Kitekintő

Címer-játszmák 3/3

2018 szeptember 12-én az UTE közleményt jelentetett meg CÍMERÜGY címmel. A közlemény sok, a címer-üggyel kapcsolatos kérdésre választ ad, de legalább ennyi kérdést újabb kérdést is felvet.

JÁTSZMÁK

A két korábbi részben megvizsgáltuk, hogy mi most a helyzet, és milyen motivációk vezérlik a történet szereplőit. Most arra próbálunk kísérletet tenni, hogy mi várható, milyen eseményekre, és végül milyen következményekre számíthatunk.

Az UTE olyan helyzetben van, mint a szurkolók is; melyik ujjamba harapjak? Most sajnos nem látszik olyan megoldás, amiből minden tekintetben jól jöhetünk ki. De! Lássuk be; ahogy telik-múlik az idő, és az Újpest 1885 Futball Kft. továbbra sem tesz semmit a bírósági döntések végrehajtása ügyében, minden egyes nappal csak közelebb kerülünk a megszüntetéshez! Az UTE azért nem aktívabb az ügyben, mert azt várja (inkább csak remélheti), hogy Roderick Duchâtelet meggondolja magát. Fel kell tennünk a kérdést; van realitása annak, hogy egy szép napon arra ébredünk, hogy minden a régiben, az egyetlen igazi címer visszakapja méltó helyét?

Mai ismereteim birtokában én azt gondolom, hogy nincs olyan tényező, nem ismerek olyat, ami az Újpest 1885 Futball Kft. jogellenes működésének megváltoztatására ösztönözné a tulajdonos – ha ezt eddig sem tette meg. Ha pedig ez igaz, akkor nincs értelme várni, lépni kell, el kell menni a falig, nincs más hátra! Az pedig majd kiderül, hogy nagyot koppanunk, vagy végül a „belga” az utolsó pillanatban „elrántja a kormányt”. Most úgy áll a dolog, hogy ennek csak az időpontja kérdéses, az viszont, hogy ezt a lépést meg kell tenni, nem kérdés!

Mi történhet, ha a cégbírósági eljárás megszűnéssel ér véget? Ha az Újpest 1885 Futball Kft. jogutód nélkül szűnik meg (ez a valószínű!), ezért az erősen kérdéses, hogy a megszűnő társaság hozzájárulása nélkül átruházhatók a licensz-jogok. Ebben az esetben bizony egy új klub, alsóbb osztályból indulva kell, hogy évek alatt kiharcolja az élvonalbeli tagságot. Mert ugye az nyilvánvaló, hogy a mindenkori Újpestnek az élvonalban van a helye! Ha alsóbb osztályokban kellene indulni, a cél akkor sem lehet más, mint a legrövidebb időn belül visszakerülni.

Igen ám, de ki az, aki létrehoz, működtet egy ilyen klubot? Ki az, aki közben még arra is képes, hogy hiteles identitást adjon, azaz a klub valóban Az Újpest legyen? Erre a válasz elég egyértelmű; ez bizony az UTE!

És itt van a másik ok, amiért az UTE kissé nagyobb türelmet tanúsít, mint azt a szurkolók elvárnák. Az UTE ugyanis nem tud/akar/képes elindítani egy alacsonyabb osztályban szereplő felnőtt csapatot. Ezt most sem teszi meg, pedig az akadémiájáról kikerülő fiatalok pályának már most sincs igazi kifutása; az UFC-s akadémia nem tart igényt rájuk… Így most az a faramuci helyzet van, hogy az UTE szakmai munkája kizárólag nem újpesti egyesületeknél kamatozhat, felnőttként kizárólag ott csinálhatnak karriert az UTE nevelésű fiatalok.

Közben Roderick Duchâtelet köszöni szépen, jól van, az ő értékrendje szerint (csak a pénz számít, erkölcs és jog előtt mindenkor!) ez rendjén van. Az a fiatal, akinek probléma, hogy majdani profi pályafutását nem tudja Újpesten kezdeni, menjen hozzá, tárt karokkal várja! Ezzel meg az a komoly probléma van, hogy az UFC akadémia csapatai a mai napig gyengébbek, mint az anyaegyesület utánpótlás csapatai, így most átmenni oda, valójában szakmai visszalépést jelent a gyerekek számára (persze ez nem feltétlen marad így mindig).

Roderick Duchâtelet-nek egyetlen esélye van arra, hogy a saját logója megmaradjon; a fenti okok miatt az UTE végül eláll az egész ügytől, és/vagy egy Újpest 1885 Futball Kft. taggyűlésen megszavazza a változtatást. Semmi más esély nem kínálkozik, kizárólag ez; a „belga” ugyanis teljesen biztos benne, hogy az UTE nem meri megkockáztatni az élvonalbeli tagság elvesztését, és nem tudja önerőből újra építeni a klubot!

A fentiek alapján bizony nagyon úgy tűnik, hogy a két szereplő közül az erkölcs és a jog az egyik oldalon, míg az események alakításának lehetősége a másik oldalon van! Nem egyszerű helyzet, de nézzük meg, hogy mit léphet az, aki képes változtatni a kialakult helyzeten. Milyen lehetőségek vannak?

 

  1. Az Újpest 1885 Futball Kft. végrehajtja a bíróságok határozatait

Az egész tragikus eseménysor lezárul? Nos, az a helyzet, hogy nem, itt nincs vége a történetnek, csakis és kizárólag a jogi rész tekinthető befejezettnek. Az okozott erkölcsi károkat nem lehet egy tollvonással orvosolni, a lelkekben keletkezett sérülések mélyebbek annál, semmint jogi eszközök gyógyírt jelentsenek! Véleményem szerint teljes lezárás egy három fázisú folyamat; a címer visszaállítása, bocsánatkérés mindazoktól (mindenek előtt UTE, szurkolók), és folyamatos bizonyítása annak, hogy a tulajdonos elkötelezett a sportszakmai eredmények mellett, azokért a saját hatáskörében mindent megtesz!

  1. Az Újpest 1885 Futball Kft.-ét tulajdonosa értékesíti

Ezzel a jogi folyamat nem zárul, az új tulajdonos személyétől függetlenül a cég kötelezettsége fennmarad, a bíróság döntéseinek végrehajtására szóló kötelezettség fennmarad. Ezt egy új tulajdonos örömmel meg is tenné, hiszen ezzel máris egy plusz pontot szerez a szurkolóknál (amennyiben persze fontosak neki a szurkolók).

  1. Az Újpest 1885 Futball Kft. a címer tekintetében kompromisszumos megoldási javaslatot tesz, ami elfogadásra kerül.

Itt arra gondolok, hogy az egyetlen, és eredeti címerből kiindulva egy (vagy több) olyan tervvel áll elő, ami szerves folytatás, továbbfejlesztés, de semmiképpen nem egy gyökértelen, előzmény nélküli, és mindenek előtt illegitim, jogszerűtlenül ránk kényszerített kreatúra! Jogi feltétel, hogy ezt az UTE elfogadja, erkölcsi feltétel pedig az, hogy a szurkolók is ugyanezt tegyék. Erre – az előzmények okán különösen! – nincs sok esély…

 

A mini-sorozat zárásaként, összegezve a gondolatokat, azt látom, hogy;

  • Nincs mire várni, mert ha nem változik Roderick Duchâtelet hozzáállása a bírósági döntésekhez, csak az időt húzza, de előbb-utóbb bekövetkezik a megszüntetés.
  • Az UTE kényes helyzetben van, mert a jogi eszközök alkalmazása végül a Újpest 1885 Futball Kft. megszüntetéséhez vezethet.
  • Nincs szándék/akarat/képesség az UTE részéről arra, hogy felnőtt csapatot indítson.
  • Nem látok olyan körülményt, ami Roderick Duchâtelet-t változtatásra ösztönözné.
  • Nem tudok hitelt érdemlő információt az Újpest 1885 Futball Kft. eladásával kapcsolatban.
  • Nem várható kompromisszumos javaslat az Újpest 1885 Futball Kft. részéről.
  • Ha az Újpest 1885 Futball Kft. végrehajtja a bírósági határozatokat, az még nem jelenti az ügy teljes körű, mindenre kiterjedő lezárását.

Ennek a helyzetnek ma már nem Újpesten van a megoldása, sokkal inkább olyan körökben, olyan helyeken, amik magasabb szintet képviselnek jogban, politikában, sportdiplomáciában. Nem akarom túldramatizálni a helyzetet, de szégyenteljesnek tartom, hogy az emlékezetes licensz-átruházási ügy után rövid idővel újra mások segítségére, jóindulatára szorulunk, mert mi magunk nem vagyunk képesek arra, hogy berkeinken belül generált problémát a berkeinken belül oldjunk meg.

(vége)

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!