Kitekintő

3-ból 2, de buktuk a derbyt!

Négy nap alatt három meccset kellett lejátszania jégkorongcsapatunknak, melyek közül kettő kifejezetten kemény összecsapásnak ígérkezett. A Dunaújváros a középszakasz felsőházi reményének életben tartásáért szállt harcba, míg a Ferencvárost az alapszakasz és a presztízscsata megnyerése fűtötte. Szombaton a liga utolsó helyén álló Vasas látogatott a Megyeri útra.

            Az erőltetett menet tehát szerdán, Dunaújvárosban kezdődött, mintegy 300 néző előtt, a vendégszektorban maroknyi, de annál lelkesebb újpest szurkolóval. Volt is ok az örömre, mert a csapat jó játékkal rukkolt elő és a Medvescak Zagrebtől alig néhány órával korábban leigazolt David Brine szenzációs passzából Kocsis Ferenc szerzett vezetést a lila-fehéreknek. A gól értékét növeli, hogy a fiúk mindezt emberhátrányban hajtották végre. A harmad derekán Varga Arnold szintén szépségdíjas találattal duplázta meg az előnyt. Az Acélbikák emberelőnyből szépítettek, így 1-2-vel zárult az első felvonás. A második harmad elején Szaller és Stefishen váltották el magukat a támadó harmad kék vonalánál, amit Turtiainen köszönt szépen és egyenlített. Szerencsére a meccs felénél az Újpest is kihasznált egy emberelőnyt: Huba lövésébe Kocsis piszkált bele, így ismét nálunk volt az előny. A sok dulakodással és feszültséggel teli mérkőzés második felében már nem esett több gól, így a harmadik harmadban bemutatott fegyelmezett és okos játéknak köszönhetően 3-2-es győzelemmel utazhatott vissza a csapat Budapestre.

            Következhetett hát a nagy izgalommal várt Ferencváros elleni fellépés a pesterzsébeti jégpályán, amit az m4 sportcsatorna élőben közvetített, így nemcsak a helyszínen megjelent 631 néző, köztük 28-30 újpest szurkoló láthatta, amint a 9. percben Benk András emberelőnyből betalál a Fradi kapujába. A harmad végére enyhe fölénybe került a hazai csapat, melynek 37 másodperccel a játékrész vége előtt sikerült egyenlítenie, egy saját harmadunkban eladott passz jóvoltából. A második játékrész elején Huba lövése megpattant egy védő botján, így ismét az Újpestnél volt az előny, de aznap sajnos ez volt az utolsó bíztató momentum a lila-fehér hívek számára. A Fradi alaposan nekifeszült a meccs hátralévő részének, Szilassy Zoltán csapata azonban képtelen volt a ritmusváltásra. A második harmad 3-2-es hazai vezetéssel ért véget és mivel a játék képe a záró harmadra sem változott, a meccs végeredménye igencsak fájó 5-2-es vereség lett. A meccs képéről szinte mindent elárul, hogy 47-21 volt a kapuralövési arány a zöld-fehérek javára.

            Emellett sajnos a Hebar-Ropret-Sikorcin támadótrió bénultsága volt a másik feltűnő jelenség, akik nemcsak az offenzív-, de a védőharmadban is hibát-hibára halmoztak, mindannyian -2-vel zárták a derbit. Legponterősebb sorunk vergődése már a szakvezetés figyelmét sem kerülhette el, így szombaton, a Vasas ellen változott a felállás. A Benk-Sági-Stefishen sor érintetlen maradt, a szlovén Ropret viszont ezúttal a fiatal Szalma Zsolt és az új center, David Brine társaságában korcsolyázott jégre. Hebar és Sikorcin mellé Vincze Péter került, míg a negyedik támadótriót Csányi, Kocsis és Nemes alkotta. A magam részéről kíváncsian vártam, hogy Szalma tud-e élni a Szilassy Zoltántól kapott lehetőséggel, hiszen most vitathatatlanul rendelkezésére állt minden ahhoz, hogy ponterős játékkal rukkoljon elő.

             Mivel az előző két meccsen Duschek Dávid állt a kapuban, nem okozott meglepetést, hogy ezúttal Ales Sila védte a ketrecünket. Az első harmad derekán Sági Martin szerzett vezetést emberelőnyből, amit alig két perccel később egalizált a Vasas, szintén létszámfölényes helyzetet kihasználva. A 20. percben Vincze Péter révén vettük vissza a vezetést. A második harmad egyértelmű újpesti fölényt hozott, ami gólokban is megmutatkozott: először Ropret emberhátrányból, majd Szalma Zsolt szerzett szépségdíjas találatot. Két harmad után tehát 4-1 volt ide és a Megyeri útra kilátogató 461 néző komolyan bízhatott abban, hogy eltérően a korábbi két alkalomtól, ezúttal nem ez lesz a végeredmény. Várakozásukban nem is kellett csalatkozniuk, hiszen előbb Szalma váltotta gólra Anze Ropret passzát, majd Nemes Benjamin rossz korongjából a tavaly még lila-fehérben játszó Turbucz szépített (5-2).

            A kötelező győzelem tehát megszületett és látva a csapat teljesítményét, mindenképpen el kell ismerni, hogy a játékosoknak sikerült viszonylag gyorsan túllépniük az egy nappal korábban elszenvedett vereségen. Hogy a szurkolók emésztése mikor áll helyre, az nyilván más kérdés, de a jó eredmények mindenképpen sokat segíthetnek benne. A hét pozitívuma, hogy nyerni tudtunk a nagyot küzdő Acélbikák ellen és hogy Szalma Zsolt 2 góllal és 1 gólpasszal hálálta meg a szakvezetés bizalmát. Jól mutatkozott be friss igazolásunk is. A kanadai-horvát állampolgárságú David Brine 3 meccs alatt 2 gólpasszt osztott ki társainak és egyetlenként a csapatból +3-as mutatóval büszkélkedhet.

            Ami az ünnepi menetelés további részét illeti, december 26-án Debrecenbe látogat a csapat, a meccset az m4 sportcsatorna 18:00-tól élőben közvetíti. December 28-án a Fehérvári Titánok (18:00), majd a Vienna Capitals II csapata látogat a Megyeri útra (15:00 m4sport). A sort a Vasas-Schiller elleni mérkőzés zárja, mely január 1-jén 17:40-kor veszi kezdetét a Káposztásmegyeri Jégcentrumban.

            A rövid karácsonyi szusszanást tehát 7 nap alatt lejátszott 4 meccs követi majd. Gyertek el minél többen szurkolni a srácoknak, mert első kézből tudom, mennyit jelent nekik, ha lila-fehér sálaktól és mezektől tarkállik a lelátó és folyamatosan zúg a Hajrá Lilák!

 

Boldog és békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!