Kitekintő

Parádés menetelés a szünet után is!

            Majdnem kéthetes válogatott szünet után folytatódott az ERSTE Liga középszakasza. A felsőházban érdekelt Újpest kedden Erdélybe utazott, hogy február 13-án szerdán a Corona Brassó, majd 15-én pénteken a Csíkszeredai Sportklub csapataival mérkőzzön meg. A túra kulcsfontosságú volt a középszakasz kimenetelét és a rájátszásra készülő csapat hangulatát tekintve, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre nézve milyen élményekkel és formával üzenünk a leendő ellenfeleinknek, így például annak a Debrecennek, akivel az középszakasz utolsó két meccsét fogják megvívni az UTE jégkorongozói.

 

            A válogatott szlovéniai tornáját megelőzően mindkét felsőházba jutott erdélyi csapatot sikerült megverni a Megyeri úton. (Emlékeztetőül: a Brassó ellen 7-0 volt az eredmény, míg a Csíkszeredát egy szinte utolsó perces góllal 1-0-ra verte a csapat). Ezt a lendületet törte meg a Team Hungary három meccses megmérettetése, ahol az UTE három játékosa vett részt Benk András, Szaller Márk és Vincze Péter személyében. Mindhárman két-két játéknapon léptek pályára és Vincze Peti a Fehéroroszok elleni meccsen egy gólpasszt is bejegyezhetett a neve mellé. A fiúknak innen is gratulálunk a válogatott szerepléshez, ami sajnos áldozattal is járt, mivel védőnk, Szaller Márk sérülés miatt ezúttal nem tudott a csapattal tartani.

            Szóval szerdán Brassóban léptek pályára a mieink és számomra az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy a majdnem kéthetes szünet alatt sikerült-e megtartani a csapat lendületét. A látottak alapján bátran kijelenthető, hogy igen. Habár a hazaiak szereztek vezetést, az Újpest mindvégig kézben tartotta a játék irányítását és remek gólokkal – sorrendben Hebar, Sikorcin és Sági Martin szerezték a találatokat – fordították és nyerték meg a meccset. A kapunkat Ales Sila védte, aki 32 lövésből 31-et hárítva, 96,9%-os védési hatékonysággal vétette észre magát és szót kell ejteni Kocsis Ferencről is, aki két assziszttal járult hozzá a diadalhoz. Sajnos az is a krónikához tartozik, hogy Nagy Nilan sérülés miatt kiszállt a játékból és a túra további részében már nem állhatott a szakvezetés rendelkezésére. Sági Martin sajnos szintén kidőlt a sorból, a hírek szerint agyrázkódás gyanúja miatt.

            Pénteken minden tekintetben nehezebb meccs várt a csapatra és az előzetes várakozás be is bizonyosodott. Ezúttal az Újpest szerzett vezetést Vincze Péter góljával, amit az idegesen, sok hibával játszó hazaiak a második harmad ötödik percében tudtak kiegyenlíteni. Szerencsére az ellenfél nem sokáig örülhetett a döntetlennek, mert a védő Phil Kiss ismét a lila-fehéreket juttatta előnyhöz. A harmadik harmad elején Andrej Hebar használt ki egy emberelőnyt, amire a hátralévő időben csupán egyszer tudott válaszolni a Csíkszereda, így jégkorongosaink megérdemelt győzelmet arattak és nagy lépést tettek a középszakasz felsőházának biztos második helye felé. A meccs krónikájához tartozik még, hogy az újpesti Jed Rusk meglehetősen sportszerűtlenül igyekezett elégtételt venni egy a fejére irányuló sunyi támadás miatt, ami verekedésbe torkollott. Habár kanadai-magyar állampolgárságú hátvédünk fölényesen nyerte a bokszot, a Fegyelmi Bizottság három mérkőzésre szóló eltiltassál „jutalmazta” az eseménysort.

            Az erdélyi túra tehát fényes sikert hozott, két győzelem, hat pont – hirtelen felidézni sem tudom magamban, hogy mikor örülhettünk utoljára ilyen eredménynek!

            Ami a középszakasz további részét illeti, a csapat még két meccset játszik, mindkettőt a Debrecen ellen. Február 21-én idegenben (kezdés 19:00), majd másnap, pénteken 18:00-tól a Megyeri úton lép pályára a kép csapat, ez utóbbi eseményre „Dobj egy macit” jótékonysági akciót hirdetett a szakosztály, vagyis az első hazai gól után teljesen legálisan lehet mindenféle plüssállatot a jégre hajigálni. Őszintén bevallom, hogy az akció kedvezményezettjéről jelen pillanatban nem rendelkezem információval. Nagy kérdés még, hogy vajon a védelem milyen összeállításban tud majd pályára lépni a DEAC ellen, hiszen Rusk biztosan, Szaller és Nagy gyaníthatóan ott lesz még a hiányzók listáján.

            Végezetül mellékelem a felsőház tabelláját, melyből kiderül, hogy a dolgok szerencsés alakulása esetén akár még az első hely is elérhető volna a csapat számára.

            Ja, és pénteken gyertek ki minél többen a jégcsarnokba, hogy együtt biztathassuk a srácokat!

 

            Hajrá Lilák! Csak az Újpest!

1.

FTC-Telekom

5

3

1

0

1

20:17

3

113,3

17

2.

UTE

6

4

0

1

1

20:11

9

77,8

14

3.

DEAC

5

3

0

0

2

15:12

3

60,0

9

4.

SC Csíkszereda

7

2

0

0

5

14:19

-5

42,9

9

5.

ASC Corona Brassó

7

2

0

0

5

14:24

-10

38,1

8