Kitekintő

Négy meccs, kilenc pont-mérsékelten áldotta az ünnep a hokistákat

A két ünnep között négy alapszakasz mérkőzést játszott jégkorong csapatunk. Ellenfeleink a Debrecen, a Fehérvári Titánok, a Vienna Capitals második csapata és a Vasas-Schiller voltak. A megszerezhető 12 pontból kilencet sikerült begyűjteni. Újpestről a Titánok csentek el egy pontot, míg a Vasas büntetőlövések után győzedelmeskedett ellenünk, így az év első napján csupán egy egységet sikerült szereznünk. A csapat a hét további részében erdélyi túrára indul, melynek során január 4-én a Csíkszeredával, majd 6-án vasárnap a Gyergyóval csapnak össze.

 

            De haladjunk sorjában, vagyis kezdjük a december 26-án lejátszott DEAC-Újpest mérkőzéssel, ahol akkori állás szerint a negyedik helyezett Debrecen csapott össze az ötödikkel. Előzetesen mindenki szoros meccsre és nagy küzdelemre számított, az újpesti fiúk szerencsére másként gondolták. Az 5. percben Vincze Péter szerzett vezetést, amit ugyan Turcotte révén még egalizált a hazai csapat, de Kocsis, majd Sági Martin góljai révén 3-1-es vezetéssel és remek újpesti játékkal zárult az első harmad. A második etapban Andrej Hebar váltott gólra egy emberelőnyt és mivel a záró játékrész 1-1-es döntetlennel zárult (a lila gólt nagyszerű kontra végén a duplázó Sági Martin szerezte), kifejezetten magabiztos 5-2-vel és 3 ponttal térhettek haza a srácok a rivális otthonából.

            December 28-án a Fehérvári Titánok látogattak a Megyeri útra, akik ellen általában szenved a csapat. Az idei bajnokságban korábban lejátszott két meccs kivétel nélkül hosszabbításban dőlt el, mindkétszer a hazai csapat javára. A lelátón ezúttal 577 néző foglalt helyet, közülük nagyjából 10-12 fő érkezett Székesfehérvárról. A Titánok, mint mindig, egyszerű taktikát követtek, bízva a jó kapusteljesítményben, a lehető legstabilabb védekezésben, a játék tördelésében és a szerencsében, egyértelműen a kontrákra alapoztak, amiből sajnos már a 4. percben sikerült is gólt szerezniük. A sok újpesti kapuralövés a 11. percben hozta meg az egyenlítést, amikor is Csányi Karol talált be a ketrecbe. A második harmadban némileg elfogyott a lendület a lila-fehérek játékából és mivel a kisvolánnak egy előnyt sikerült gólra váltania, 1-2-vel fordultak a csapatok a záró harmadra. Az Újpest ekkor nagy tempót diktált, sok helyzetet alakított ki, megfelelő volt a lövésszám is, ám a szerencse, kapuvasak formájában inkább az ellenfelet támogatta. Egyetlen kivétel azért akadt, a 44. percben a kiváló formában játszó David Brine emberelőnyben egyenlített.

            A hosszabbítás első másodperceiben emberelőnybe kerültek a lila-fehérek. A 4 a 3 elleni szituációt Benk András váltotta gólra, így a hagyomány nem szakadt meg. Ismét hosszabbításban dőlt el a párharc és ismét a hazai csapat javára. Szubjektív vélemény, de engem a Titánok taktikája a szapporói hősök játékát juttatja eszembe, akik a fent vázlatosan leírt koncepcióval aratták a végül A-csoportot érő szenzációs győzelmeiket. Sok mindent elmond a meccsről, hogy a kapuralövési arány 53-27 volt az Újpest javára.

            December 30-án újabb hazai meccs várt a fiúkra. Ezúttal a Vienna Capitals volt az ellenfél, akiket az első harmadban lehengerelt a David Brine-Szalma Zsolt-Vincze Péter alkotta sor remek játéka, valamint a Phil Kiss és a Peter Huba alkotta védőpáros sallangmentes és tiszteletet parancsoló tevékenysége. A második és harmadik harmadokban viszonylag mérsékelt játékot hozó mérkőzésre Duschek Dávid sutoutja, azaz kapott gól nélküli teljesítménye tette fel a koronát. A 681 néző által megtekintett és a tévé által is közvetített meccs végeredménye 4-0 lett.

            Újév napján a Vasas-Schiller fiatal csapata fogadta az Újpestet. A káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum vendégszektorát szinte teljesen megtöltötték a lila-fehér szurkolók, akik némi döbbenettel vették tudomásul, hogy a piros-kékek érezhetően nagyobb elszántsággal és lendülettel vetették bele magukat a játékba. Szorgalmuknak a 19. percben meg is lett az eredménye, miután Pápa néhány másodperc alatt gólra váltott egy emberelőnyt. A második harmadban tovább folytatódott csapatunk vesszőfutása. A pontatlan, széteső és puha játék két újabb Vasas gólt fialt, így a 31. percre már 0-3-as hátrányt konstatálhatott az, aki az eredményjelzőre pillantott. Hidegzuhany a javából, mind a gyenge teljesítményt nyújtó játékosoknak, mind a székekhez fagyott szurkolóknak. Az első két harmad egyetlen pozitívuma az volt, hogy Sikorcin Ladislav révén sikerült szépíteni, így csupán két gólos hátránnyal kellett az öltözőbe menni. A záró játékrészre felpörgött a csapat. A 46. percben Brine emberelőnyből szépített, három perccel később Vincze Péter egyenlített, majd az 55. percben Benk András megszerezte a vezetést, 4-3 ide! Ám a két harmadnyi rossz teljesítményt a hoki istenei az esetek többségében megbüntetik és ez most sem történt másként. A Vasas az 58. percben egyenlített, majd a hosszabbítást követő büntetőpárbajban a 2 pontot jelentő győzelmet is sikerült kicsikarniuk. Ez a meccs bizony csalódást keltő volt!

            A hét mérlege a következőképpen vonható meg: 12 pontból 9 került begyűjtésre. A szakvezetés rátalált a kifejezetten jól működő Brine-Szalma-Vincze támadótrióra. Ebből következik, hogy a kanadai-horvát állampolgárságú David Brine leigazolása eddig maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az NHL és AHL múlttal rendelkező center 4 góllal és 2 assziszttal zárta a hetet, ami önmagáért beszél. Vincze Péter 2+3, Benk András 2+2, Andrej Hebar és Ladislav Sikorcin 1+3 kanadai pontot termelt a héten. És persze nem feledkezhetünk el két fiatalemberről sem: Sági Martin 2+1, Szalma Zsolt 1+2 mutatóval büszkélkedhet. Kapusaink közül Duschek és Sila és két-két meccsen védett, a stabilabb teljesítményt egyértelműen az előbbi nyújtotta. Sajnos hiányzónk is volt bőven: Anze Ropret a Debrecen ellen szenvedett komoly sérülést, így az utolsó három meccsen nem is léphetett pályára. Jedrick Rusk a hírek szerint családi okokból, Szaller Márk betegség miatt hagyta ki a Titánok, a Bécs és a Vasas elleni fellépéseket. A hiányuk egyértelműen érezhető volt.

            E héten két mérkőzés vár a csapatra és mindkettő kőkemény csatát ígér. Az alapszakasz utolsó erdélyi túráján pénteken Csíkszeredában, vasárnap a Gyergyói HK otthonában lépünk jégre. Reméljük a hiányzók közül már lesz visszatérő és szép eredményekkel sikerül majd hazajönni Tündérországból.

 

Hajrá Újpest! Hajrá Lilák!