Kitekintő

Söpréssel az elődöntőben!

            Az UTE jégkorongozói a második helyen zárták a középszakaszt, így a Ferencvárost követően választhattak maguknak ellenfelet az alsó házból csatlakozott Fehérvári Titánok, Gyergyó és Vienna Capitals II csapatai közül. Mivel a zöld-fehérek – várható módon – a legkisebb ellenállást ígérő bécsiek felé mozdultak el, nem kellett nagy képzelőerő ahhoz, hogy már a választást megelőző hétvégén sejtsük, az Újpest a kiváló fiatal játékosokból álló „Kisvolánt” választja majd ellenfeléül. Nos, pontosan így is lett.

            Az alapszakasz egymás elleni eredményei alapján – a négy összecsapásból 3 hosszabbítással végződött és csupán az Érden megrendezett meccs hozott egyértelmű lila-fehér fölényt – nehéz mérkőzésekre lehetett számítani. A Titánok fiataljai hosszú évek óta szinte változatlan összeállításban játsszák a meccseiket, így lépegettek egyre feljebb a különböző korosztályos bajnokságokon keresztül az ERSTE Liga idei kiírásáig, vagyis tökéletesen ismerik egymás rezdüléseit és álmukból felkeltve is tisztában vannak azzal, hogy mi a csapaton belüli feladatuk, valamint hogy kitől mit várhatnak egy adott szituációban. A fiatalos hév és a lendület szintén komoly veszélyforrást jelent az aktuális ellenfélre, viszont pontosan ugyanezekből a tényekből vezethetők le a csapat gyengeségei is. Bármilyen tehetségesek is ezek a srácok, rutin és fizikum terén még jócskán elmaradnak az Újpest tapasztalt játékosai mögött, akik, mint azt a jövő megmutatta, tökéletesen ki is használták az e téren meglévő előnyüket.

            A rájátszás folyamán az egymással szembekerülő csapatok – tényleg csak azok kedvéért futom meg ezt a kört, akik netalán az alapokat böngészve ismerkednek a sporttal – négy győzelemig folytatják a párbajt, azaz négy, de akár hét meccsen át is elhúzódhat egy-egy, sokszor valóban vérre menő viadal. És a fokozódó tét mellett valójában ettől olyan pikáns a bajnokság zárószakasza. A játékosok minden apró sikerért körömszakadtukig hajtanak, az ellenfeleikkel már-már egymás idegeire mennek, a feszültség és a korábbi meccsek vélt és valós sérelmei fokozottabb mértékben robbannak elő belőlük, néha a legváratlanabb pillanatban. Ugyanakkor az sem mindegy, mennyire sikerül megőrizni a sikerhez szükséges higgadtságot és fegyelmet. A végén az a csapat diadalmaskodik, aki képes megtalálni a két véglet közötti helyes arányokat.

            Mivel a pályaelőny az Újpest birtokában volt, az első két meccs a Megyeri úton került megrendezésre. Mindkettő szoros győzelemmel, 4-3-as végeredménnyel ért véget és mindkettő igazolta a fenti tételeket. Az első meccsen kétszer is sikerült megszerezni az előnyt, a Titánok kétszer egyenlítettek, majd a harmadik harmadban a vezetést is magukhoz ragadták. Nehéz pillanatok voltak ezek, de a rutin és Peter Huba remek lövése egyenlítést, majd Vincze Péter hajrában begyömöszölt gólja (57 másodperccel a harmad vége előtt) hazai győzelmet ért. A második meccsen a fehérváriak többször is vezettek, ám az Újpest minden alkalommal egyenlíteni tudott (sorrendben Varga, Vincze és Rusk révén), majd a hosszabbításban Anze Ropret egy nagyszerű találattal döntött a hazaiak javára.

            A harmadik és negyedik meccsnek Székesfehérvár, azaz a Raktár utcai jégcsarnok adott otthont. A hétfői összecsapás, amit a televízió élőben közvetített, így ország-világ láthatta, tulajdonképpen egyértelmű Újpest győzelmet hozott. Aznap egyetlen percig nem volt kérdés, hogy melyik csapat képviseli a nagyobb erőt. A 4-1-es lila-fehér siker összesítésben már 3-0-ás előnyt jelentett, így szerdán az volt a kérdés, összejön-e a söprés, azaz a négy nyert meccs nulla ellenében, avagy vissza kell-e térni a Megyeri útra egy esetleges fehérvári győzelem miatt. Szerencsére az első forgatókönyv valósult meg. Bár az első harmad 1-0-s Titán vezetéssel zárult (egy ütőn megpattanó korong állon találta fiatal hátvédünket, Pokornyi Dávidot, akinek az álláról vágódott a pakk Ales Sila hálójába) a második harmadban Vincze és Csányi góljaival fordított az Újpest. A harmadik harmadban egyenlítettek a fehérváriak, de mielőtt igazán elhihették volna, hogy a győzelem is összejöhet, Benk András egy szépségdíjas góllal ismét megszerezte a vezetést, amit a dudaszóig sikerült is megőrizni.

            Továbbjutás 4-0-ás összesítéssel és egy remek felvezetéssel az elődöntők még keményebb összecsapásaihoz.

            Játékosaink közül nagyjából ugyanazok voltak a pontgyártó húzóemberek, akik a korábbi szakaszokban is élen jártak ebben a műfajban. Taylor Stefishen 1+6-os, Vincze Péter 4+1-es, Benk András 2+3-as, Varga Arnold és Anze Ropret 2+2-es mutatóval zárt. Kifejezetten üdítő meglepetés Jed Kiss-Rusk három meccsen elért 1+2-es statisztikája. Ami a +/- mutatót illeti, itt Stefishen és Benk +8-cal, a Vincze-Varga-Nagy Nilan hármas +6-tal, Rusk és Ropret +3-mal zárt. A kapusok közül Duschek az első három, Sila a negyedik meccsen védett, mindketten megbízható teljesítménnyel és néhány igazán nagy bravúrral segítették a csapatot a söprés végrehajtásában.

            A másik három párharcból kettő szintén 4-0-ás összesítéssel zárult, az FTC a Capitals II-őt, a Csíkszereda a Brassót búcsúztatta a bajnokságtól. A Debrecen – Gyergyó párviadal jelenleg 3-2-re áll, a hatodik mérkőzésre ma este, Gyergyószentmiklóson kerül megrendezésre. Attól függően, hogy ma vagy vasárnap Debrecenben dől el a csapatok sorsa, a következő ellenfél választásra március 11-én hétfőn kerül sor. Kíváncsian várjuk, hogy a csapatnak kivel kell majd megküzdenie a döntőbe jutásért!

 

            Bárki is legyen majd az ellenfél, gyertek ki minél többen a meccsekre. Legyen teltház és sportszerű, de pokoli hangulat a Megyeri úton!

 

            Hajrá Lilák! Csak az Újpest!