Kitekintő

Válogatott szünet után, ünnepi meccsek előtt...

8 nap elteltével e héten végre folytatódnak az ERSTE Liga küzdelmei, egyben megkezdődik az ünnepi meccsdömping. Az Újpest elsőként december 19-én a Dunaújváros (18:00), majd 21-én a Ferencváros (18:00) vendégeként lép pályára, egy nappal később pedig a Vasas látogat el a Megyeri útra (18:30). A zöld-fehérek elleni vendégjátékot az m4sport élőben közvetíti.

 

            A 8 napos szünet oka a válogatott norvégiai szereplése volt, de a felnőttek mellett az U18-as és U20-as korosztály szelekciója is megmérettette magát, az utóbbiak ráadásul a korosztályos Div1/B világbajnokságon. Csapatunkat Szalma Zsolt képviselte a VB-én, aki öt meccs alatt 4 gólpasszt szorgoskodott össze és végül egy bronzéremmel térhetett haza Lengyelországból. Mivel a feljutás volt a kitűzött cél, az eredmény mind a játékosok, mind a szurkolók számára csalódást keltő, főleg annak tükrében, hogy a csoport döntőjeként számon tartott, büntetőlövésekkel 5-4-re elvesztett magyar-szlovén meccsen két harmadot követően már 4-1-re is vezettünk.

            A felnőttek között Varga Arnold és Benk András képviselte a lila-fehér színeket. Az A-csoportos ellenfelekkel megmérkőző válogatott három vereséggel tért haza Norvégiából, melyek közül csupán a Belorussziától elszenvedett 1-8 volt kifejezetten fájó. Játékosaink mindhárom meccsen szerepet kaptak a válogatott munkáját irányító Jarmo Tolvanentől.

            A budapesti tornán szereplő U18-as válogatottba Gáspár Leventét, Horváth Andrást (védők) és Béres Boldizsárt (csatár) hívták be Újpestről. A srácok ellenfelei Szlovákia és Dánia korosztályos legjobbjai voltak, azaz a világ elitjéhez tartozó hokinemzetek fiai. Válogatottunk történelmi sikerrel nyitotta a tornát: a fiúk 5-4-re verték északi szomszédunkat, a győztes gólt pedig Gáspár Levente jegyezte egy nem mindennapi találattal.

            Ezúton is szeretném kifejezni gratulációmat minden válogatott játékosunknak, tudván, hogy a Megyeri útról manapság nem vezet egyenes és könnyű út a címeres mezig!

            A rövid kitekintés után térjünk vissza az újpesti jégkorongcsapathoz. E héten három meccs áll a srácok előtt, amit kifejezetten gyors ütemben, négy nap alatt kell lejátszaniuk. Szerencsére az utunkba kerülő riválisok szintén mind pályára lépnek, így senki nem lesz pihentebb a másiknál. A két legnehezebb próba a dunaújvárosi és pesterzsébeti vendégszereplés lesz és az alapszakasz hátralévő részére nézve remek erődemonstráció volna, ha a két meccsből 6 pont kerülne a Megyeri útra. A Vasas elleni szombati mérkőzésen, az eddigiek alapján, kötelező feladat lesz az újabb 3 pont megszerzése.

            Most, hogy nem kell az éppen lejátszott meccsek beszámolójával tölteni az időt, érdemes egy pillantást vetni a csapat keretére és néhány statisztikai adaton keresztül bemutatni az újpesti játékosokat és azt, hogy kitől mit lehet várni.

            A lejátszott 27 mérkőzés alatt 27 mezőnyjátékos és három kapus lépett eddig jégre. Ez utóbbiak közül a szlovén Ales Sila 18, a DVTK-tól kölcsönbe érkezett Duschek Dávid 7, a pályafutását ideiglenesen felfüggesztő Ágoston Olivér 2 meccsen állt a kapuban. Duschek 95%, Ágoston 93,9%, míg Sila 89,98%-os hatékonysággal védett. A szlovén portás mentségére szolgál, hogy csak Duschek érkezése óta indult be a valódi kapusrotáció, vagyis az azt megelőző időszakban szinte szó szerint „csapágyasra volt védetve”. Mióta van ideje megfelelően kifújni magát, az ő mutatói is komolyan javultak.

            A 27 mezőnyjátékosból tizenöten játszottak 20 mérkőzésnél többet, jellemzően 27-25 meccset, az alapemberek közül csupán a védő Nagy Nilan és a csatár Sági Martin hagyott ki hosszabb időszakot sérülés miatt. Szerencsére mindketten jó formában és ponterősen tértek vissza a jégre. Az október-novemberi létszámválság (számos meccsen szinte csak két-két és fél sor játszott) nem is elsősorban az ő hiányzásukból, hanem az osztrák Florian Iberer és Schmál Kristóf idény közbeni távozásából fakadt, hiszen a pótlásukra viszonylag hosszú idő után került sor, a korábban a Miskolcot erősítő Jedrick Kiss-Rusk és Vincze Péter érkezésével. A decemberben eddig lejátszott meccsek alapján talán kijelenthető, hogy e téren érezhető a pozitív irányú változás.

            A házi góllövőlistát a szlovén Andrej Hebar vezeti 16 góllal, rajta kívül csupán a kanadai Taylor Stefishen (12), Benk András és a védő Varga Arnold (10-10) jutott a 10 gólos határ fölé. A Hebar-Ropret-Sikorcin támadótrió 71 (29+42), a Stefishen-Benk-Csányi hármas 57 (31+36) pontot termelt. Rajtuk kívül Nemes Benjámin (9+8), Sági Martin (18 meccsen 3+11) és Kocsis Ferenc (3+11) termelt 10 pont fölött a támadók közül. A védőket tekintve Varga Arnold (10+8) és a szlovák légiós Peter Huba (4+13) a legponterősebb. Ők a plusz-mínusz mutatóban is jól állnak, akárcsak a nyáron érkezett Szaller Márk és az eddig 14 meccset játszó Nagy Nilan.

            A +/- mutató arról is árulkodik, hogy hiába a sok megtermelt pont, a „szlovén” sor emellett sok gólt is benyel, ami különösen a Benk András fémjelezte trió tekintetében válik szembetűnővé (Hebar +1, Ropret +5, Sikorcin +1 – Benk +25, Stefishen +16, Csányi +13). A „harmadik” sor folyton változó összetételű garnitúráját nehéz kielemezni e tekintetben, a fiatalok pedig viszonylag kevés jégidővel rendelkeznek, talán az egy Kovács Sebestyén kivételével.

            A fentiekből is jól látható, hogy a csapatnak a helyzet és emberelőny kihasználásban, valamint a folyamatos koncentráció fenntartásában kell igazán javulnia, hiszen ennek hiányában számtalan olyan pár perces rövidzárlatot láttunk már, ami pontba-pontokba került. Emellett Hebaréknak is stabilizálniuk kell a hátrafelé játékot, hogy a gyengécske +/- mutató végre javulni kezdjen. Persze az októberi-novemberi időszakban nemcsak Sila volt sokat a jégen, de az első két sor tagjai is, így kíváncsian várjuk, hogy az ünnepi időszakban lejátszott 7 mérkőzés alatt milyen tendenciák fognak érvényesülni.