Vélemény

Fülembe forró ólmot öntsetek!

Ady veretes sorai jutottak eszembe a minap, de a cím csak nem akart beugrani! Aztán eszembe jutott! Na persze, hogy Hofi féle ferdítése; Góg és Demagóg fia vagyok. Mi váltotta ki ezeket a gondolatokat? A blikk.hu-n megjelent cikk volt a kiváltó ok, ahol klubok tulajdonosai/vezetői nyilatkoztak a klubok által befizetett adókról. Íme!

George F. Hemingway (született Szabó György, a Kispest tulajdonosa) egy blog-bejegyzéséről így írnak:

„Furcsállja, hogy a vállalatok nem segítik csapatát azzal, hogy adójuk egy részét a Honvédhoz irányítják, ők ugyanis így gyakorlatilag több pénzt fizetnek be az államkasszába, mint amennyit támogatásként kapnak.”

Vancsa Miklóst is idézik (a Vasas ügyvezető igazgatója):

„Minden évben jelentős adót kell befizetnünk. A legtöbben csak azt látják, hogy mennyi támogatást kap egy klub, leginkább a tévés pénzekből. Azt kevesen veszik figyelembe, hogy például ez az összeg teljes mértékben elmegy a különböző adókra.”

Szintén ebben a cikkben jelent meg egy adat:

„A 12 gárda adózás címszóval összesen 7,3 milliárd forintot utalt az államnak tavalyelőtt.” 

A nagy nevettető ismét beköszön egy gondolat erejéig; „Hogy körös-körül ne vonszoljam magam!!!” A gondolatot Hofi így folytatná:

Te, né’ má’! Hogy milyen csúnya rosszfiú ez a mi államunk! Nem elég, hogy odaad egy csomó pénzt a kluboknak, nem elég, hogy építgeti nekik az új stadionokat, de még az sem, hogy aztán működteti is… Nem, mindez nem elég, még meg is adóztatja szegény klubokat! De ez mind semmi! Nem ad annyi pénzt nekik, hogy az elég legyen az adóra, vagy éppcsak annyit, hogy abból épphogy be tudják köhögni a közterheket! Te, haver, gondoltad volna, hogy milyen rossz sora van ezeknek az aranylábú gyerekeknek???

Komolyara fordítva a szót; azon kívül, hogy ez rinyálás a két úriembertől teljesen felesleges - nemkülönben bicskanyitogató! -, nagyon pontosan leírja a foci és a társadalom viszonyát.

A klubok a legnagyobb természetességgel fogadják el a mindenki másnál nagyobb kedvezményeket, állami támogatásokat, tao-pénzeket, tv-jogdíjakat, új stadionokat, vagy akár irányított szponzorok pénzeit. Ezen közben szinte sértve érzik magukat, ha adókat kell fizetniük a közösbe!

Itt bizony valami nagyon nincs rendben! Méghozzá az, hogy az a közösség, akinek a pénzeiből (tao, szerencsejáték, adókból fenntartott tv-csatornák) gazdálkodnak (helyesebben garázdálkodnak) számukra annyit sem ér meg, hogy – az erősen kedvezményes! – adófizetési kötelezettségüket leróják (alapesetben a köz javára…)!

A „nagykalap” ilyetén egyoldalú kihasználása a társadalmi szolidaritás igen komoly deficitjét mutatja, nem is kérdés. De az már egész egyszerűen borzasztó, hogy olyan társadalmi szerveződések, amelyek nevelő feladatokat is ellátnak, ennyire antiszociális magatartást folytatnak! Mit is várhatunk a kluboktól, milyen fiatalokat nevelnek azok, akik alapvető társadalmi normákat képtelenek felismerni???

És ne feledjük; az a közösség, aki végső soron finanszírozza a klubokat, ő a szurkoló is!!! Nos, amilyen az adózás/juttatás koordináták mentén a közösség irányába mutatott elkötelezettség, olyan a mutatott teljesítmény is; nulla, zéró, semmi, nothing, nyicsivo!!!

Óriási tévedésben van az egész magyar futball, ha azt gondolja, hogy a mindenkinél nagyobb előnyök mellett mindenkinél jobban kell rinyálni a sanyarú helyzete miatt! Ha nem hiszik el Vancsa, vagy Szabó urak, akkor egy példával rávilágítok nonszensz megnyilatkozásaik ostobaságára!

Itt vagyok én. Dolgozom, ezért fizetnek, a fizetésem után pedig mindenféle adót és járulékot fizetek. Ez – ha hiszik, ha nem! – így normális. Jobb lenne kevesebb adót fizetni, ugyanakkor nem szeretném, ha nem lenne orvosi ellátás, vagy mondjuk a gyerekem nem járhatna iskolába (mert nem lenne), vagy mondjuk csak földúton juthatnék el – hetek alatt… - az ország egyik végéből a másikba. Szóval, fizetem az adókat.

Tudom, ez önöknek már-már sci-fi kategória, de így megy ez! Hogy a maguk sirámait behozzuk a képbe, tételezzük fel, hogy mától nem fizetek adót. Ez egyszer biztosan feltűnik majd a NAV-nak, aki azonnal küld nekem egy szerelmes levelet, amiben felszólít, hogy (fővesztés terhe mellett!) fizessek be x forint adót, meg még x forint büntetést!

Önök szerint, ha erre azt válaszolom, hogy nem tehetem, mert semmiféle pénzt nem kaptam az államtól, akkor mi lesz a válasz? Tudom, önök szerint az, hogy a hatóság belátja, igazam van, és kártalanításként ő fizeti ki nekem a levélben megjelölt összegeket. Csak jelezem; nem ezt fogja tenni a NAV! A megfejtést önökre, és a többi igen tisztelt klubtulajdonosra, vezetőre bízom!

Addig is tanácsként Hofitól; végre öltözködjenek már fel!!!