogy nem tesz semmit a jog, és erkölcs védelmében, ha pedig – a teljes ellenállás okán – a végsőkig elviszi az ügyet, azzal az UFC megszűnését kockáztatja.

A másik oldal ezt pontosan tudja, különben nem merne jogtalan és erkölcstelen működésével tulajdonostársa, bíróságok, és szurkolók ellenére cselekedni. Ezért a megszüntetés Damoklesz-kardját csak holmi fakardnak tekinti. Ez a látható viselkedés, a motiváció pedig az, hogy; Roderick Duchâtelet-nek a logó-val az a célja, hogy megkülönböztesse a „ő klubját” a korábban mások által birtokolt klubtól. Figyelem! Az örökség számára kedvező elemeivel (csillagok a bajnoki címek után, legendák, eredmények, stadion) kifejezetten kérkedik, magáénak tekinti, arra törekszik, hogy totálisan kisajátítsa!

Az a cél tehát, hogy Roderick Duchâtelet önmagát megkülönböztesse az előzőktől, azaz a logó őt magát jelképezi! Emellett pedig - az ő szemszögéből nézve - kiváló eszköz arra, hogy sértettsége, csalódottsága, az átvertség érzése által táplált frusztrációját kiélje. További cél az ellenség(nek tekintett) környezettel való harc fenntartása, az ellenség (mindenki az!) megosztása, ledegradálása, megsemmisítése.

Ez utóbbiakra egész szemléletes példák vannak.

Megosztás:

A lételeme, sok intézkedése, egész lénye erre épül. A logója is ilyen; tudja, hogy vannak konformisták, és soha meg nem alkuvók. Pontosan felmérte, hogy ez a téma milyen mélyen érint érzelmeket…

Degradálás:

Ez a fogalmat teljes mértékben kimaxolja az a többször elhangzott véleménye, miszerint a szurkolók alkoholista bűnöző drogosok gyülekezete. Mindezt megspékelte azzal, hogy szerinte vannak igazi szurkolók is. Az ő szurkolói, akik bólogatnak mindenhez, akik már-már nem is a klubnak, vagy a csapatnak, hanem sokkal inkább neki szurkolnak! (és ezzel máris összekapcsolta a témát a megosztással)

Megsemmisítés:

Ha a szurkolók viselkedése semmiképpen nem tetszik, akkor jó lesz a zártkapu, jó lesz fenntartani a megosztó helyzetet, őket becsmérelni nyilatkozatokban, mert ezzel hosszabb távon elérhető, hogy ne is jöjjenek a stadionba. Semmi szükség rájuk, mert Tao-ból, vagy központi pénzekből egy év alatt annyit lehet kasszírozni, amihez (folyamatos full-house esetén is) jegybevételből tíz év kell.

A fentiek pontosan megmutatják, hogy milyen szurkolói dilemmák feszítik a tábort. Sarkosan fogalmazva; vagy foci lesz, vagy címer! Most ugyanis – ha nem változik Roderick Duchâtelet álláspontja! – csak akkor állhat vissza a címer, ha a cégbíróság elmegy a végsőkig, ami viszont a foci végét jelenti… Egyre többen fogalmazzák meg, hogy a kisebbik rossz a belga tulajdonos, így a címer-változtatás ellen nem tiltakoznak, egyesek pedig egyenesen beálltak Roderick Duchâtelet mellé, védve, támogatva álláspontját.

Ezen a ponton két rendkívül fontos tényezőre kell felhívnom a figyelmet! Egyrészt; nem az UTE az, aki a megszűnéssel fenyegető cégbírósági eljárás oka, hanem az a jogellenes gyakorlat, amit a Újpest 1885 Futball Kft. követ. Másrészt; aki a címert, netalán Roderick-et támogatja, az a törvénytelenség, az erkölcstelenség támogatója is egyben!

(folytatás következik)

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!