Vélemény

MK döntő 2/2

Már csak két nap! Szerda este 20 órától döntőt játszunk a Puskás Akadémia ellen. Ahogy azt az első részben megírtuk, az Újpest FC tizedik kupagyőzelmét szerezheti meg, a felcsútiak szerény történelmük legnagyobb momentumát élhetik át, sőt – már a fináléba jutással megtették ezt. Ha az előjeleket nézzük, nem lehetünk bizakodók, hiszen háromból háromszor győzött le minket idén a Puskás, különösen megdöbbentő ez annak tudatában, hogy kétszer is hazai pályán fogadhattuk Pintér Attila legénységét (összehasonlításképp: a Ferencváros és a Videoton 1-1 alkalommal verte az Újpestet a 2017-18-as bajnokságban).

Ha a Transfermarkt adatait nézzük, a Puskás kerete 9,18 millió eurót ér, az Újpesté 6,48-at. A felcsútiak kerete tényleg nem egy akadémista csapathoz hasonlít – olyan játékosokat szereztek meg, mint Ezekiel Henty (Videoton, előtte többek között Lokomotiv Moszkva), Josip Knevezic (Osijek), Denis Klinar (Ljubljana), Perosevic (Osijek – 122 meccs 39 gól). Magyarországról egy bizonyos szintig (értem ezalatt, hogy a Videoton és a Ferencváros legjobbjait nem tudják elcsábítani, bár erre voltak kísérletek – lásd Böde esete) bárkit le tudnak igazolni, így került Felcsútra éppen a Megyeri útról Balogh Balázs és Jonathan Heris. Márkvárt Dávid, Radó András, Hegedűs János, Osváth Attila mind olyan játékos, akit jó néhány hazai klub megkörnyékezett, ám mégis a Fejér megyei települést választották. Ezzel együtt is csupán az NB1 hetedik helyén szerénykednek, négy pontra csapatunktól – így a nemzetközi kupa egyedül a döntőből érhető el Pintéréknek (vagy úgy, hogy az Újpest nyeri a kupát és egyúttal megszerzi a bajnokság bronzérmét, ekkor a döntőt játszó klub is kvalifikálja magát). Ha csak a játékosok transfermarkt-os értéke versenyezne, a harmadik helyre futna be a Puskás – mi a hetedik helyet zsebelnénk be, ám ennek most nagyjából – remélhetőleg – éppen az ellenkezője fog bekövetkezni. Míg csapatunk a legfiatalabb átlagéletkorral büszkélkedhet (24,7), addig döntőbeli ellenfelünk a középmezőnyben van 26,5-ös átlagával.

A Puskás megy még Debrecenbe és fogadja a Paksot, mi utazunk Mezőkövesdre és a szezonzárón a debreceniekkel mérkőzünk meg a Szuszában. A bajnokságban tehát kvázi a kezünkben van a sorsunk, ha a Videoton nem kap ki otthon a Honvédtól és mi megszerezzük mindkét bajnokin a három pontot, a dobogón zárunk. A Puskás számára érdemi tét már nem maradt, a harmadik hely elérhetetlenné vált a Kövesd elleni szombati zakóval, a kieséstől pedig már hetekkel ezelőtt megmenekült a Pintér-csapat. Ha szeretnénk közelebb jutni ahhoz, milyen felállásban küldi ki a vezetőedző a felcsútiakat a Groupama gyepére szerdán, érdemes megnézni a két héttel ezelőtti csapatukat, hiszen ellenünk talán nem akartak mindent megmutatni magukból, a Kövesd ellen pedig néhány ember padon kezdett, noha a döntőn minden bizonnyal lehetőséget kap a kezdőtizenegyben. Szombathelyen a Hegedüs – Poór, Hegedűs, Spandler, Trajkovski – Zsidai, Molnár G., Balogh, Szakály – Perosevic, Henty összeállításban kaptak ki Pintérék 3-2-re, a felcsútiak mindkét gólját a Fehérvárról kölcsönkapott Henty szerezte. Újpesten bekerült Bacelic-Grgic, Márkvárt, Diallo és Knezevic.

A mieinkkel könnyebb a dolgunk, Pajovic biztosan kezd, a védelem tengelyében Bojovic és Litauszki kaphat szerepet (noha Kálnoki az elmúlt időben kiszorította a légióst, így előbbi helye erősen kérdéses), balhátvédként egészen biztos, hogy Burekovic játszik (ráadásul Mohl megsérült Szombathelyen), a jobbhátvéd posztján vélhetően Balázs. Így Pauljevic mehet egy sorral előrébb, Nagy Dániel felépült, így nincs akadálya játékának, Obinnát nem fogja kihagyni Vignjevic, Novothny helye betonbiztos. Kérdéses lehet Obinna posztja és ezzel szoros összefüggésben Zsótér helye a kezdőben. Ha Obinna Szankovics kárára kezd, Zsótér is kifuthat a srácokkal a gyepre, ellenkező esetben Obinna kapja a szélt és Donát a második félidőben állhat be. Onovo minden számítás szerint bizonyíthatja, hogy képes stabilitást adni és fontos passzokkal előrukkolni.

Pajovic – Balázs, Bojovic (Kálnoki), Litauszki, Burekovic – Onovo, Obinna – Pauljevic, Nagy D., Zsótér – Novothny

Az újpesti út a döntőbe kissé rögös volt, noha igazán komoly ellenféllel nem kellett megmérkőzni. Kezdésként az Öttevénynek gurítottunk egy hatost (Tischler [4], Simon K., Pávkovics), utána Gödöllőn Tischler mesterhármasával érdemeltük ki a továbbjutást. Ezután a Vecsést ütöttük ki, Kálnoki, Simon K. és Selmani góljaival, Tischler duplájával. Tavasszal viszont azonnal NB1-es ellenfelet sorsoltak nekünk, a mumus Paks azonban ezúttal semmilyen problémát nem okozott (2-0 és 2-0, Nagy D. dupla Újpesten, idegenben Obinna és Tischler). Emlékezetes, hogy az első mérkőzést a rossz pályaviszonyok (szakadó hóesés) miatt elhalasztották, de így is mostoha körülmények között léphettünk pályára a Szuszában.

Az MTK ellen egy gyors gólváltást követően végül Obinna beadásából Nagy Dániel találta jelentette a különbséget, ekkor még talán nem is sejtettük, milyen nehéz dolgunk lesz a visszavágón. Az MTK Kanta góljával gyorsan jó helyzetbe került, aztán hiába egalizált Novothny a második félidőben, Kanta büntetőből talált be, rá néhány percre Deutsch hatalmas gólt zúdított Pajovic kapujába. A hajrában aztán góllá érett nyomásunk, Novothny második találatával idegenben lőtt góllal meglett a továbbjutás.

A Balmazújváros ellen is hazai pályán kezdhettünk, az első félidőben a szezon egyik leggördülékenyebb játékát láthattuk Pauljevicéktől, szünetben már 2-0-ra mentünk (Nagy-dupla). Aztán némileg érthetetlen módon magunkra húztuk a vendégeket és bár elsőre Arabuli csak a keresztlécet találta el, néhány perc múlva közelről nem hibázott (2-1). A visszavágón nehéz pillanatok után megkönnyebbülés volt a játékvezető mérkőzést végét jelentő jelzéseit hallani.

A Puskás a hatodik körben (ami számukra természetesen az első kör) Kaposváron nyert 3-1-re (Prosser, Perosevic, Latifi), érdekesség, hogy a hazaiakat erősítette az előző kupagyőzelmünknél még Újpesten játszó Nagy János. Egerben jóval simábban, 6-0-ra győzött Pintér csapata, aztán a Ferencvárost korábban búcsúztató Kisvárda ellenében is megvolt a továbbjutás (Diallo korai góljával).

Hiába nyert havas meccsen a Zalaegerszeg otthon a Felcsút ellen, otthon hosszabbítás után Perosevic megszerezte a továbbjutást jelentő találatot. Amikor már Balogh Balázsék kiesését vizionálhattuk (DVTK ellen otthon 0-1), tudott újat mutatni az alakulat és verte simán Bódogékat Miskolcon (3-0, Perosevic, Knezevic, Henty). Az elődöntőt pedig már az első kilencven percben eldöntötték, a vendég Debrecent 4-0-ra verték agyon, már a 43. percben 3-0 állt az eredményjelzőn (Henty duplázott, Perosevic és Knezevic talált még be), így a debreceni visszavágón elszenvedett 2-0-ás vereség senkit nem érdekelt.

Bár az elmúlt években újpestiként hozzászokhattunk a lelátón is kiélezett kupafinálékhoz (DVTK majd FTC), most egyértelmű Újpest-fölény lesz a lelátón, noha a hazai (Puskás) szektorokba is relatíve szépen fogynak a jegyek. Kb. 3000 jegyet kaptak (C3 és C4), több mint 1300 elfogyott. Nálunk természetesen sokkal nagyobb mértékben veszik a szurkolók a belépőket, a C6-os és a D3-as szektor már betelt (kb. 3000 hely). Valamivel kevesebb mint 3000 jegy áll még rendelkezésre a lila-fehér fanatikusok számára (a hétfő déli állapot szerint)!

A mesterségesen, közvetlenül és leginkább közvetetten érkező állami pénzekből felpumpált felcsúti csapat ellen nagyon nehéz dolgunk lesz (mindezt megspékelhetjük azzal, hogy Pintér csapatai ellen nem vagyunk túlzottan eredményesek), de a kvázi hazai pálya sokat lendíthet Litauszkiékon a nehéz helyzetekben. Felemelő pillanat lesz, ahogy a nagyjából kilencezer lila-fehér érzelmű szurkoló összegyűlik a stadionban, ráhangolódik a meccsre, majd – reményeink szerint – 21 óra 50 perc körül ünnepli a kupagyőztes újpesti csapatot!

Mindenki lila-fehérbe! Hajrá Lilák!