Kitekintő

Még az idén visszatérhet a csapat a Szusza stadionba...

Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját kérdeztük a Szusza Ferenc stadion felújításáról.

 

-        Milyen új információkkal szolgálhat az UTE a kérdésben?

   

-        Az UTE a stadion felújításával kapcsolatosan szívesen áll rendelkezésre, és örömmel tájékoztatja a szurkolókat azokról a kérdésekről, amik joggal foglalkoztatják a szurkolókat. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy – miután az UTE nem bérlője a stadionnak - nem érzi magát teljesen jogosultnak a tájékoztatásban. Arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy a felnőttcsapat üzemeltetője, vagyis az Újpest FC igényeit kell kiszolgálnia a létesítménynek, így a felmerülő kérdésekben csak egy lépéssel hátrébbról, más szóval élve, bizonyos ügyekben másodkézből tudunk válaszolni.

  

-        Mikorra várható a stadion átadása?

 

-        A stadion felújítása a jelenlegi információk alapján október 27.-ig tart, ekkor kezdődhet meg a műszaki átadás. Ezt követően hibafelmérés, hibajavítás és hiánypótlás következik, ez várhatóan 3 hétig tarthat, de ez nagymértékben függ a javítandó munka nagyságától és az időjárástól. Ha minden igaz, a csapat vagy a Mezőkövesd (november 26.), vagy a Debrecen (december 10.) ellen térhet vissza a Szusza Ferenc stadionba.

 

-        Változik-e a Szusza Ferenc stadion befogadóképessége?

 

-        A Szusza Ferenc stadion befogadóképessége eddig 13501 volt, ez 12670-re változik. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg nincs változás. A vendégszektor 2620 fő befogadóképességű lesz.

 

-        Lesz-e változás a parkolási rendben és közlekedésben?

 

-        A parkolási és a közlekedési rend mindenképpen változni fog. Miután a vendégszektor átkerült a másik oldalra, így az ellenfelek szurkolói a Labdarúgó utca felől érkezhetnek. A Mildenberger utca eddig is a hazaiaké volt, és ez így is marad, de a Megyeri útról ezentúl az újpestiek érkezhetnek, így ilyen módon a közlekedés mindenképpen változni fog. Ez a hazai szurkolóknak feltétlenül kedvezőbb, kényelmesebb megközelítést adhat. A parkolási rendben nagy változás nem várható, mivel abban nem történt sem felújítás vagy építkezés, de annyival javul a helyzet, hogy a Megyeri út az újpestiekhez kerül, ezért valamelyest könnyebb lesz a helyzet, de korántsem ideális.

 

-        Igaz-e, hogy a viszonosság elve alapján a Vasas a mi vendégünk lesz az angyalföldi stadion építése alatt?

 

-        A Vasas újpesti szerepléséről egyelőre csak a zuhanyhíradóból értesültünk, mely szerint a stadionjuk felépülése idején nálunk fognak szerepelni. Sok lehetőség egyébként sincs, bár az MTK stadion átadásával szerepelhetnének ott is, de úgy tudjuk, hogy a Szusza Ferenc stadionban fognak szerepelni. Hivatalos információ erről azonban nincs.

 

-        A hírek arról szólnak, hogy új tulajdonosi, bérlői viszonyok lesznek a Szusza stadionnal kapcsolatban…

 

-        A kezelői és bérlői viszonyokról a tárgyalások a stadion átadása után kezdődnek. A sajátos helyzet miatt erről egyelőre többet nem is tudunk mondani, de amint érdemi információval rendelkezünk, szívesen megosztjuk azokat.

 

-        A napokban komoly sportfejlesztésekről kaptunk híreket. Épülhet sportcsarnok, jégcsarnok, focipályák, stb. Vannak már konkrétumok az ügyben?

 

-        A pénz a fejlesztés nagy részére rendelkezésre áll. Az UTE arra az álláspontra helyezkedett, hogy az összeg az újpesti önkormányzat számlájára érkezzen, hiszen a koncepció megvalósítását nem csak az élsport, hanem a tömegsport szempontjait is figyelembe véve kell végrehajtani. A döntést indokolja az is, hogy az UTE egy sportegyesület, nem építőipari vállalat, és a lebonyolításhoz a hivatalnak van meg az apparátusa, valamint a sportfejlesztések önkormányzati területeken valósulnak meg. Az anyagiak tekintetében egyedül a jégcsarnok kivétel, mely TAO-s pénzből valósulhat meg, vagyis erre a pénzt össze kell gyűjteni. A többi esetben a papírmunka sebessége határozhatja meg a projekt lebonyolítását. A sportpályák kialakítása jövő nyári terv.

 

-        Járhat-e új sportág felvételével az infrastruktúra fejlesztése?

 

-        Ezek a fejlesztések a jelenlegi sportágak számára elengedhetetlenek, de mint korábban elhangzott, céljuk a tömegsport színvonalának fejlesztése is. Egyelőre nincs terv új sportág indítására, de a teljes kivitelezés befejezése után ez változhat. Bár a jelenlegi sportágak megkapják a működésükhöz szükséges feltételeket jelenleg is, de a nézők, szurkolók kiszolgálása nagyságrendekkel jobb lesz. A sportcsarnok sokkal méltóbb körülményeket ad majd például a röplabda csapatunk mérkőzéseinek látogatóinak, hiszen a lelátó befogadóképessége 500 fő lesz. Amit felelősséggel ki lehet jelenteni, az az, hogy az építkezés megkezdésétől számítva kb. másfél év a csarnok építésének időtartama. Szeretnénk, hogy még az idén megtörténjen az első kapavágás, de ez legkevésbé múlik rajtunk, és rendkívül nagy bizonytalansági tényező az időjárás is.