Vélemény

Hitek és tévhitek

Mostanság a három leginkább felkapott téma a stadion ügye, a tulajdonos személye, illetve az előbbivel szoros összefüggésben a címer-ügy. Ez mind olyan téma, ami foglalkoztatja a szurkolót, ugyanakkor egyikről sincs annyi tudása, hogy teljes egészében, összefüggéseiben megértse a kialakult helyzetet. És ez nem a szurkoló hibája, hanem egy negyedik, szintén sokat emlegetett probléma oka; ez pedig a kommunikáció, helyesebben annak hiánya!

Ezzel a cikkel az a célunk, hogy ezeket a témákat nagy összefüggéseikben mutassuk be, hiszen a részletek kibontásához nekünk sincs meg minden információnk. Ezzel együtt is képesek vagyunk arra, hogy egy reális, lehetséges képet alkossunk arról, hogy milyen folyamatok mentén alakult ki az a szituáció, ami sokakat távol tart meccsek látogatásától, sőt egyeseket akár el is fordítottak a klubtól! És megint meg kell jegyeznem; nem a szurkoló hibája!

 

STADION

Az első Orbán-kormány még az ezredforduló környékén belekezdett stadion-építési programjába, ennek első eredménye a Szusza Ferenc stadion felújítása volt. A program ekkor nem teljesedhetett ki, mert 2002-ben kormányváltás volt, az új politikai vezetés nem folytatta a programot. Az első tévhit a stadionnal kapcsolatban az, hogy ekkor egy vadonatúj komplexum épült meg… Ezt mi - akik ismerjük a mai, és a korábbi állapotokat is – pontosan tudjuk, de a széles közvélemény ezzel bőven nincs tisztában, olyannyira nem, hogy más csapatok szurkolói sem tudják ezt.

Valójában annyi történt, hogy a régi alapokon modernizáltak, szépítgettek, körben fedett lelátót gründoltak. Ezt maximum egy alapos felújításnak tekinthető, annak minden előnyével (ha van ilyen…), és minden hátrányával!

A következő tévhit az, hogy aztán egy szintén alapos felújítás következett, amikor mintegy 800 milliós beruházással megújították a világítást, és a szurkolókat kiszolgáló létesítményeket, valamint bővítették az infrastruktúrát. A tévedés ott van, hogy ez nem volt még csak felújítás sem, sokkal inkább viszont kontár munka, és pénzek „átcsoportosítása”… A legnagyobb hiba – azon túl, hogy ennyi pénzért szinte semmi nem történt! -, az volt, hogy az MLSZ infrastruktúra szabályzatában kötelezően előírt pályafűtés szóba sem került a beruházás során…

A következő tévhit itt lép be; a stadion tulajdonosa az NSK (Nemzeti Sportközpontok), így ő a beruházás megrendelője, és végső soron a felelőse annak, hogy mi, és milyen minőségben készül el egy ebben az esetben 800 milliós beruházás során. Lehet mindenfélét az UTE és az UFC szemére vetni, de egy a vége; az NSK – mint tulajdonos – kötelessége, hogy az UTE-n keresztül (üzemeltető) az UFC számára egy olyan pályát biztosítson, ami alkalmas Nb1-es meccsek megrendezésére!

Szép dolog egy új stadion, de ha tényleg egy vadonatúj létesítmény készül, az azt jelenti, hogy minimum egy, másfél évig idegenben lesz az otthon. Ha Angyalföldön elkészül az új stadion, ennek nem lesz akadálya, és nincs is olyan messze, hogy ezért jelentős nézőszám-csökkenés lenne, de ma még az álom kategóriája, hogy új stadiont kapjon az Újpesti labdarúgás.

Nos, a fenti tévhitek következménye az, hogy a közvélemény nem érti, hogy ha 2000 körül új stadiont kaptunk, és 2016-17-ben történt egy komolyabb felújítás, akkor miért gondoljuk mi, hogy új stadion kellene??? De nem csak a széles értelemben vett közvélemény gondolja így, hanem a rivális csapatok szurkolói is, különösen a Kispest szurkolói, akiknek kb. minden héten háromszor zengik be, hogy most már aztán tényleg elkezdik építeni az új stadiont…

ÉS egy újabb tévhit; a fenti hitek, tévhitek, sokak számára ebből az következik, hogy előbb-utóbb új stadiont kapunk! Nos, nem akarok senkit elkeseríteni, de ez is egy tévedés… A stadion-beruházások legfőbb ismérve ugyanis, hogy nincs koncepció, hanem ad-hoc döntések vannak! Azt lehetne taglalni, hogy ennek milyen okai vannak, de ez nem ide tartozik, mivel a részletek bontogatása közben politikai vizekre eveznénk.

 

A TULAJDONOS

Alapvető tévhit, hogy a tulajdonosnak kötelessége focit, jó focit, igazi Újpestre jellemző focit csinálni! Nincs, ilyen kötelezettsége nincs, sajnálom, de nem mondhatok mást! Persze egy elkötelezett drukker ezt nehezen érti meg, de ha felvesz egy másik sipkát (és egyúttal a szurkolóit el is felejti), akkor mi marad? Egy cég, gazdálkodás, nyereség/veszteség, beruházás, ilyenek… Márpedig a tulajdonos se nem foci rajongó, se nem Újpest szurkoló, csak van egy gazdasági vállalkozása, ami speciel Újpesten van, és a fő tevékenységi köre a futballhoz kötődik. Ennyi, nem több!

És akkor hol van az erkölcs, az íratlan szabályok, az elkötelezettség? Nos, egyrészt sehol, másrészt meg ott, ahol viszont a szurkolónak helye nincs! A szabálykövetésről elég csak azt megemlítenem Andrade nevét, vagy azt, hogy a mai tulajdonos már 2010 előtt is jelentős tulajdoni hányaddal bírt a klubban, és – amiről bővebben is írok majd – itt van a címer-ügy.

Szóval, nehéz lenne elhinni, hogy a tulajdonos football club-ként kívánja működteti a klubot, sokkal inkább egy akármilyen gazdasági szektorban működő vállalatként tekint rá. Ennek pedig súlyos következményei vannak; mindenek felett, és kizárólag gazdasági célkitűzések vannak, és ezek megvalósításáért működik a „cég”! Sportszakmai célok egyáltalán nincsenek (még alacsony prioritással sem!), az esetleges eredmények quasi véletlenszerűen adódnak… Erre egy példa; az UFC a 2013-14-es évben bérekre, személyi jellegű kiadásokra kifizetett összeget abban az évben rögzítette, az éves beszámolók szerint azóta egy fillérrel nem változtak az ilyetén kiadások. Ezen se a keret mérete, se a kupagyőzelem, se a bajnoki helyezés, se az elért pontok, azaz sem mennyiségi, sem minőségi, sem pedig környezeti tényezők nem változtattak!

Nos, a helyzet egyértelmű; a tulajdonos a kiadások egy részét rögzítette, más tételeket pedig igyekszik csökkenteni (ez utóbbiak csökkentésének erős korlátai vannak, amiket gyorsan elért!), így a gazdasági társaság eredményének javítása kizárólag egy ponton lehetséges, ez pedig a bevételi oldal. Ezt miből rakja össze? Nos, jegybevétel (ez minimális), merchandising (a buditető miatt még annyi se…), így maradnak az MLSZ központi pénzek (fiatal-, légiós ajánlás, meccspénz), illetve a tao-források, valamint a játékos-kereskedelem egyenlege.

A szurkolókat látványosan elengedi, talán csak a derbi, amit érdemesnek tart kicsit megnyomni, de 1.000-2.000 néző már inkább csak zavarja. Ezt sugallja, az alkoholistázós-bűnözős-drogozós nyilatkozata, de a címer-kérdésben tanúsított magatartása is, ami az addig sem túl komoly értékesítési bevételeket a nullával tették egyenlővé. Mi marad? Nos, marad az MLSZ központi pénz, és marad a tao… Mit jelent ez? Ez bizony pontosan azt jelenti, hogy ő  - akármilyen nációhoz tartozik is… - pontosan ugyanúgy viselkedik, mint azok az oligarchának nevezett tulajok, akik az Nb1 más csapatait vezetik, birtokolják.

Nos, ezzel el is értünk a legnagyobb tévhithez; az UFC tulajdonosa nem egy önálló entitás, nem egy hiba a mátrixban, hanem a magyar foci rendszerének szerves eleme! Nincs tehát itt semmiféle olyanról szó, hogy az MLSZ azért büntet, meg azért nincs új stadion, mert őt elnyomják itt, sokkal inkább arról, hogy az MLSZ és a többi klub felé is hasonló magatartást tanúsít, mint a szurkolók irányába! Egyszerűen egy kiállhatatlan, kulturálatlan fickóról beszélünk, aki egy sértődött kisfiú, meg egy nagy valag pénz légyottjának gyümölcse!

Tehát; pont annyira kockáztatja pénzét, mint bármely más tulajdonos, pont annyira tartja a markát a központi pénzekért, és pont annyira része a rendszernek, mint ők! Nincs itt kérem semmi látnivaló, haza lehet menni, itt bizony rémesen kilóg a lóláb! Persze ezt mostanság tulaj uraság is érzi, és időnként kell egy-két jópofa reklám, egy kis szépészet a stadionban, szektor a legendáknak, meg családi jegy, na meg le kell nyilatkozni, hogy micsoda jó üzleti partner a Felcsút, meg a Fehérvár. Ezek rendben is vannak, akivel üzletel az ember, azokat becsülje meg, a szurkolóknak szóló kezdeményezések pedig önmagukban véve jók, de van egy nagy baj! Ezekkel a dolgokkal semmiképpen nem lehet egalizálni a korábbi sértéseket, és azt, hogy a buditető egyenesen a szurkolók lelkébe döfött tőr!!!

 

BUDITETŐ

Ahogy említettem, egy duzzogós kisfiú magáévá tett egy rakat pénzt egy forró nyári estén, így született meg az UFC tulajdonosa. Döntései nem ám logikusak, semmilyen sportszakmai céljai nincsenek, ellenben érzelmi alapon dönt, érzelmek pedig kizárólag önmagához és a pénzhez kötik.

Tévhit: a buditetővel gazdaság célokat kíván megvalósítani, mert valaki, valakik korábban komoly összegektől fosztották meg azzal, hogy a klub jelképeit használva érjenek el gazdasági eredményt. Ha elhinném ezt a süket dumát, akkor sem tudnék elmenni szó nélkül a teljesen hiteltelen szavazásra, és az erre történő hivatkozásra! Ha nem korábban, már itt törvénysértő volt a magatartása (ami azóta is fennál!), erkölcsöt pedig nem is említek egy lapon ezzel a cselekedettel… Nem mellesleg; tegyük fel, hogy MINENKI egyöntetűen elfogadja a buditetőt, mint új jelképét a klubnak. Ebben az esetben nem történhetett volna meg ugyanaz a visszaélés, mint ami a VALÓDI címerrel megtörtént az agyroggyant, idegbeteg kisfiú szerint???

Nos, a buditető ő maga! Azért van rá szüksége, hogy vele azonosítsák! Értitek uge? Még csak nem is az a cél, hogy elkülönítse azt az érát, amikor nem ő volt a tulajdonos, attól az időtől, amikor ő itt a mindenható, hanem hogy őt magát jelentse! Egó, egó egó… Abból bizony van bőven!

Szóval; aki a buditető mellett érvel, vagy elfogadja azt, nem csak támogat egy törvénytelen működést, nem csak erkölcsi értékrendje rozzant, de kifejezetten ennek a tulajdonosnak az elkötelezett híve! Azért merem ezt ilyen kategorikusan kijelenteni, mert szerintem aki wc-deszka mellett érvel, vagy elfogadja, az a fentieket nem gondolta át pontosan, de ha mérlegel, és kicsit hajlandó a felszín alá is betekinteni, akkor rájön, hogy bizony nincs miért támogatni azt az embert, aki ilyen aljasságokra képes Újpesttel szemben!

 

KONKLÚZIÓ

Ebből az egészből az égadta egy világon nem következik semmi újdonság! Olyannyira nem, hogy biztosra vehető, hogy amíg a tulajdonos személye nem változik, a mára kialakult szituáció sem fog változni; a buditető egyre nagyobb méretben lesz odavarrva a mezekre, a csapat a középszarból csak néha-néha tud kiemelkedni egy-egy jobb meccsen, fogyatkozik a nézőszám, fogynak azok, akik továbbadhatják azt, amit ÚJPESTISÉGnek nevezünk.

Nem, nem lesz rosszabb a helyzet, csak ez lesz, mint most már jó pár éve; SEMMI!

Kérdezhetitek, hogy miért van szükség ilyen negatív cikkekre, nem elég a magatok baja? Erre csakis azt tudom mondani, hogy nem szívesen írtam le mindezt, nem szórakoztatott a cikk megírása egy cseppet sem. De ez nem mentesít az erkölcsi kötelesség alól, ami azt mondatja velem, hogy ez így nem mehet tovább! Nem hiszem el, hogy nincs eszköz a jog, és erkölcs betartásának kikényszerítésére, és nem hiszem el, hogy bele kell törődnünk szeretett klubunk tönkretételébe!

Nem vagyok a tulajdonos ellensége, nem követelem, hogy távozzon, a klub az övé – gondolom – kifizette. Ha viszont nem képes a fent leírt ordenáré állapotokon változtatni, akkor nincs más kötelessége, mint elhúzni, de sürgősen! Ha képes változtatni, akkor pedig gyorsan kezdje el!

Tudom, tudom… Most jön az a rész, hogy „akkor most jobb lett, hogy leírtam?” Meg ez; „ettől nem változik semmi!”. Így is lehet élni, de ha mindenki így gondolta volna az emberiség történelme során, ez a cikk nem születik meg, mert nem ismernénk a football nevű sportágat, hiszen még mindig egy barlangban rettegve élnénk, ahol néha még meleg is lenne, ha a bejárat előtti fa kigyullad egy kóbor villám hatására!!!

Számoljunk le hát a tévhitekkel, de legalább ne ámítsuk magunkat!

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!