Kitekintő

Ez harc lesz, sőt...háború!

Megtörtént a nagy izgalommal vált ellenfélválasztás a MOL Liga rájátszása előtt.

Az UTE a Dunaújvárossal játszik négy győzelemig tartó párosmeccset a négy közé jutásért.

De nézzük az előzményeket!

Az Újpest hokistáinak MOL Liga hajrája szörnyen sikerült, az utolsó héten három vereséget gyűjtöttünk be, hétfőn Debrecenben, csütörtökön a Tüskében az FTC-től, vasárnap odahaza a MAC-tól. Jó-jó, ezek a meccsek már semmit sem befolyásoltak (a Debrecennek kellett a győzelem a négy közé jutáshoz), de a vereség mindig fáj.

Az okokat csak találgattuk, mert a csapat az utóbbi időben szétszórtan játszott, hiányzott a lendület, a gyorsaság, de a pontatlan átadások is súlyosan akadályozták a támadójátékot, a góllövést. De hát ezek fiúk nem felejthettek el hokizni! Arra gondoltam (reméltem), hogy a háttérben az állhat, hogy a rájátszásra készülő csapat komoly fizikai terhelést kap. A meccsek utáni nyilatkozatokban, egyéb riportokban egy-egy elejtett mondat utalt erre, de az okot a keddi nyilatkozatában Szilassy Zoltán edző fedte fel a jkb.hu cikkében, hogy „a január az alapozással telt, az első rájátszásmeccsre friss lesz a csapat, amely sokkal inkább erős, dolgos, mintsem ügyes.” Azért novemberben a 11 mérkőzéses győzelmi sorozathoz az ügyesség is kellett!

A Dunaújvárossal ötször játszottunk az idényben eddig. A négy MOL-Liga mérkőzésen négyszer győztünk, (3:1, 4:3 hu., 4:2, 4:1), a kupában viszont bejött egy vereség (2:5), ami a kupabúcsút jelentette részünkre. (Az már januári mérkőzés volt…) Érdekes, hogy az újvárosiak is örültek az Újpestnek, hiszen ifj. Azari Zsolt aki a kanadai táblázaton elért második helye (csapattársa, Dansereau után) mellett klubmenedzserként is működik, úgy nyilatkozott, ők pont az UTÉ-t választották volna. És a négy vereség sem nyomasztja őket, a rájátszás egy új bajnokság. Ebben igaza van: mindig a következő meccset kell megnyerni!

A rájátszás jövő héten, február 14-é, kedden kezdődik a Megyeri úton, majd kétnaponta felváltva követik egymást a mérkőzések hol Dunaújvárosban, hol Újpesten, az egyik csapat négyedik győzelméig.

Azt hiszem, izgalmas meccsek várnak a szurkolókra! Remélem, sokan leszünk Újpesten, komoly szurkolással bíztathatjuk az UTE csapatát. És a szurkolók közt komoly az érdeklődés a dunaújvárosi meccsek iránt is!

Jegyinformáció: Újpesten a rájátszásban a bérletesek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg meccsjegyüket.

Két hete jelent meg írás „Előkalkuláció” címmel, ahol a rájátszással kapcsolatos várakozásaimról volt szó. Nézzük, az akkori tippekből mi jött be?

Az első négy sorrendjét sikerül eltalálni. Két hete a Brassó volt a harmadik, de végül a Debrecen beelőzte őket, az első négy sorrendendje az előzetes elvárás szerint alakult, azaz 1. DVTK, 2. MAC, 3. UTE, 4. Debrecen. A Galac nem jutott a rájátszásba – ez is bejött.

Az ellenfélválasztásnál tévedtem, félelmetesebb ellenfélnek tartottam az EBEL-ből feljavított Fehérvár csapatát. Az ellenfélválasztás a következő módon alakult:

DVTK-FTC  - bejött a tipp

MAC – Fehérvár  - a MAC bevállalta a fehérváriakat, ezt nem gondoltam volna

UTE – DAB  - ez bejött, ugyanakkor figyelmeztető, hogy a DAB is minket akart…

Debrecen – Brassó  -  a DHK-nak ez maradt, szerintem jobban jártak, mintha a Fehérvárral kerültek volna össze.

Akkor megvan a közeli jövő műsora, jövő keddtől kétnaponta UTE-DAB. A negyeddöntő „söpréssel” már február 20-án eldőlhet, ha szoros a nyolcaddöntő, február 26-ig izgulhatunk – és járhatunk meccsekre!

A héten a magyar válogatott Dél-Koreába utazott, ahol négyes tornán a házigazdákkal, Dániával és Japánnal játszanak a fiúk, köztük az Újpestből Kiss Dániel, Csanyi Karol és újoncként Nemes Benjamin. Elsőszámú gólvágónk Andrej Hebar az A csoportos VB-re készülő Szlovénia válogatottjába kapott meghívást.

Vezetőedzőnk gondolatai az ellenfélről és a play-offról...

- Ki lett volna az első választás?

- A DAB. Nem azért, mert ez egy könnyű sorozatnak ígérkezik, sőt...6-7 meccsre számítok. Az ellenfél kiválasztását természetesen végigzongoráztuk a kollégákkal, vezetőkkel, de 3.-ként abból főzhettünk, ami maradt. A DVTK kivette a Ferencvárost, ami egy jó döntés a részükről. Mind üzletileg, mind az esélyeket illetően. Ugyanakkor nem gondolnám, hogy lefutott a párharc, az FTC bármikor képes jó eredményt elérni, s ha netán Miskolról bíztató eredménnyel jönnének haza, nagyon nehézzé válna a DVTK dolga.

A MAC választására számítottam, mert beszéltem velük, tudtam mire készülnek. Azt kell mondjam, hogy részükről is egy érthető döntés született. Szem előtt tartották a bevételi szempontokat, hisz a számukra lehetséges DAB, Brassó Fehérvár hármasból legtöbb szurkolót mindenképp a Volán hozhatja. Másik szempontjuk az lehetett, hogy a Fehérvár az első 2 meccs időpontjában még nem fogja lehozni az EBEL-ből a játékosait, így az elején előnybe kerülhetnek. Kiélezett csata lesz, az biztos, szakmailag pedig nagyon érdekes.

Nekünk a DAB és a Brassó maradt, s bár szeretek Brassóban játszani, ezúttal az elsődleges szempont a két csapat játékrendszerének számunkra előnyösebbnek tűnő lehetőségét választottuk. Fontos szempont volt még, hogy szurkolóinkra valószínűleg Dunaújvárosban sokkal jobban számíthatunk és számítunk is! A Debrecennek a Brassó maradt, az a párharc is kiszámíthatatlan.

- Miben más egy alapszakasz meccs, mint a play-off?

- Ami hasonlít az a jég, a palánk és a korong. Minden másban különböznek egymástól. A play-off elsősorban csata, de még inkább háború. Itt teljesen mindegy mi történik az előző meccsen, csak néhány tanulságot vihetsz magaddal, de mást nem. Rengeteg energia kell egy rájátszásos meccshez, korongot kell szerezni, be kell juttatni a harmadba, aztán ott ismét meg kell szerezni és kell vele kezdeni valamit. Közben kapod és adod a pofonokat, nem állhatsz meg egy pillanatra sem. Szóval kell az energia. Ezúttal abban az elkényeztetett helyzetben voltunk, hogy már elég korán kivívtuk a play-off helyünket, így volt lehetőségünk januárban arra dolgozni, hogy az erő, az energia velünk legyen. Ennek az ára az volt, hogy az utóbbi meccseken tompábbak voltunk, de a célok eléréséhez ezt most vállalni kellett. A DAB elleni alapszakaszbeli meccsekből kiindulni nem lehet. A gólokat, a győzelmeket újra meg kell szerezni, hisz jelenleg 0-0-ra áll a csata.

(fotó:utehoki)