Kitekintő

6-ból 5, pénteken hokirangadó!

A szerdán közzétett első hoki bejegyzés és helyzetismertetés óta az UTE két bajnoki mérkőzést játszott és ezeken a megszerezhető 6 pontból 5-öt sikerült is begyűjtenie a srácoknak. November 30-án pénteken a Vasas-Schiller volt az ellenfél a káposztásmegyeri Jégcentrumban, majd vasárnap a gyergyószentmiklósiak érkeztek a Megyeri útra. A piros-kékek a tabella utolsó helyén állnak, ezért a győzelem kötelező elvárás volt ellenük, míg az Újpestet közvetlenül üldöző erdélyi csapat ellen sokkal nagyobb izgalmakra lehetett számítani.

 

            A Vasas ellen végre teljes kerettel, sérültek és betegek nélkül tudott felállni az Újpest és ennek megfelelően az első tíz percben enyhe fölényben játszott a lila-fehér alakulat. Ellenfelünk, előre látható módon, a kontrajátékra helyezte a hangsúlyt, amit a meccs kétharmadában remekül meg is oldottak a nagy akarással, lelkesedéssel és tiszteletre méltó koncentráltsággal játszó, zömében fiatal játékosok. Az Újpest az első harmad közepén szerezte meg a vezetést, méghozzá a DVTK csapatától nemrégiben érkezett Vincze Péter szép egyéni alakítása révén. A gól megnyugtatta a lilákat, így a hátralévő időben több veszélyes Vasas támadást láthatott a nagyjából 500 főnyi közönség.

            A második harmadban hasonló volt a játék képe, az UTE a 32. percben a fiatal Sági Martin révén növelte az előnyt, aki a csapatkapitány Benk András passzát váltotta gólra, ám sajnos tizenhét másodperccel a harmad vége előtt az egyik Vasas kontra is eredményes volt. A kapu mögül visszaadott korongot a második hullámban érkező Bálint Tamás vágta szlovén kapusunk, Ales Sila hálójába. A harmadik harmad 2-1-es Újpest vezetéssel indult tehát és az első néhány percet kivéve, egyértelmű lila-fehér fölényt hozott, ami végre gólokban is megnyilvánult. A 49. perc végén Varga Arnold használt ki végre egy emberelőnyt, majd három és fél perccel később a kanadai Taylor Stefishen vágta a pakkot a jól védő finn Koitmaa hálójába, végleg eldöntve ezzel a találkozót (1:4).

            Pénteken tehát, mindent egybevetve magabiztos győzelmet aratott jégkorongcsapatunk, ami akkor is igaz, ha a szurkolók és a szakemberek többsége nagyobb gólarányú sikerre és gyorsabban eldőlő mérkőzésre számított. A Vasas finn kapusa remek teljesítményt nyújtott (a kapura lövési arány 36:28 az Újpest javára) és amikor már ő sem volt elég, a szerencse mentette meg a fegyelmezett, meccsről-meccsre sokat fejlődő piros-kékeket a góltól. Az idegenbeli UTE győzelem értékét tovább növeli az a tény, hogy két nappal később a tabellán közvetlenül előttünk álló Debrecen büntetőlövésekkel szenvedett vereséget Káposztáson.

            Vasárnap este a Gyergyói HK látogatott a Megyeri úti jégcsarnokba. A székely csapat népes szurkolótábora szinte teljesen megtöltötte a 300 fős vendégszektort, így összesen 664 néző láthatta, ahogy az első harmadban a lila-fehér hokisok az idény legjobb és legélesebb játékával rukkolnak elő. A fölény gyönyörű gólokban is megmutatkozott, sorrendben Nagy Nilan, Ladislav Sikorcin és Sági Martin találtak kapuba. A második harmad legeleje azonban igencsak gyatrára sikeredett. A védekezés felhígult, a Gyergyó pedig köszönte szépen és 3 perc alatt 3-2-re zárkózott. Szilassy Zoltán kénytelen volt időt kérni, így a jó tempójú második harmadban több gól már nem esett, csak kimaradt helyzeteket, nagy védéseket láthattunk.

            A harmadik harmad szintén mozgalmasra sikeredett. A 44. percben előnyből egyenlített a Gyergyó, ám 27 másodperccel később a szlovén Anze Ropret Sikorcin átadásából ismét az Újpestet jutatta vezetéshez. Ezt követően számos lehetőség lett volna a meccs eldöntésére, ám Ruczuj Gellért hatalmas védésekkel bizonyította tehetségét, amivel sikerült őrületbe kergetni az újpesti szurkolókat, köztük engem is. A kimaradt lehetőségek végül megbosszulták magukat, a székelyek egy szerencsétlen szituáció végén az 55. percben egyenlítettek. Jöhetett a hosszabbítás, amit 29 másodperc alatt nagyszerű csapatkapitányunk, Benk András döntött el egy remek góllal. Az Újpest 2, a Gyergyó 1 ponttal gazdagodott.

            A hét mérlege tehát kifejezetten pozitív eredménnyel zárult, hiszen a Gyergyói HK-val szemben egy ponttal növeltük, a Debrecennel szemben egy ponttal csökkentettük a hátrányt, úgy, hogy mindkét csapat több mérkőzést játszott az Újpestnél (előbbi 28, utóbbi 26 meccsnél jár már). Mindkét meccsen lényegesen többet lőttünk kapura, mint az ellenfél, ami különösen a székelyek ellen mutat imponáló, 51:26-os arányt. Ráadásul az 51 lövés jelentős százalékban minőségi, azaz valóban gólveszélyes vállalkozást takar. A csapat hozzáállása kifejezetten jó volt, agresszívan és gyorsan játszottak, ami szintén a vasárnapi meccsen, annak is az első harmadában volt igazán feltűnő. Ha ezt a teljesítményt sikerül állandósítani, akkor kifejezetten elérhetőnek tűnik a bajnoki döntős szereplés, ám ez még a távoli jövő zenéje.

            Persze meg kell emlékezni arról is, hogy az emberelőny kihasználásunk továbbra is a várakozások alatt marad. Habár a Vasas ellen sikerült kihasználnunk végre egy 2 perces kisbüntetést, a Gyergyó ellen már nem jött össze a gólszerzés, bár azt is el kell ismerni, hogy ebben sokszor Ruczuj Gellért bravúrjai és a védők önfeláldozása akadályozta meg játékosainkat. Akárhogy is, az előnyök hatékony kihasználásában bőven van hová fejlődni még. Nem is beszélve arról, hogy egy bajnoki címre áhítozó csapat nem engedhet meg magának olyan, az idény során nem először tapasztalt rövidzárlatokat, mint amilyet vasárnap a második harmad elején láttunk és amivel sajnálatosan visszahoztuk ellenfelünket a meccsbe.

            Játékosaink közül a hosszú sérülésből visszatérő Sági Martin két gyönyörű góllal és 2 fontos gólpasszal, a pénteken névnapját ünneplő Benk András egy hosszabbításban lőtt győztes góllal és 2 asziszttal, míg Sikorcin Ladislav szintén 1+2-es mutatóval zárta a hetet. A Vasas ellen védő Ales Sila (96,4%) és a vasárnap bevetett Duschek Dávid (84,6) szintén jó teljesítményt nyújtottak. Duschek százalékos mutatója megtévesztő, hiszen a kapott gólokért nem hibáztató és számos szép védéssel járult hozzá a nagy csatában begyűjtött győzelemhez.

            Az UTE e héten pénteken (december 7.) játszik legközelebb: 18:00-ás kezdettel az éllovas Csíkszeredai Sportklub csapatát fogadjuk a Megyeri úton, majd december 10-én hétfőn a Vasas-Schiller lesz az ellenfél szintén hazai pályán. Ez utóbbi meccset az m4 sportcsatorna 20:00-ás kezdettel élőben közvetíti.

 

Gyertek ki minél többen, zúgjon a Hajrá Lilák!