Vélemény

Mint amikor 2 süketnéma beszélget...

Azt a viccet biztosan mindenki ismeri, hogy...

A süketnéma házaspár mutogatva beszélgetnek.

– Hol a macska? – kérdi a férj.

– Megfojtottam az éjjel! – mutogatja a feleség.

– De,hát miért? – vonja kérdőre a férj.

– Egész éjjel nyávogott! – mutogatja a feleség.

– Te teljesen hülye vagy, nem is hallhattad! – mutatja a férj.

– Leolvastam a szájáról.

 

Nos, a vicc immár az, hogy ez nem is vicc, hanem komoly!

  1. Előzmények

Nem véletlen mondják, hogy a magyar elme utánozhatatlanul kreatív! Az Okos lány úgy vitt ajándékot a királynak, hogy vitt is, meg nem is… Persze mindig van innováció, történt ugyanis, hogy az Újpest 1885 Szurkolói Klub (bejegyzett egyesület, de a tárgyi tévedésekről majd később…) nyílt levelet intézett az MLSz-hez. Íme:

Az Újpest 1885 Szurkolói Klub nyílt levele

A szövetség válasza:

Az MLSz válasza

Nos, ez utóbbi – mint megtudtuk – nem reakció… Az a rossz hírem van, hogy az írásban hemzsegő minősítések tömkelege okán ez bizony egy válasz. Persze nem a felvetett témáról szól, hanem a levél írójáról, de emelkedjünk el ettől a szomorú ténytől!

  1. Válasz

Kérjük figyelmesen elolvasni, ez a röpke pár mondat a labdarúgás vezetésével megbízott társadalmi szervezetnek szól!

A válasz(?) hangvétele, a stílus nem meglepő, előre determinált volt sajnos. Azt is mondhatnánk, a levél egy próba volt arra nézve, hogy a szurkoló hamis sztereotípiák áldozata, vagy esetleg történt valami változás a szövetség hozzáállásában. Sajnos a feltételezés igaznak bizonyult; az MLSz továbbra is arrogáns módon igyekszik elnyomni mindent, ami a haladás irányába próbálja terelni a hazai labdarúgást. Pont olyan, mint az általa szervezett versenysorozat; a Haladás az utolsó…

Miért ez az egyes szám harmadik személyű megszólítás? Feltehető, hogy ez a megfelelő mód a problémák megtárgyalására; tanulunk, kérem! Ahogy abból is tanultunk, hogy amikor magánszemélyként vetettünk fel problémás kérdéseket, mindig azt kérték számon az illetékes elvtársak urak, hogy vegyünk fel hivatalos jogi formát, alakítsunk egyesületeket. Igen, ezt is megtanultuk, meghallgattuk, megtettük! Mégis volt valami komoly változás? Most már magánszemélyként kell lefolytatni a diskurzust?

Mielőtt még következne a szövetség számára fakultatív rész (ami hemzsegni fog a tárgyi tévedésektől, na meg a valótlanságoktól, és ami egy ismeretlen közösségnek szól…), engedjenek meg még egy gondolatot. Be kell vallanunk, hogy hibáztunk, amikor a siketek intézete lakóinak (lm.: MLSz) koncertet szerveztünk, de örömmel tapasztaljuk, hogy ezek a siketek nem feltétlen némák. Ezzel együtt be kell látnunk, hogy felesleges lenne minden további próbálkozás a normalitás keretei között, így a magunk részéről lezártnak tekintjük a témát, ugyanis a jellemzésünkre szolgáló információkat köszönjük, de továbbiakat nem kérünk.

  1. Nem válasz – avagy önfényezés, ahogy tetszik

Fakultatív rész, csak különösen szorgalmas MLSz alkalmazottak számára ajánlott! Nos, ki is az MLSz vitapartnere, ebben a párbeszédben? Az Újpest 1885 Szurkolói Klub. Nyilvános adatbázisokban megtekinthető, hogy ez bizony egy létező egyesület, jogi személy.

Az, hogy az MLSz elnöke nem tekinti feladatának a nyílt levelekre történő válaszadást, az ő dolga, ugyanakkor nem igazán világos, hogy mennyire konzisztens ez a magatartás azzal, hogy a szövetség társadalmi szervezet (SzMSz 1.2 pont). Persze a szövetségnél dolgozik más írástudó is, így végül – láss csodát! - megszületett a válasz (?). Talán csak nem kell kötelező jelleggel megválaszolni egy nyílt levelet (ami egy bejegyzett egyesülettől érkezik)? Lehet, hogy van ilyen kötelezettség… Persze a válasz minőségére biztosan nincs szabály, de ezt engedjük is el, nem lehet minden tökéletes. De azért van még pár kérdés;

  • A nyílt levél miért egy olyan közlésforma, ami a problémák megoldásához vezet? Mert nyílt levélre nyíltan illik válaszolni?
  • Mi az MLSz véleménye; kinek szól az a levél, amit a szövetségnek címeztek?
  • Melyek azok a tárgyi tévedések, valótlanságok, melyekre a szerző céloz? Biztosan meg tudná nevezni ezeket, ha fel kellene sorolnia?
  • Mi a megfelelő mód, mennyi az a megfelelő idő, és milyen elvárások vannak az alapossággal szemben?

Hogy miért nincs kérdés az elkötelezettséggel, és az alázattal kapcsolatban? Nos, azért maradtak el ezek a kérdések, amiért egy muszlim főpaptól sem kérdez az ember, ha a sabbatolás jótékony élettani hatásairól akar közelebbi információkat szerezni…

Mindezek mellett/ellenére köszönet illeti a szövetséget, mert válaszuk pontosan rávilágít azokra a problémákra, amelyek mára leküzdhetetlen akadályt jelentenek a magyar labdarúgás fejlődésében. El kell ismerni; a furfangos magyar elme újra nagyot alkotott, az MLSz – az okos lány méltó szellemi örököse – megint bizonyított!