Vélemény

A napokban nem csak focival töltöttem napjaimat, hiszen a férfi kézilabda BL-ben a negyeddöntőért léptek pályára a csapatok. Tudom, Újpesten nem sok kézilabda hívő van, mégis van ezen a felületen kézilabdának. Mert bizony van mit tanulnunk más sportágak szurkolóitól, csapatsportjaink és szeretett klubjaink (többes szám… micsoda őrület!!!) vezetői sem árt, ha nyitott szemmel járnak a nagyvilágban, és ott meglátják az előremutató jelenségeket!

A fentiek ellenére is szükségét érzem egy kis történelmi visszatekintésnek. Ugyanis ma már nem biztos, hogy sokan tudják, de a nagypályás időkben 1931 és 1958 között hét bajnoki címet szerzett a lila-fehér kézilabda csapat, kispályán pedig ’53-ban és ’58-ban lettek bajnokok. Ez utóbbi évben – amikor még párhuzamosan ment a kis- és nagypályás játék – mindkét pályaméreten arany éremmel végeztünk! Sajnos ezek után minden életjel eltűnik az idők tengerében, az újpesti kézilabda mára szinte nyom nélkül eltűnt…

De vissza a témához! Ahogy az annak rendje és módja, férfi kézilabda BL negyeddöntőjében mindkét magyar csapat kvalifikálta magát. Fontos mondat, elemzem:

  •  „Annak rendje és módja”; a magyar klubcsapatok évről évre ott vannak Európa legjobbjai között, nem egyszer megszerezve a végső győzelmet is!
  • „Mindkét”; igen, a Szeged és a Veszprém csapatai mellett a többiek csak edzőpartnerként asszisztálnak a hazai élvonalban.

Ugye, van némi hasonlóság? Sajnos erősen sántít a hasonlat… Mit sántít, egyenesen tolószékre szorul, ugyanis a fociban a két kiemelt közel nem tud felmutatni még csak hasonló eredményeket sem! De – mint a mellékelt ábra mutatja – lehet ezt is jó, vagy legalábbis jobban csinálni. Elég lenne csak jobban, mert az egy komoly, és nem áthidalható tény, hogy a fociban nagyságrendekkel több pénz forog nemzetközi szinten, így érthetően nehezebb a feladat. De azért most már a nemzetközi kupákban a rendszeres csoportkörök (hol van az a legjobb nyolctól???) elvárhatók lennének. Csak halkan, és minden elfogultság nélkül írom; természetesen az Újpestnek is itt lenne a természetes helye!

Persze a kézilabdában sem fenékig tejfel az élet, van jó pár disszonáns hang is sportági berkeken belül, amik néha elnyomják az első hallásra jól működő kórust. A napokban például a handballexpert.com interjút készített a Veszprém volt két év után menesztett edzőjével, Ljubomir Vranjessel. Nyilatkozata szerint az elkezdett munkát nem sikerült befejeznie. Ennek több okát említi, és a saját felelősségét sem kerüli meg. Azt mondja, pontosan ítélte meg a veszprémi poject-et, a politikát viszont nem! Bármit is jelentsen ez a tömören fogalmazott állítás - a közeljövőben megjelenő könyvéből biztosan megtudhatjuk -, az pontosan tudható, hogy a politika a kézilabdában is erősen jelen van. Hogy csak egy nyilvánvaló példát említsek; biztosan mindenki emlékszik, hogy G-nap milyen komoly változásokat indukált a veszprémi klub életében.

Ezen kívül – szintén Vranjes egy korábbi nyilatkozatából tudhatjuk -, hogy a Veszprém költségvetése mindegy 3,8 milliárd forint. Ettől csak a PSG működik nagyobb pénzből, nemzetközi szinten is kiemelkedő adat, így nem csoda, hogy a világ legjobbjaiért folytatott versenyben is jól áll az egyesület. Igen, így történhetett meg, hogy a csapatban bőven kisebbségbe kerültek a hazai játékosok, hogy az más sportágakból is ismerős lehet… Csak nem megint a foci?

Igen, az, de – mily meglepő… - megint nem beszélhetünk azonosságról! A légiósok mindkét sportágban kiszorítják a hazai sportolókat, eddig stimmel. Ott viszont jelentős a differencia, hogy mi ennek az eredménye. Mert míg a kéziseknél olyan minőséget jelentenek a külföldiek, amit kellő számban a hazai utánpótlás nem tud kinevelni, addig a fociban inkább az számít, hogy olcsóbb legyen a külhonból érkező. Vannak persze kivételek, nem kérdés, de az kb. csak a „szabály” erősítését jelenti…

Nem hagy nyugodni pár kérdés;

  • Ilyen mennyiségű (és minőségű) légiós nélkül vajon nem pont ugyanitt tartana a hazai foci?
  • Ha a légiósok száma nem érdekli a sportági vezetést, akkor miért van az, hogy a válogatottra koncentrál a klubcsapatok helyett?
  • Ha már adottak az akadémiák infrastrukturális feltételei, miért nem fontos, hogy megfelelő szellemi tőke kerüljön a football-ba?
  • És ha sikerülne befoltozni ezt a szellemi hiátust, akkor hogyan játszanák be magukat a felnőttek világába a fiatalok?
  • És ha nem játsszák be magukat itthon, akkor hogyan szerződnek majd komolyabban jegyzett bajnokságokba?

A football klubok vezetése tehát elgondolkodhat arról, hogy mit kellene kezdeni azzal a bőséges likviditással, amit manapság rájuk szakadt, az MLSz vezetése pedig kapott néhány olyan kérdést, amit szintén nem árt átgondolni, nézzük meg, hogy szurkolói fronton mi a helyzet! Talán ott is felfedezhetünk valami olyat, amit érdemes lenne fontolóra venni?

Van bizony! A Veszprém - a BL negyeddöntőért játszva – a napokban a Sporting CP-t fogadta. Carlos Ruesga, aki négy éve távozott a Telekom Veszprémtől, először lépett pályára a Veszprém Arénában ellenfélként. A spanyol világbajnok már a bemutatáskor is nagy tapsot kapott, a meccs után pedig a hazai drukkerek a nevét skandálva éltették. A játékos a meccs után a következőket mondta:

„Csodálatos ez a szenvedély, ez a szeretet, amit kaptam. Köszönöm szépen, a Veszprém szurkolói a legjobbak a világon! Minden jót kívánok a Veszprémnek, a szurkolóknak, csodálatos itt játszani, a csapat, a klub egy csoda.”

Nos, a BL küzdelmeit nem csak a fociban követik milliók, a kézilabda is van annyira népszerű, hogy egy-egy ilyen esemény széles világ előtti megjelenése bőven felér egy komplett országimázs-kampánnyal! Tapasztalataim ez a fajta szurkolói viselkedés nem csak ilyen alkalmakkor jellemzi a kézilabda szurkolókat, sőt, ez egyfajta normaként van jelen más meccseken is. És más sportágakban is! A jégkorongot, vagy röplabdát, illetve vízilabdát jellemző szurkolói kultúra is jelentősen elüt a focipályákon tapasztalhatóktól.

Anélkül, hogy konkrét eseményeket említenék, azt kell mondanom, hogy nekünk, football-szurkolóknak is van még hova fejlődnünk! Tényleg nem emelnénk ki az utóbbi időkből sem történéseket, mert meg kell érteni, hogy nem egy-egy nagy nyilvánosságot kapott esemény a lényeg, hanem maga a lelátói kultúra egésze, a meccsek légköre. Miért is?

  • Mert ezek bizony döntő hatással vannak a pályán történő eseményekre!
  • Mert támadási felületet adnak egyes, feladataikat félreértelmező, szerepzavaros vezetőknek – és ez vezet a szurkolók általános kriminalizálásához!

Szóval; szerintem a ’90-es évek mára romantikus történetekké nemesedett eseményei ma már nem ismételhetők. Minden tiszteletem az akkor a barikádok élén harcoló szurkolóknak, de ez már a múlt, be kell látnunk! Egy rém hülye példa; nem véletlen, hogy ma már Dr. Alban ma már maximum sokadrangú retró bulikon tolja az „örökérvényű” It’s my life-ot. ’91-ben, akkor és ott a helyén volt a dolog, és van is pár igen kellemes ifjúkori emlékem, ami alá memóriám mixere a svéd fogorvos zenéjét keveri. Jó volt, szép volt, sajnos elmúlt…

Ezen a ponton nem sem tudok elmenni szó nélkül a címer kérdés mellett. Ez bizony a fentiek után egy nehéz téma, hiszen eddig nem használt a szép szó – ahogy a csúnya sem. Ezzel együtt sem tartom jó következtetésnek azt, hogy ebben az esetben elő kell venni a ’90-es évek példáját! Viszont – vissza a zenéhez! – teljes meggyőződéssel állítom, hogy ma is vannak jó limonádé zenék, amik újak, jók, szórakoztatók, ahogy a tiltakozásnak, és az érdekérvényesítésnek is vannak a mai körülmények között progresszív, hatékony formái. Éljünk ezekkel!

Végezetül pár szó a kézilabdáról; egyáltalán nem biztos, hogy a sportág jó irányba halad, nem vagyok meggyőződve róla, hogy a kiemeltek rengeteg pénzzel összehozott sikerei hosszabb távon pozitívan hatnak, azt viszont pontosan látom, hogy mi az, amit tanulhatunk (vezetők, szövetség, tulajdonos, és mi szurkolók) egy olyan sportágtól, ami ma sokkal jobb eredményeket tud felmutatni, mint a labdarúgás.

És maradt még itthonra egy üzenetem; a kézilabda – ami mint láttuk egyáltalán nem gyökértelen Újpesten! – egy olyan sportág, ami erős közösségépítő erővel rendelkezik, költségei tekintetében pedig sokkal konszolidáltabb, mint az egyre inkább a high society úri passziójává váló labdarúgás…

 

HAJRÁ MAGYAR FOCI!!!

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!

Ez a cikk a 2. része ennek az anyagnak, mely itt található: http://ujpest1885.hu/index.php/velemeny/1193-ute-a-toertenelem-utvesztojeben-1-resz-a-mult-hatasai A cikk első részében a történelmi hagyatékot elemeztem. Most megkísérlem átnézni a jelenlegi helyzetet.

Adott tehát egy történelmi múltból táplálkozó modell. Igen ám, de nem lehetne ezt ma már másképp csinálni? Nem kellene változtatni a kialakult gyakorlaton? Lehetne és kellene is, de ez a nehezebb út! És – úgy tűnik – az UTE a könnyebb ellenállás irányába mozog még mindig. Ha úgy tetszik, akkor a saját szempontjai szerint logikusan cselekszik, ugyanakkor ebben az esetben sem fontos a motiváció kérdése. Azzal ugyanis, hogy a megszokások mentén működik az egyesület, éppen az alapjait, de legalábbis az egyik lábát rúgja ki maga alól. Ez pedig a társadalmi támogatottság!

Van ilyen klub Magyarországon, úgy hívják, hogy MTK. Tegyük gyorsan hozzá, hogy társadalmi bázisuk elvesztését történelmi tragédia okozta, de a második világégés után meg sem próbálták újra felépíteni, vagy átpozícionálni magukat. Ma már ott is éppen ideje lenne legondolkodni azon, hogy mi a fontosabb; művi úton fenntartott struktúrák mellett olimpiai pontokat gyűjtögetni, vagy élménnyel, kultúrával, összetartozás-érzéssel megajándékozni százakat, ezreket, százezreket?

Mert bizony a XXI. század elején készült felmérések szerint az Újpest szimpatizánsok száma globálisan mindegy 6-700.000 volt tehető, ma viszont ennek jó, ha a felét eléri ez elkötelezettek száma. Ez a folyamat pedig egy idő után öngerjesztővé válik, megfordíthatatlan lesz, és akkor sokkal komolyabb munka, és még több pénz lesz újra felépíteni – ha egyáltalán a helyreállítás valaha is lehetséges lesz…

Fontos lenne tehát a kérdésnek nagyobb teret szentelni, mert igenis vannak pozitív példák. Történ ugyanis valamikor a kétezres években, hogy az önkormányzat – összefogásban az UTE-val – iskolákba látogatva igyekezett (és a mai napig is igyekszik) népszerűsíteni a sportot, és természetesen az UTE-t. Ennek eredményeképpen a korábban jelentős számú újpesti fradi (!!) drukkerek száma mára gyakorlatilag a nullára csökkent! Van tehát mód hatni, van mód arra, hogy a folyamatot megfordítsuk! Természetesen nem kell megállni a kerület határain – ahogy ez meg is történik manapság! -, de még Budapestet is el kell hagyni időnként, vagy akár az országhatárokat is.

Mert – ne feledjük! – az Újpest a kettő közül az egyik olyan klub ma Magyarországon, aminek a világon szinte mindenütt vannak rajongói! Fontos tehát, hogy ne csak és kizárólag az újpesti lakosokkal foglalkozzon a klub, hanem mindenkivel, aki szimpatizáns, sőt ha akár csak potenciálisan szóba jöhető támogató, akkor is. És ha már szó esett a ferencvárosi klubról, akkor itt el kell mondani, hogy ott bizony teljesen másként állnak a kérdéshez, és ez meg is látszik a támogatottságban! Nem szabadna lemaradni!

Ahogy már említettem, az UTE stratégiája egy bizonyos szemszögből nézve akár logikusnak is nevezhető, de ne feledjük el, hogy az UTE – ahogy a többi klub is – egy létező jelenben él, méghozzá társadalmi struktúrákba erős beágyazottság mellett. Ez azt (is) jelenti, hogy a nem csak a szimpatizánsok irányába kell (kellene) megfelelnie, hanem a mindenkori sport- és állami vezetés felől is vannak elvárások, vagy legalábbis olyan pénzügyi jogi, szabályozói keretfeltételek, amelyek erős hatással vannak a mindenkori működésre.

Ilyen például a már említett finanszírozási rendszer; a klubok az olimpiai pontok után komoly pénzeket kapnak, így, ha sarkítani akarom a kérdést, akkor azt találom, hogy gazdasági szempontból egy fontos kérdést kell megválaszolnia a vezetésnek, amikor a sportági összetételről gondolkodik; melyek azok a sportágak, amik a legkisebb befektetéssel hozzák meg az olimpiai pontokat? És igen, a cikk első részében nagyrészt felsoroltam ezeket…

Az említett keretrendszer magasabb szintű vezetői gondolatok leképeződései, nyilván a mindenkori vezetés a sportról – tágabb értelemben; a társadalomról - alkotott képének kivetülései. Ennek kifejtéséhez egy másik látványsport, a kézilabda újkori dilemmája vezet el; A Csoknyai-Matics edzőpáros azt fejtegette a nem éppen a tervek szerint alakuló Eb után, hogy el kell dönteni; a nemzetközi kupa-porondon, vagy válogatott szinten akarunk komoly kézilabdát Magyarországon?

Nos, nekem elég egyértelmű, hogy ma a hazai politikai vezetés a magyar nemzet nemzettudatának megerősítését rendkívül fontosnak tartja. Ez a felismerés köszön vissza abban, hogy a Tao-program kifejezetten a látványsportok támogatására jött létre – azaz olyan sportokat igyekszik támogatni a vezetés, amik közösségformáló erővel bírnak! És bizony itt van a csapdahelyzet; ha ugyanis a klubok dominálják az egyes sportágakat (értem ezalatt, hogy a klub-szintű események népszerűbbek), akkor a nemzettudat formálásának szándéka több ponton is elhasal! Egy klub soha nem lehet azonos a nemzet csapatával (még ha erre vannak is próbálkozások…), és a klubokban rengeteg légiós játszik!

Nem véletlen tehát, hogy az MLSz (lehet, hogy a többi csapatsport szövetség is) inkább a válogatottra koncentrál! Elsődleges cél a teljes magyar közösség közösséget képviselő csapatok (válogatottak) jó szereplésének támogatása, a kluboknak inkább csak az a feladatuk, hogy „bedolgozzanak” a válogatottba. Erős feltevés, de számtalan esemény alátámasztja. Nézzük meg; a klubok az MLSz pénzügyi pórázán lógnak, a szövetség mintha kifejezetten ellenére lenne a klubok szurkolóinak, ugyanakkor komoly erőforrásokat köt le a válogatott szurkolói bázisának szélesítésére, támogatására.

Kimondom nyíltan; nem cél az egyes klubok támogatottságának növelése, mert a szabályzói, jogi, és pénzügyi keretrendszer nem egyes társadalmi csoportokra van kihegyezve, hanem össztársadalmi kereteket határoz meg!

Ez nagyon fontos következtetés, mert szerintem sok – eddig talán nem annyira érthető – tényre magyarázatot ad. Érthető, hogy miért nem zavarja (nagyon) a belga irányítás azokat, akik döntési helyzetben lennének elmozdítása ügyében. Érthető, hogy az UTE miért tart fenn elavultnak tűnő klub-struktúrát, és végül érthető, hogy miért nem fontos maga a szurkoló a sportági vezetés számára. Azt gondolom, hogy az előző mondatokban foglaltak nem csak a focira igazak, sok jel mutat arra, hogy más sportágakban hasonló folyamatok játszódnak le manapság.

És akkor jöjjön a kérdés; mi a feladata az UTE-nak ebben a helyzetben? Szerintem nem az, amit most csinál, mert így egy jellegtelen olimpiai nevelde válik belőle. Erre jön a válasz; Igen ám, de széllel szemben nem lehet! Széllel szemben nem is, viszont szépen be lehet állni szélirányba! Van erre példa, de – miután már említettem a klub nevét – nem ismétlem. Elég annyi, hogy végre el kellene indulni egy XXI. századi modell felé, ahol nem az olimpiai pontok ára a fő motivációs tényező, hanem annak az újra felismerése, hogy a klub – mint társadalmi szervezet – elsősorban közösségformálása által képes hatni! Ehhez persze sok minden kell, és éppen ez a nehéz benne, de végre ki kellene találni a történelmi útvesztőből!

 

HAJRÁ LILÁK!!! 

A minap megrendezett Magyarország-Horvátország mérkőzés rég nem látott sikert hozott. A világbajnoki ezüstérmes ellen behúzott győzelem nagy eredmény, de ettől sajnos még nem várható sok változás a honi futballban. De hogy jön ide az UTE? Miért jut nekem eszembe az UTE erről a meccsről? Különösen úgy, hogy egy újpesti játékos sem volt még a keretben sem? Nos, éppen ezért! És – bár elsőre nem egyértelmű az összefüggés - a két ország futballja közti különbség rávilágított az UTE stratégiájának pár gyenge pontjára.

Mert lássuk be; ez a győzelem bravúr, egy „nem normális” eredmény, minekutána a horvát futball mérföldekkel előttünk jár. Minden elismerésem a válogatotté, de figyelem, realitás nem ez az eredmény! Ezt nem a rosszindulat mondatja velem, hanem az a tény, hogy Szlovákia ellen egy (elvileg) könnyebb ellenféllel szemben elbuktunk, illetve az, hogy ennek az eredménynek akkor lesz igazán komoly jelentősége, ha a továbbiakban is sikerül hasonlóan jó játékkal kijutni a hazai rendezésű Eb-re.

De vissza az UTE-hoz! Sokat gondolkodtam, hogy miként is alakult ki a mai helyzet, milyen előzményei voltak annak, hogy az UTE szakosztályi összetétele olyanná formálódott, amilyen. Milyen is? Nos, nem igazán létezik olyan sportág, ami képes tömegeket mozgatni, ami ezen oknál fogva közösségépítő erejű! Van itt triatlon, úszás, torna, kajak-kenu, és még sok más szebbnél szebb sportág, a sikerek is jönnek, elég csak az olimpiai pontok számát megnézni. Kétségtelen, hogy az UTE egy sikeres klub, de mára sajnos – társadalmi szervezetként! – elvesztette közösség építő erejét!

ÉS akkor megint ugrás a magyar-horvát meccshez! A mérkőzés előtt megjelenő írások közül az esélyeket latolgatók nem mozgatták meg a fantáziámat, mert egy sportesemény jellegénél fogva olyan, hogy bármilyen eredmény születhet. Volt viszont egy, ami igen komoly támpontot adott a két ország focijának megítéléséhez, annak megértéséhez, hogy ki, és miért tart ott, ahol… A cikk:

https://rangado.24.hu/valogatott/2019/03/24/a-tornaorakig-kell-leasni-a-magyar-es-a-horvat-foci-kozti-szakadekert/

Nem egy érdekességként, vagy egy „ma is tanultam valamit” jellegű információként olvastam, hanem komoly becsapódást hallottam, mert végre leesett a tantusz! Ráadásul volt valami egészen elképesztő egybeesés egy korábbi, a szerkesztő kollégákkal folytatott beszélgetésekkel. Arról értekeztünk – napokkal a cikk megjelenése előtt! -, hogy miért fontosak az olyan sportágak Újpesten, mint például a curling. Figyelem! Nem arról volt szó, hogy nem kell, és még véletlenül sem gondoljuk, hogy nincs helye a palettán, azt viszont igen, hogy ehhez képest nincs olyan sportág, ami érdemben képes mozgatni tömegeket!

A dolgok összeértek; korábbi folytonos magyarázat-keresésem, a beidézett cikk, és a szerkesztőségi beszélgetés irányvektorai azonos irányba mutatnak! Érdemes tehát körbejárni a témát!

A cikkből idézem:

„Az orosz – és a magyar – minta azokat a többnyire olimpiai sportágakat preferálta, ahol relatív könnyű volt eredményt elérni nemzetközi téren, egy sportágban sok olimpiai érmet lehetett nyerni (úszás, kajak-kenu, ökölvívás, birkózás, vívás, stb.), a csak általunk számon tartott nemzetek közti pontversenyben elől lehetett végezni.

Ezzel szemben Tito a nem csak négy évente sikert hozó, hanem az évente több alkalommal is a nemzeti hovatartozást, büszkeséget növelni képes labdajátékokra helyezte a hangsúlyt.”

Nos, adott tehát egy olyan örökség, amit talán jobb lenne feledni. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az olimpiai pontokért pénzbeli támogatás is jár. Ez gazdasági szempontból fontos, de – mint ahogy ezt annak idején Tito felismerte – a legtöbb ilyen sportnak egyszerűen nincs közösség építő ereje! Négy évente jönnek (rosszabb esetben nem jönnek) az eredmények, ezért igen ritka az, hogy ezeket a sportokat, sportolókat a széles közvélemény is láthatja.

Az újpesti közösség építése szempontjából ráadásul további probléma, hogy a hagyományosan sikeresnek számító olimpiai sportágak érmeseiről a széles közvélemény alig-alig tudja, hogy melyik klubhoz köthető. Sok esetben még az UTE szimpatizánsai, szurkolói sem! Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a mutatóba maradt egy-két nagy érdeklődésre számot tartó sportág rendezvényeinek látogatottsága sem éri el az elvárt szintet. Mondjuk ki; megszűnőben van az Újpest, mint eszme, mint sokak rajongása tárgya, mint olyan fogalom, ami képes összefogni, egyben tartani közösségeket!

Értelemszerű, hogy a foci az a sportág, ami a közösség számára leginkább vonzó még ma is. A hangsúlyos ebben a mondatban sajnos a „még” szó… De, figyelem! A foci jelentősen megdrágult, mind hazai, mind nemzetköz szinten, így a szovjet modellt egyszerűen nem lehet alkalmazni rá! Igen, tudom, a profi csapat felett ma nem az UTE diszponál, van egy sporttörvény, ami ebben akadályt jelent (ami egyáltalán nem leküzdhetetlen!), de történelmi távlatokban vizsgálva a dolgot, én mégis azt mondom, hogy az UTE egyszerűen nem akar és/vagy nem tud azokba a látványsportokba versenyképes csapatokkal jelene lenni, amelyek végre megint tömegeket hoznának be stadionba, vagy termekbe!

Az is világos, hogy Roderick Duchatelet egy saját képére formált saját márkát akar, az UTE által tálcán kínált múltból csak a számára kedvező elemeket akarja kiszemezgetni. Ha jobban belegondolok, ez az ő szemszögéből nézve akár még logikus is lehet, de a téma szempontjából a motiváció pont mindegy. A lényeg itt az, hogy az anyaegyesület számára a helyzet így jó, ahogy van, az ő klubmodelljébe nem illenek az ilyen költséges, ámde olimpiai szinten kevés sikerrel kecsegtető sportágak.

Folyt. köv: A jelen

Megjött...Sokan kétkedve fogadták a "nagy névről" szóló híreket, de végül csak betoppant ez a hatalmas fickó. Olyan kaliberű játékos érkezett a Szusza Ferenc stadionba, akiről csak álmodozni szoktak hazánkban. Az más kérdés, hogy milyen állapotban van, és mikorra lesz olyanban, amire nekünk szükségünk van.

Szinte hihetetlen, de egy csapásra megváltozott a hangulat, pedig még pályára sem lépett az ember. Ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy mi ennek a transfernek az üzenete. 

Egyrészt, Soma szinte biztosan távozni fog. Valószínűleg megegyezett a vezetőkkel, hogy engedjék el, de csak úgy, ha megtalálják a megfelelő pótlást. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő téli átigazolási szezonig Traore mindenképpen marad. Azt is jelenti, hogy Novothny egyre több játékpercet adhat át udódjának, így szépen lassan "beleneveli" a csapatba Vignjevic az elefántcsont-partit. 

Na kérem. Ha ez a fickó beválik, hamar érkeznek majd a visszautasíthatatlan ajánlatok érte, s akkor hosszú távon esélytelenek lennénk megtartani. Talán azzal lehet kicsit nyújtani az itt tartózkodását, ha szombattól számottevően, mondjuk egy ezressel megnőne a nézőszám átlagosan. 

De ez a transzfer azt is jelentheti, hogy Rodinak fontos az EL indulás, s mi másért indulnánk, ha nem 2-3 sikeres körért...

Ahhoz azonban Traore még kevés. Ahhoz kell még 2-3 fickó, aki olyan vagy hasonló kaliber. Tehát ha ez csak az első lépés volt, akkor reménytkeltő az ügy. Ha nem követi újabb, akkor ez is csak egy jó üzlet lesz. 

Ezúttal a számokat nézzük át. A számok persze nem minden6ók, de egy-két fontos momentumra rávilágíthatnak. És persze van egy számsor, ami mindenek felett áll, íme:

Ez csak egy pillanatfelvétel, de jól mutatja mindannak az összegzését, amit 2018 őszén láttunk. Kicsit tovább bontva; a hazai, illetve az idegenben lejátszott mérkőzések éles különbséget mutatnak; 2018-ban komoly segítség a hazai pálya!

Ez egyrészt örömteli, mert mintha tavaly kevésbé érvényesült volna a hazai pálya előnye, ugyanakkor kissé szomorú, hogy ma már idegenben mintha egyáltalán nem lennénk veszélyesek. Persze a képhez hozzátartozik, hogy ezzel a többiek sincsenek másképp (ezt mutatja a 6. helyezés). Ezzel együtt kijelenthető, hogy idegenben több kell, ha komoly célok vannak a csapatnál.

Az már más kérdés, hogy vannak egyáltalán célok, vagy a klub vezetése a középszerrel tökéletesen elégedett… Ha megnézzük, hogy a fenti tabellán elfoglalt 5. helyezés hogyan alakult ki, milyen időbeli lefolyása volt helyezéseinknek, akkor azt mondhatjuk, hogy aligha vannak komoly célok, vagy aligha van olyan keretünk, ami alkalmas ezek elérésére. ÉS akkor még nem beszéltünk arról, hogy az innen-onnan elhallott, a klub céljaira vonatkozó elvárások már így sem méltóak az Újpest nevéhez.

Ha azt nézzük, hogy miként alakult az ősz, az 5. helyezés bizony hízelgő számunkra, mert jellemzően a fordulók során inkább alacsonyabb helyezések szerepeltek csapatunk neve mellett. A helyezések átlaga pedig – nem nagy meglepetés – éppen 7…

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez elég kevés, ugyanis olyan még egyszer nem lesz, hogy 49,5% körüli teljesítménnyel el lehet érni a dobogót! Az sem vigasztal, hogy tavaly 18 forduló után 2 ponttal kevesebbet gyűjtöttünk, mert látni kell, hogy a két fő állami gondozott most nem szakadt el annyira, mint egy éve azt láthattuk. Egyszer és mindenkorra tisztázzuk; ahhoz, hogy stabilan versenyben legyünk a dobogó bármely fokáért 65-70% körüli teljesítmény kell! Hogy egy kicsit érzékeltessem, ez mit is jelent; egy 5 meccsből álló széria esetében három győzelem mellett egy vereség, és egy döntetlen 66,66%-os teljesítményt jelent!

Nos, ezt a szintet (ami még csak a beugró a dobogóhoz!) 2018 őszén csak itthon sikerült elérni, idegenben bizony drasztikus változásokra van szükség! Azt nem tudom, hogy mi okozza ezt a jelentős különbséget, de akik tavaly azt mantrázták, hogy a tulajdonos elleni tüntetések, és hasonló nézőtéri megmozdulások visszavetik a teljesítményt, most kicsit elgondolkodhatnak. Ha most arra következtetésre jutnak, hogy 2018-ban nem volt olyan nagy az elégedetlenség, akkor rossz nyomon járnak! A lényeg; idegenben egyszerűen csapnivaló a teljesítményünk…

Terjedelmi okokból most az első nyolc fordulót, és az EL selejtezőket, illetve a kupameccseket nézzük meg tüzetesebben:

Ami elsőre azonnal szemet szúr; a góllövők között nem szerepel Novothny Soma neve. Nem felejtettem ki, csak az történt, hogy az első 11 tétmeccsen bizony képtelen volt kapuba találni. Hogy ennek mi lehet az oka, azt sokan sokféleképpen magyarázzák, szerintem leginkább az áll közel az igazsághoz, hogy konkurencia nélkül, a tavalyi sikerektől kissé elkényelmesedve egy szem csatárunk nem volt éppen top-formában…

A kupameccset kivéve a matekból (mert az ellenfél tudásszintje miatt nincs értelme különösebb következtetéseket levonni), azt látjuk, hogy Nagy Dani, Zsótér, és Diallo vitték hátukon a csapatot – legalábbis ami a gólszerzést illeti. Apropo, gólszerzés: nálunk kevesebb gólt csak a kieséstől fenyegetett három utolsó jegyzett… Ez tulajdonképpen mindent megmagyaráz, még akkor is, ha a hazai-idegen összevetésben a szerzett gólok számában mindössze egy találatnyi különbség mutatkozik. Vignjevic mester alatt már hozzászokhattunk, hogy nincsenek gólzáporos meccseink, de ennyi góllal nem lehet komoly eredményt elérni. Még tavaly is – amikor szintén csak a kiesés ellen küzdők lőttek kevesebb gólt – 4 találattal többet jegyezhettünk fel! Itt bizony komoly javulás kell! Denézzük tovább, hogy alakultak a következő meccsek:

Nos, a gólok számában nincs változás, de megjelent Soma a góllövők között. Nem akarok nagyon negatív lenni, de azt kell mondanom, hogy ezek a gólok sem olyanok voltak, amik feltétlen eldöntettek meccseket… Talán csak a Videoton elleni ilyen. Persze ez a meccs is éppen olyan fontos volt, mint a többi, így egyelőre maradjunk annyiban, hogy Novothny javuló formát mutatott (hullámzások mellett), így remélem, hogy tavaszra jobb produkciót láthatunk tőle.

Aki viszont kifejezetten nagyot fejlődött, az Beridze. Miután Nagy Dani egy sérülés után nem igazán tudott fizikálisan felnőni a feladathoz az idény végéig, állandó kezdő helyet kapott, amit azzal hálált meg, hogy a második periódusban 4 találatot is elért – mindezt további 3 gólpassz mellett! Nem tudom – mert a logika minden nyomát nélkülözi… -, hogy a játékos-politika miként alakította ki azt a helyzetet, hogy a leghasznosabb csapattag kölcsönszerződéssel van nálunk, de erre majd egyszer biztosan meglesz a válasz. Ja, nem… Nem áll velünk szóba az, akinek ezt meg kellene válaszolnia.

Vannak ám még kérdések:

< >Az hogy lehet, hogy 23 meccsből 7 esetben volt gólképtelen a csapat?Miért nincs valós alternatívája (így) egy szem csatárunknak?Hova tűnt Razvan Horj?Mi a terv Lukáccsal, aki perceket kapott mindössze?Miért csak egyfajta játékra vagyunk képesek?Miért nem tudunk meccs közben váltani?Mi magyarázza az érthetetlen cseréket?Valódi versenyhelyzet csatár-poszton.Két-három kreatív irányító képességekkel is felvértezett játékos.Többféle játékrendszer elsajátítása, és lejátszása.Általában is magasabb minőségű keret.Tiszta viszonyok a klubon belül.

Ez utóbbi talán a legfontosabb, és – nem meglepő – szerintem ez azzal kezdődik, hogy a jelenlegi tulaj távozik. De ez messzire vezet, zárásként csak pár jókívánság maradt;

BOLDOG ÚJ ÉVET!

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!

BELGA TAKARODJ!!!