Vélemény

Miskolcra elutazni? Na még mit nem...

Sok prominens mondta már korábban, hogy egy jó focicsapat feltétele a szakmai minőségen kívül a tiszta viszonyokban rejlik. 

Egy olyan helyen, ahol megvalósulnak a tiszta viszonyok, ott a szombati csapatösszeállítás a hétközi edzésmunka, valamint a taktika alapján áll össze. Ebbe persze bekavarhatnak a sérülések és eltiltások, meg időnként nevelési célzatú mellőzés, vagy edzői spirituális megérzések. Márpedig ha ez így van, akkor a játékosok is érzik, hogy kinek, mikor, mennyi játékperc jár. Persze mindig van, aki túlértékeli a csapaton belüli pozícióját. Az ilyeneket az edző(k)nek kezelnie kell. Ferguson mondta egyszer, hogy legnagyobb pedagógiai feladata a cserék lelkének ápolása volt a MU kispadján dolgozva. Aztán persze vannak gesztusok is a találkozókon. Valakit be lehet cserélni azért, hogy szokja a meccsek légkörét, vagy egy eldőlt meccs utolsó perceiben a búcsúzó ikon is külön ünneplést kaphat a sípszó előtti cserénél. Összességében azonban a fenti eseteket leszámítva a normális helyeken a legjobb csapat kell, hogy pályára lépjen. Különösen akkor, ha egy csapatnak céljai vannak. Sajnos az elmúlt időben meg kellett tanulnunk azt a szempontot is elfogadni, hogy bizonyos üzleti érdekek felülírják a szakmaiakat. Valakit nagyon el akar adni a tulajdonos, vagy egyik játékosra van éppen érdeklődés, akkor 1-1 ilyen eset bezavarhat a képbe. 

A problémák akkor kezdődnek, amikor nincs jelentősége a heti edzésmunkának, a korábbi meccseken mutatott teljesítményeknek. Például amikor valamelyik játékos ügynöke túllépi a hatáskörét és nyomást gyakorol a klubra védence "érdekében". Aztán az sem szolgálja a tiszta viszonyokat, amik szolgálnák a csapategységet, ha netán furcsa összefonódások vannak bizonyos edzők és bizonyos játékosok között. Mindenki tudna mondani olyan szakvezetőt vagy szakmai igazgatót a honi labdarúgás terepéről, aki egyik csapat padjáról hullik át a másikéra, majd falkában követik a játékosok az új állomáshelyre. Néhány hónappal később ismét. Ezt csak tetézi az a helyzet, amikor a tulajdonos folyamatosan presszionálja az edzőt a csapatösszeállításának kérdésében. 

Ha én egy ilyen csapat játékosa lennék és folyamatosan azt látnám, hogy nem a teljesítmény számít, hamar belefosnék, még ha szidna is a szurkoló ezért...

Sajnálom, biztos bennem van a hiba...

Ja, és a diósgyőri vár? Ezúttal hiába...