Vélemény

Az azeri kaland...

Magyar idő szerint este 19 órától a Neftci Baku ellen lép pályára csapatunk. Az Európa Liga selejtezőjének első körében az azeriek – ahogy mondani szokás – a sötét ló kategóriáját képviselik. Nincs szem előtt a bajnokságuk, a válogatottjuk pedig nem örvendhet jelentős sikereknek, ismert játékosuk nincsen. Ennek ellenére nagyon nehéz kilencven perc vár Litauszkiékra az azeri fővárosban.

               A mérkőzést egyébként nem a Bakcell Arénában, hanem a jóval kisebb, Dalga Arénában rendezik meg (gyepfelújítás miatt), amely 6500 fő befogadására alkalmas. Ellenfelünk kevéssé ismert a magyar szurkolók körében, ám olyan eredményt értek el 2012-ben, amelyet az elmúlt tíz évben csupán a Videoton és a Debrecen tudhatott magáénak. Hazai 1-1-es döntetlen után Cipruson verték az APOEL-t 3-1-re a bakuiak, ezzel EL-csoportkörbe jutott a Neftci! Bár a Rubintól oda-vissza kikaptak, a Partizan ellen két döntetlenre futotta – ami különösen megsüvegelendő, hogy az Internazionale otthonából elvittek egy pontot (2-2).

               Az azeri klubfutball zászlóshajója jelenleg a Karabakh, amely tizenhat ponttal előzte meg a Gabalát – és 19 ponttal a Neftci Bakut. Az előző szezonban 1-1-2-es mérleggel végzett a Baku a Karabakh csapatával szemben. Az FC Karabakh a 2010-es évek második felében háromszor jutott be (három egymást követő évben – 2014 őszétől) az Európa Liga csoportkörébe, tavaly pedig óriási bravúrral kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába. A grúz Samtredia és a moldáv Sheriff búcsúztatása nem akkora csoda, a Koppenhága csapata ellen idegeneben lőtt góllal való továbbjutás viszont óriási siker. Rendkívül erős csoportba kerültek az azeriek, ám itt is megmutatták oroszlánkörmeiket! A spanyol Atletico Madrid egyszer sem tudta legyőzni őket (1-1 és 0-0), a Roma pedig mindkét alkalommal csupán egy-egy góllal gyűrte le a Karabakh csapatát – a Chelsea túl nagy falat volt (0-4 és 0-6).

               Míg magyar csapat már öt éve nem szerepelt EL- vagy BL-csoportkörében, addig az azeri bajnokcsapat négy éven át folyamatosan játszhatott európai tétmeccseket ősszel! Természetesen nem ők, hanem a jóval gyengébb Neftci Baku lesz az ellenfelünk, így esélyeink korántsem rosszak!  A Baku keretének értéke Transfermarkt-on gyakorlatilag megegyezik az újpestivel (náluk 6,3 millió EUR, itt 6,23). Míg Újpestre a nyáron nem érkezett igazolás, addig ellenfelünk igencsak belehúzott. Június elején bejelentették, hogy a csapat irányítását az olasz Roberto Bordin veszi át. Az 53 éves tréner első érdemi vezetőedzői megbízatása a Sheriffnél volt, irányításával megmaradt a klub egyeduralkodói státusza (most egy évre írt alá Azerbajdzsánban). Ennél érdekesebb, hogy hét új játékos érkezett a klubhoz. A legnagyobb fogás talán Bagaliy Dabo lehet – a francia csatár majdnem minden második meccsén gólt lőtt Azerbajdzsánban (42/20), korábban megfordult a francia 2-ben is. Három jelentősebb távozót említhetünk meg – a visszavonulását bejelentő védekező középpályás Sadiqov, a dél-koreai második ligába igazoló csatár Herrera, valamint Qyrtymov hiánya érzékenyen érintheti a házigazdát.

               Néhány Baku-fanatikussal sikerült kapcsolatban lépnem a legnépszerűbb közösségi oldal segítségével; annyit biztosan sikerült megtudni: amíg a mi oldalunkon csendes várakozás és zsörtölődés keveredik, addig riválisunk szurkolói rendkívül optimisták. A nemrégiben lezajlott elnökváltás (Kamran Guliyev) jót tett a bakui klubnak, azóta pozitív a hangulat. A bajnok Karabakh nagyságrendileg 19-20 millió euróból gazdálkodik, a Neftci kénytelen beérni kb. 3 milliárddal évente (noha ez is egyértelműen több, mint az Újpesté). A szurkolók egy része úgy véli, a keret érdemben megerősödött a nyáron, így elképzelhetőnek tartják a Karabakh leszorítását a trónról, de legalábbis megszorítását. Jellemző határtalan optimizmusukra, hogy egyikőjük határozottan állította, az Újpest kiejtése után a Sevillát is búcsúztatni fogják az EL-selejtezőből. A Socar a hazaiak főszponzora – az azeri állami olajvállalat feltehetően eurómilliókkal segíti a klubot évente. Emellett a napokban kötöttek egy évre szóló megállapodást a Turkish Airlines-szel. Bár elfogultságtól nem mentesek az azeriek, többen is úgy gondolják, feltétlenül ők a párharc esélyesei. Kiemelték a támadó szellemű játékosaikat, 2-3 olyan futballistájuk van, akik gyors tempóban képesek minőségi futballt játszani (a két új igazolástól, Dabo-tól és Karikari-tól [mindketten csatárok] különösen sokat várnak.

A Neftci egyébként nyolcszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes, kétszeres Szuperkupa-győztes. Érdekesség, hogy az idei kiírás fináléját Bakuban rendezik meg. Jelenleg Sadiq Sadiqov üzletember a klub tulajdonosa. A várakozások nagyok – ám az új edző miatt senki nem merte megjósolni, milyen hadrendben és kik alkotják majd a Neftci kezdőjét.

               Bordin mester a sajtótájékoztatón – rendkívül meglepő módon – kijelentette: szeretné jól kezdeni a szezont csapatával. Örömét fejezte ki az első mérkőzés helyszíne miatt, hiszen szerinte „az odavágó mindig nagyon fontos, ezért nagy öröm számunkra, hogy szurkolóink előtt léphetünk pályára”. „Az ellenfelünk erős csapat, a játékosaink felkészültek, egyelőre nem gondolunk a Sevillára, csak az Újpestre koncentrálunk” – folytatta a hazaiak vezetőedzője. Ruslan Abishov, a csapat 30 éves középhátvédje hozzátette: jól sikerült a felkészülés és mindenki nagyon szeretné a Sevilla ellen megmutatni magát – némileg tehát ellentmondott a csak a csütörtöki meccsre készülő edzőnek.

               A mi oldalunkról rossz hír, hogy Obinna és Diallo vízumproblémák miatt nem lehet ott a csapattal csütörtökön este, ők reggel utaznak vissza Budapestre. A jelenlegi keret tehát így néz ki:

Pajovic Filip, Banai Dávid, Gundel-Takács Bence, Szűcs Kristóf, Litauszki Róbert, Bojovic Mijusko, Balázs Benjámin, Pávkovics Bence, Dzenan Burekovic, Cseke Benjámin, Sankovic Bojan, Nagy Dániel, Tischler Patrik, Zsótér Donát, Viktor Angelov, Pauljevic Branko, Novothny Soma (14 mezőnyjátékos + 3 kapus).

Vagyis mindössze négy mezőnycsere ül majd a padon. Várható kezdőcsapat:

Pajovics – Balázs, Bojovics, Litauszki, Burekovics – Szankovics, Cseke – Pauljevics, Zsótér, Nagy – Novothny

A mérkőzést a Duna World közvetíti 19:00-tól! Haaaajrá Lilák!